36-årig plejehjemsansat sigtet for trusler mod 83-årig beboer

Manden filmede en dement kvinde på plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør.

En 36-årig svensk bosiddende mand er tirsdag blevet sigtet for trusler mod en 83-årig dement kvinde.

Det skriver Helsingør Dagblad.

Manden filmede med sin mobiltelefon den ældre kvinde i hendes køkken på et plejehjem og fremkom der med trusler, der blev fremsat på engelsk.

Optagelsen blev siden delt med en bekendt, og den 36-årige er af samme grund også sigtet for at have delt videoen med andre.

Pårørende er lettet

Manden meldte sig selv til Nordsjællands Politi efter at have været eftersøgt gennem flere uger. Han har nægtet sig skyldig og er blevet løsladt efter endt afhøring.

Den forurettede kvindes datter siger til Helsingør Dagblad, at hun er lettet over, at manden nu er sigtet, og at han selv har henvendt sig til politiet.

- Jeg håber, han får den straf, han nu engang har fortjent, og at han aldrig mere får lov til at arbejde med mennesker eller dyr, siger hun til avisen.

TV 2 kom i midten af september i besiddelse af optagelsen, som strækker sig over 37 sekunder.

- Skal jeg smadre dig?

På optagelserne kunne man se manden, som var social- og sundhedshjælper, stå i den 83-årige kvindes køkken, mens han filmer den demente plejehjemsbeboer, som kigger forvirret på ham, mens ordvekslingen foregår på henholdsvis engelsk og dansk.

- Jeg prøver at hilse på dig, siger sosu-hjælperen.

- Nå. Okay, siger hun.

Are you crazy, or what the fuck is wrong with you?, siger hjælperen.

Oversat til dansk betyder det:

- Er du skør, eller hvad fanden er der galt med dig?

- Hvad vil du have. Skal jeg smadre dig?, spørger hjælperen til sidst i optagelsen.

Fik debat om omsorgssvigt til at blusse op igen

Efter aftale med kvindens pårørende fik TV 2 efterfølgende lov til at bringe videoen, og af samme grund har familien optrådt anonymt.

Episoden fra Helsingør fik debatten om omsorgssvigt i ældresektoren til at blusse op på ny, efter TV 2s dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden' satte fokus på manglende ressourcer og hænder i ældreplejen.

Den sigtede blev fyret i juni måned, da lederen af Plejehjemmet Grønnehaven blev kontaktet af politiet.

Borgmester Benedikte Kiær (K) mener ikke, at kommunens ledelse kunne have sikret sig bedre imod at ansætte en Sosu-hjælper med så store mangler af empati og kompetencer.

- Der har ikke været noget, som kunne indikere, at det ville ske. Jeg er ret sikker på, at en personlighedstest – hvis man havde foretaget sådan en i et ansættelsesforløb – ikke ville have påvist, at han ville skeje ud på den måde, sagde Helsingørs borgmester til TV 2 i forbindelse med offentliggørelsen af de omstridte videooptagelser.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kaldte sagen "ubærlig" i en kommentar på Twitter.

- Mange gør et flot og fagligt stykke arbejde, men eksemplerne på uværdig og forrået kultur er alt for mange, skrev han.