Corona-udbrud på københavnsk plejehjem - ingen af de smittede havde symptomer

Flere beboere og en ansat på det københavnske plejehjem Klostergården er smittet med coronavirus.

Endnu et københavnsk plejehjem melder om udbrud af coronasmitte. Denne gang er det Klostergårdens Plejehjem, der ligger på Strandvejen på det ydre Østerbro.

I en mail til TV 2 Lorry skriver Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på Københavns Rådhus:

"Der er i øjeblikket fire beboere på Klostergården, som er blevet testet positiv for covid-19. Ingen af de smittede har symptomer. Deres pårørende er løbende blevet orienteret".

Ud over de fire beboere er en ansat også testet positiv for covid-19. Også her er der tale om en person, der ikke har udvist symptomer på smitte.

Ifølge Københavns Kommune følger plejehjemmet sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forhold til at inddæmme smitten, og stedet har også tidligere haft en beboer, der var smittet.

Den sag er fra 7. juli, hvor en beboer var smittet. Heller ikke her havde vedkommende symptomer.

Åbning giver flere smittede

Da coronaepidemien brød ud, blev landets plejehjem hermetisk lukket for besøgende og folk udefra i øvrigt.

Men Københavns Kommune påpeger, at i takt med plejehjemmenes genåbning kan nye smitteudbrud ikke undgås.

"Vi har 44 plejehjem i Københavns Kommune. I takt med, at plejehjemmene er genåbnet for omverdenen, er risikoen for at få smitte inden for dørene også steget. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at undgå og forebygge smitte, men smitten kan dukke op, og det er nok den nye virkelighed, vi må tilpasse os – og det gør vi. Vi er klar og vi ved, hvordan vi skal håndtere det hurtigt i samråd med sundhedsmyndighederne", lyder det fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Klostergårdens Plejehjem er et selvejende plejehjem, som blev indviet i 2020. Plejehjemmet er nybygget og ligger ved siden af det tidligere Sankt Joseph Kloster, der nu er indrettet til seniorbofællesskab. Der er 89 boliger på plejehjemmet.

Også smitte andre steder

Tidligere på ugen kunne TV 2 Lorry fortælle, at en medarbejder på plejehjemmet Hjortespring i Herlev var konstateret smittet.

Her viste en efterfølgende kontrol, at hverken beboere eller andre ansatte var smittet. Hjortespring drives i et samarbejde mellem Herlev Kommune og Københavns Kommune.

Udbruddet på det københavnske plejehjem Klostergården kommer efter en periode, hvor Københavns Kommune i en periode ikke havde smittede plejehjemsbeboere i to uger.

Ifølge sn.dk er der også udbrudt smitte på plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør. Her er tre medarbejdere smittet.

Men både Region Hovedstaden og Region Sjælland er de to regioner i Danmark, hvor flest plejehjemsbeboere har skullet kæmpe mod infektionen, oplyser Statens Serum Institut.

Så mange plejehjemsbeboere er ramt af coronasmitte

Statens Serum Institut følger udviklingen af coronasmitte i Danmark tæt og opgør den også i forhold til forskellige befolkningsgrupper. En af dem er plejehjemsbeboere.

 

De seneste tal - som er fra sidste uge - viser ifølge Statens Serum Institut, at der foreløbig er bekræftet 597 smittetilfælde blandt plejehjemsbeboere i Danmark.

 

Af dem er de 215 desværre døde, og tilfældene fordeler sig på i alt 125 forskellige plejehjem.

 

I alt er 13.390 plejehjemsbeboere blevet testet.

 

Der er cirka 930 plejehjem i Danmark. Langt størstedelen af de smittede plejehjemsbeboere er fra Region Hovedstaden eller Region Sjælland.

 

Kilde: Statens Serum Institut