Video: Nu solbader sæler på båd og mole i København - kan skyldes corona, mener ekspert

De heldige kan måske få sig en 'sælfi' - men pas på ikke at komme for tæt på de unge gråsæler, lyder det fra ekspert.

Det er sommer, solen skinner - og så er der dukket solbadende sæler op flere steder i København.

Det overrasker Jens Peder Jeppesen, akvariechef hos Øresundsakvariet.

- Det er specielt, at de er i Københavns kanaler. Det er et udtryk for, at de føler sig mere trygge. De ser ikke os mennesker som en trussel, siger Jens Peder Jeppesen.

quote Nu når der er mindre aktivitet og mindre forstyrrelser, så kan det være med til at forklare, at sælerne kommer tæt på

Jens Peder Jeppesen, akvariechef, Øresundsakvariet

De seneste dage har TV 2 Lorry modtaget video- og billedemateriale fra tre forskellige personer, der har set sæler i Københavns Havn. Den ene solbadede på en mole i Sydhavnen - den anden har ligget på en båd i Langelinie Havn.  

TV 2 Lorry har tidligere skrevet om sælunger, der ligger på stranden, men det her er altså noget helt andet, og et udtryk for at sælerne i højere grad tør at færdes mellem mennesker, mener akvariechefen.

Artiklen fortsætter efter videoen... 

Kom ikke for tæt på

Selvom det er noget af et særsyn at møde en sæl midt inde i Københavns kanaler, eller på en båd, så skal man være påpasselig med at komme for tæt på.

- Møder man en sæl på molerne, skal man holde sig fra dem. Ikke fordi de er farlige, men fordi man skal respektere dem, siger Jens Peder Jeppesen.

Der er generelt kommet mange sæler i Øresund - omkring Helsingør ses de hyppigere, oplyser Jens Peder Jeppesen.

Corona spiller ind på sælernes opførsel

Det er ikke kun særligt, at der lige nu kan observeres sæler flere steder i Københavns kanaler. Det er nemlig gråsæler, der er tale om, og det er ifølge Jens Peder Jeppesen også bemærkelsesværdigt.

Jens Peder Jeppesen peger på, at coronatiden, hvor færre er på gaden, og kanalerne er mere tomme end sædvanlig, gør, at sælerne søger tættere på mennesker.

- Nu når der er mindre aktivitet og mindre forstyrrelser, så kan det være med til at forklare, at sælerne kommer tæt på, siger han.

Han sammenligner situationen med billeder af delfiner i klart vand i havnebyen i Italien, Cagliari, der gik verden rundt

- Måske er det samme fænomen, vi ser her med sælerne, siger han. 

Synet af en solbadende sæl mødte Andreas Firlings, da han var forbi sine forældres båd i Langelinie Lystbådehavn.
Synet af en solbadende sæl mødte Andreas Firlings, da han var forbi sine forældres båd i Langelinie Lystbådehavn.
Foto: Andreas Firlings
 
 
Foto: Andreas Firlings