Dement kvinde ydmyget af sosu-hjælper - borgmester vil forhindre at brodne kar ansættes igen

FOA, der organiserer social- og sundhedshjælpere, mener ikke, at der er behov for yderligere tiltag.

Der mangler redskaber til at forhindre, at brodne kar får nyt job i ældreplejen.

Sådan lyder budskabet fra Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), i forbindelse med sagen om en video fra et plejehjem i byen, hvor en mandlig, fastansat social- og sundhedshjælper ydmyger en 83-årig demensramt kvinde i hendes bolig på plejehjemmet.

- Det ville være rigtig godt, hvis man fremadrettet kunne sikre, at sådan en person ikke skulle have med ældre mennesker at gøre, siger hun til TV 2.

I videoen, der er optaget af den 34-årige social- og sundhedshjælper selv, høres han på engelsk sige blandt andet:

- Hvad fanden vil du? Skal jeg smadre dig?

Efterfølgende delte han videoen med mindst en bekendt med ordene:

- Hun blev ikke ked af det, hun er jo totalt dement. Fatter intet og glemmer alt.

TV 2 bringer videoen af den 83-årige kvinde efter aftale med hendes familie. Af hensyn til kvinden har TV 2 valgt at sløre videoen, og af samme grund optræder familien anonymt.

Borgmester vil registrere brodne kar

Den nye video, der er optaget på Plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør, kommer efter at TV 2 i juli viste dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden, som afslørerede eksempler på grove plejesvigt, sundhedsskadelig behandling og uværdig tale over for to demenssyge beboere.

Og videoen bør ifølge Benedikte Kjær give anledning til at se på, hvordan man sikrer, at en person som den 34-årige sosu-hjælper ikke får job i plejesektoren fremover.

Hun frygter, at han kunne finde på at gøre noget lignende hos en ny arbejdsgiver, der ikke er opmærksom på sagen fra Helsingør.

- Det skal have konsekvenser for ham, helt klart. Et ældre menneske, som er på et plejecenter, har behov for tryghed, har behov for værdighed. Det udviser han ikke i den her video.

Mere konkret mener Benedikte Kiær, at Folketingets politikere bør overveje at finde på en løsning, hvor arbejdsgivere på tværs af kommuner kan finde information om kandidaters tidligere personalesager.

Når kommuner i dag ansætter medarbejdere til ældreplejen, har de mulighed for at indhente referencer og straffeattester.

Men da det ikke nødvendigvis altid sker, foreslår Benedikte Kiær en statslig ordning, der minder om det nuværende autorisationsregister, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed kan føre tilsyn med den enkelte sundhedsmedarbejder.

- Så kunne vi indrapportere, at personen ikke lever op til de kriterier, som han burde. På den måde kunne vi forebygge, at sådan en fyr fik ansættelse et andet sted, hvor han skulle have med ældre mennesker at gøre, siger borgmesteren.

Kan ikke garantere, at der ikke opstår enkeltsager

Mona Striib, forbundsformand i FOA, der organiserer de danske social- og sundhedshjælpere, er dybt chokeret over videoen.

- Det er helt forfærdeligt at se sådan et klip. Heldigvis ved jeg, at der omgående er reageret, siger hun og refererer til, at den 34-årige mand er blevet bortvist og politianmeldt efter hændelsen.

Hun mener, at der er tale om en enkeltsag, der er taget korrekt hånd om og understreger samtidig, at sagen på ingen måde repræsenterer den generelle stand af social- og sundhedshjælpere.

- Men ingen kan selvfølgelig garantere, at der ikke i alle fag - uanset om det er journalister, læger eller vores medlemmer - kan opstå enkeltsager.

I tilfældet med sagen fra Helsingør er Mona Striib enig med Benedikte Kiær i, at social- og sundhedshjælperen, der optog videoen, ikke har en plads i ældreplejen.

- Man kan ikke arbejde som social- og sundhedshjælper, hvis man er i stand til at iscenesætte en fornedrende videooptagelse af en dement kvinde, siger hun.

FOA kan ikke oplyse, om den 34-årige social- og sundhedshjælper er medlem af FOA med henvisning til GDPR-reglerne.

Men Mona Striib siger, at mandens opførsel ikke er forenelig med at være medlem af FOA.

- Når det er sagt - og det er et generelt svar - så er vores job som faglig organisation jo at optræde som medlemmets forsvarsadvokat. Det betyder, at I de sager, hvor nogen dummer sig eller gør noget, der er forkert, så skal vi hjælpe dem med at komme igennem sådan en periode på den bedst mulige måde.

FOA: Ikke nødvendigt med nye tiltag

Når det kommet til borgmester Benedikte Kiærs forslag, er FOA-formanden dog uenig i, at der mangler redskaber til at sikre, at den 34-årige social- og sundhedshjælper og andre brodne kar ikke får en ny ansættelse i ældreplejen.

Hun forventer, at kommuner og andre arbejdsgivere indhenter de nødvendige referencer og straffeattester, sådan som de har mulighed for i dag. Derfor er nye tiltag ikke nødvendige, mener hun.

- Det skal vi kunne stole på. Engang imellem ser vi jo så enkeltsager, hvor det kan være svært at forstå, at der ikke blev indhentet straffeattest, og der må vi bare bede private og offentlige virksomheder om at være mere grundige med det, siger Mona Striib.

Men hvis det ikke kommer på straffeattesten, hvordan kan en ny arbejdsgiver så vide, hvad der er sket?

- Hvis man indhenter referencer fra tidligere arbejdsgiver, så ved man, om der ligger noget i personalesagen, som man gerne må videregive som oplysninger. Og det må man, hvis det oplysninger af alvorlig karakter. Det er den sikkerhed, man kan få.

Hvis en arbejdsgiver ikke ringer en reference hjem fra lige præcis denne kommune, får arbejdsgiveren det jo ikke at vide?

- Hvis I beder om, der skal være en offentlig gabestok over alt og alle, så bliver det et nej. I kan være ganske rolige. Det sørger man allerede for at videregive, siger Mona Striib.

TV 2 er bekendt med identiteten på den 34-årige social- og sundhedshjælper, men det er trods gentagne forsøg ikke lykkedes at få en kommentar fra ham.

Nordsjællands Politi bekræfter over for TV 2, at sagen i øjeblikket efterforskes. Politiet har ingen yderligere kommentarer.