Første sælunge i 23 år: Zoo-gæst opdagede den i vandet

Selvom det er 23 år siden, at Zoologisk Have i København sidst har haft en nyfødt sæl, så er det ikke en sensation, lyder det fra Zoo.

En lille ny sælunge er kommet til verden i København Zoo, og selvom sæler måske ikke er det mest eksotiske dyr, så er det alligevel 23 år siden, at en levende sæl er kommet til verden i haven.

Men det skyldes ikke, at sæler ikke er frugtbare – årsagen er simpelthen den, at der i rigtig mange år ikke har været en han i flokken indtil for nylig.

Fredag blev den lille babysæl født, og det var en gæst i Zoo, der opdagede, at der lå en lille ny i bassinet, fortæller Jacob Munkholm Hoeck, der er kommunikationschef i København Zoo.

- Gæsten gjorde os opmærksomme på det, og selvom dyrepasserne var godt klar over, at fødslen var nært forestående, så klarer sælerne – som alle øvrige dyr i Zoo – fødslen selv, så er der ikke overvågning i anlægget, og selve fødslen var derfor foregået ubemærket, siger Jacob Munkholm Hoeck.

Den nyfødte – som i øvrigt er en han - havde dog svært ved selv at komme op på broen, så derfor måtte Zoo’s maskinmester hurtigt træde til og hæve vandstanden i anlægget for at hjælpe den lille fyr med at komme op af vandet.

Ser stendøde ud når de sover

Efter kort tid fandt den sig til rette, og som man kan se i videoen, så får den lille fyr sig en lur, da den synker til bunds, hvilket er helt normal adfærd for sæler, selvom det ligner, at den er livløs.

- Den lille her kan ikke blive så længe under vand, men de voksne sæler kan sove op til en halv time. De tager en dyb indånding og synker lige så stille til bunds, indtil de igen får brug for ilt.

- Så ligger de der som nogle oppustede pølser på bunden af bassinet og ser stendøde ud. Så vi får en gang imellem henvendelser fra vores gæster, der er bekymrede, og så kan berolige dem med, at de bare sover, siger Jacob Munkholm Hoeck.

En hansæl bliver kønsmoden efter tre til seks år, så der er nogle år at løbe på, før den nye hansæl skal forlade København Zoo.

- Den vokser også lynhurtigt. Den ser sød og lille ud nu, men den får den her fede mælk, så allerede om fire til seks uger vil den være lige så stor som sin mor.