Ansat ydmygede plejehjemsbeboer på video: - Et rædselsfuldt menneskesyn

Plejehjemsansat krænkede kvindelig beboer på video og delte optagelser af det. Udvalgsformand kalder sagen rædselsfuld, men roser ledelsen på plejehjemmet.

En voldsom personalesag på et plejehjem har rystet den nordsjællandske by Helsingør.

Her er en medarbejder på det kommunale plejehjem Grønnehaven blevet bortvist og politianmeldt, efter han har stået bag ydmygende og krænkende videoer af en kvindelig beboer, som han sendte videre til en bekendt.

- Alle her i byrådet synes, at det er udtryk for et rædselsfuldt menneskesyn, siger Mette Lene Jensen (V), der er formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget i Helsingør Kommune til TV 2 Lorry.

Frederiksborg Amts Avis opsnappede sagen og kunne onsdag fortælle, at Nordsjællands Politi efterforsker sagen, som fandt sted i juni måned.

Avisen skriver, at medarbejderen, der har arbejdet på stedet i to år, er anmeldt for at have filmet sig selv ydmyge eller gøre groft nar af en forsvarsløs kvindelig beboer og sende videoen til en bekendt. Modtageren af filmen skulle ifølge Frederiksborg Amts Avis’ oplysninger have været så chokeret, at vedkommende henvendte sig til politiet.

Siden kontaktede politiet Helsingør Kommune og ledelsen af Grønnehaven, som straks kaldte medarbejderen til en samtale, hvor han fik inddraget nøgler og adgangskort og blev bortvist på stedet.

Plejehjemsledelsens måde at håndtere sagen på får ros fra den politiske formand på området.

- Det er en forfærdelig personalesag, som man ikke kan gardere sig mod politisk. Men vi kan kun være glade for, at plejehjemsledelsen har handlet hurtigt, præcist og korrekt i sagen, siger Mette Lene Jensen og understreger, at ledelsen var hurtige til at tage kontakt til pårørende til beboere på stede og informere om hændelsen.

Kan ikke gardere sig mod brodne kar

Mette Lene Jensen mener, at sagen som denne er tæt på umulige at eliminere. Hun forklarer, at kommunen – som alle andre kommuner i landet – indhenter referencer og straffeattester ved ansættelsessamtaler. Men underliggende og skjulte tilbøjeligheder, kan man ikke altid opsnappe ved samtaler, påpeger hun.

- Indimellem finder man jo desværre et broddent kar, som ikke forstår at have et ordentligt syn på sine medborgere. Jeg kan ikke se, hvordan man politisk skal kunne forhindre det, siger hun.

Af samme årsag kommer sagen næppe til at afføde politiske beslutninger i Omsorgs- og Sundhedsudvalget, fortæller hun.

Modbydeligt i en kategori for sig selv

Til gengæld garanterer kommunaldirektør Stine Johansen, at sagen som denne altid vil resultere i en bortvisning og politianmeldelse.

- Den type adfærd vil vi simpelthen ikke have. Det er så modbydeligt, at det er i en kategori helt for sig selv.

- Der er intet i den bortviste medarbejders personalesag, der tyder på, at han kunne være så afstumpet. Og det er ikke mig beskåret at give garantier for menneskelig adfærd. Men jeg kan garantere, at man bliver bortvist omgående, hvis man tyr til sådanne yderligheder, udtaler hun til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.