3. klasse skiftede naturen ud med klasseværelset på sælsafari

På Dragør Ungdomsskole bruger man naturen som klasselokale. 3. klasse fra Nordstrandskolens SFO var på sælsafari for at lære om sælarterne og livet i det dybe vand.

- Velkommen! Vi skal på sælsafari. Vi skal ud og se gråsælen og den spættede sæl.

Sådan lyder det højt fra Christoffer Søe, skoleleder på Dragør Ungdomsskole, som fungerer som et kommunalt fritidsstilbud med speciale i natur og friluftsliv. 

Derfor var en helt almindelig onsdag for 3. klasse på Nordstrandsskolen byttet ud med en læringsdag på det åbne hav.

Klassen tog ud til Dragør Fort, hvor speedbåde stod klar til at tage dem ud på en helt særlig oplevelse.

- Jeg håber lidt at lære noget om sæler, fordi det er den eneste gang, jeg tror, man kan prøve det, siger Clara Østergaard Ring, der sammen med sine klassekammerater hurtigt fik iført sig de obligatoriske redningsveste til dagens tur.

Efter lidt tid ude på havet sætter klassekammeraterne farten lidt ned, da man i horisonten kan spotte to nysgerrige sæler, der dukker op af vandet.

Og dommen fra børnene var klar -  sælsafarien var et hit.

- Det var rigtig sjovt og spændende. Vi fandt ud af, hvordan sælerne sover, siger Clara Østergaard Ring.

3. klasse ude for at spotte nogle sæler
3. klasse ude for at spotte nogle sæler
Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Læring i naturen

I stedet for at sidde på en stol og læse indenfor, kan man også få meget læring af at bevæge sig ud i naturen, mener Christoffer Søe, der er skoleleder på Dragør Ungdomsskole.

- Her i Dragør arbejder vi helt specielt med folkeskolen. Vi har fået lavet en fast læseplan for 0-9. klasse, så vi sikrer, at alle elever i Dragør Kommune kommer ud i naturen, siger han til TV 2 Lorry.

- Her i Dragør er vi så heldige, at vi har den her fantastiske natur, så den skal vi simpelthen ud i. Vi skal ud og smage på den, vi skal røre og kravle i den og vi skal hoppe og svømme i den.

Hele sidste uge havde ungdomsskolen i alt 80 børn fra 3. klasser i Dragør Kommune med ude og lære om sæler på det åbne hav.

Jens Aage Skare Nielsen, leder ved Nordstrandskolens SFO er glad for samarbejdet:

- Vi gør det for give børnene en lidt anderledes oplevelse og en god oplevelse. Vi bor jo tæt ved vand her i Dragør, så derfor skal de lære noget om vand og hvad der foregår heromkring i nærmiljøet. 

Inspiration for andre kommuner

Faktisk er Dragør Ungdomsskole så gode til at bruge naturen i undervisningen, at andre kommuner ser med fra sidelinjen for at få noget inspiration.

- Vi har har i hvert fald 20 kommuner ude og besøge os, som er interesseret i den model, vi bruger, og som prøver at arbejde med den, siger Christoffer Søe

Næste skridt for ungdomsskolen er at gøre det nemmere for skolerne selv at komme ud i naturen. Nu arbejder de på at klæde lærerne og pædagogerne på, så de kan tage ud med eleverne på egen hånd.