Oplev Nordre Toldbod: Vandflyver, dragelamper og royale pavilloner

Tag et smut forbi Nordre Toldbod og oplev en hyggelig havnestemning blandt dragelamper, royale pavilloner og vandflyveren til Aarhus. Her følger en række anbefalinger til, hvad du kan opleve ved det gamle københavnerkvarter.

Stemningen af det gamle København finder du på Nordre Toldbod. Her kan du nyde en sommerdag med udsigt over Københavns Havn, alt imens vandflyveren til Aarhus drøner over vandet.

Bonavista, Nationalmuseets sejlskib, er sammen med TV 2 Lorry nået til Nordre Toldbod på dette års sommertogt rundt i Lorryland. Du får her en række anbefalinger til, hvad du kan opleve i området omkring det gamle havnekvarter.

Flotte oplevelser ved toldboden

Synet af spektakulære dragelamper, royale pavilloner og den rød-hvide vandflyver er det, du møder, når du bevæger dig ned ad Nordre Toldbod.

De smukke dragelamper samt den gamle toldbygning, som står prægtigt ned til Københavns Havn, er tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup, og de bidrager til den specielle havnestemning på Nordre Toldbod.

TV 2 Lorrys sommertogt med Bonavista

Nationalmuseet og TV 2 Lorry vil i løbet af sommeren tage dig med rundt til 18 af Lorrylands havne og ankerpladser med det gamle fragtskib, Bonavista.

Bonavista er en prægtig tomastet skonnert, der blev bygget tilbage i 1914 til fragtsejllads. Oprindeligt blev det knap 40 meter lange skib brugt til at transportere klipfisk over Atlanterhavet.

Det gamle fragtskib har også været charter- og oplevelsesskib i mange år, men i de seneste 20 år har det ligget i Marstal, hvor det er blevet renoveret fra ende til anden.

I forlængelse af den gamle toldbygning og de to karakteristiske dragelamper finder du to royale pavilloner fra 1905. De benyttes, når Dronning Margrethe skal på sommertogt med Kongeskibet.

Hvis du bevæger dig bag toldbygning, møder du Gefion Springvandet. Her finder du indgangen til Langelinieparken, hvor du kan lade dig betage af flotte blomster og den fantastiske udsigt over havnen.

Nordre Toldbod og Københavns Havn kan også opleves fra et helt andet og noget højere perspektiv - i hvert fald hvis du springer på den rød-hvide vandflyver til Aarhus, der går for enden af Nordre Toldbod.

Har du ikke et ærinde i Aarhus, kan du blot booke en rundflyvning over det smukke København.

Lyserøde orme og politiske budskaber

Hvis sommerens solskinsvejr afbrydes af regn, kan de regnvåde timer passende bruges på indendørs kunstudstillinger eller museer.

Ovre på den anden side af Nordre Toldbod finder du Copenhagen Contemporary – et såkaldt kunstcenter, der fremviser mageløst installationskunst, som er skabt af samtidskunstens verdensstjerner og nye talenter.

I Copenhagen Contemporary, der har til huse i en smuk, gammel svejsehal på Refshaleøen, kan du i løbet af sommeren opleve udstillingerne ”DO NOT TOUCH THE WORMS” og ”In Focus: Statements”.

”DO NOT TOUCH THE WORMS” er en udstilling, der består af 20 enorme, oppustede orme, der smyger sig om hinanden i den store udstillingshal.

Den lyserøde orme-udstilling er skabt af den britiske kunstner, David Shrigley, hvis værker altid er åbne for fortolkning.

USA's kommende præsidentvalg, Brexit og #MeToo-bevægelsen er blandt fokuspunkterne i udstillingen "In Focus: Statements".
USA's kommende præsidentvalg, Brexit og #MeToo-bevægelsen er blandt fokuspunkterne i udstillingen "In Focus: Statements".
Foto: Robert Glowacki

Udstillingen ”In Focus: Statements” bevæger sig fra den gamle svejsehal og rundt i Refshaleøens industriområde.

Kunstværkerne i udstillingen består af politiske tekster og budskaber, hvor fokus er på det, der sker i verden netop nu. Her kan du opleve sproglige værker, der italesætter alt fra Black Lives Matter-bevægelsen til COVID-19-pandemien.

Mordvåben fra fortiden

Gamle politimotorcykler og mordvåben fra de mest berømte, danske kriminalsager. Det er, hvad du kan opleve på Politimuseet.

Museet byder på det danske politis spændende historie – helt fra dets opståen og frem til nu. Her kan du få et indblik i en række store, danske kriminalsager og politiets håndtering af disse.

Du kan også komme helt tæt på nogle af de genstande, der er blevet anvendt i forbindelse med kriminalsagerne.

Nutidens politiudstyr, herunder kampuniformer, der kan modstå brandbomber og kasteskyts, er også til at finde på museet.

Voksne skal af med 50 kroner i entré, men det er gratis for børn under 18 år.

Larmende maskineri

Er du mere til store, larmende dieselmotorer, vil du ikke blive skuffet, hvis du besøger museum og oplevelsescenter DieselHouse.

På DieselHouse kan du opleve det levende maskineri og historien om B&W, der har været en af verdens største udviklere og producenter af store dieselmotorer til skibsfremdrift og elektricitetsværker.

Udover den historiske fortælling om B&W kan du på DieselHouse lære om dieselteknologien, og du har også mulighed for at se enorme kræfter blive sluppet løs, når den store dieselmotor bliver startet op.