På Homoholdet fylder seksualitet ikke det store

På en boldbane betyder seksualitet ingenting. Det er ihvertfald Andreas Eilenbergers opfattelse, men som homoseksuel fodboldspiller er det ikke altid, han oplever, at folk deler den overbevisning.

- Da jeg begyndte at spille fodbold som barn, der blev der råbt bøsserøv og den slags ting. Men når du bliver teenager, og det går op for dig, at du er homoseksuel, så har det sådan en dryp dryp dryp-effekt. Det er de her små ting, som hele tiden får dig til at føle dig lidt udenfor, lidt anderledes.

Andreas Eilenberger er 27 år, fodboldspiller og homoseksuel.

Andreas Eilenberger sætter pris på, at Pan Fodbold er et stærkt socialt fællesskab.
Andreas Eilenberger sætter pris på, at Pan Fodbold er et stærkt socialt fællesskab.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Andreas har spillet fodbold siden barndommen, men som de fleste andre sportsudøvende unge, så meldte han sig ud af fodboldklubben, da han ramte teenageårene. Men det var ikke kun lysten til byture, venner og 16-timers søvn i døgnet, der fik Andreas til at lægge fodbolden på hylden.

- Det er klart, at når man føler sig anderledes og ikke føler sig 100 procent en del af det fællesskab, man egentlig burde være en del af, så er det også nemt at tage beslutningen om at stoppe med at komme der, siger han.

Fodbold og fællesskab

For tre år siden valgte Andreas at give fodbolden en chance mere. Han meldte sig ind i Pan Fodbold. En fodboldklub for homoseksuelle. 

- Jeg havde brug for at være i et fællesskab, hvor vi kan vinde nogle kampe inde på banen, men også tale om nogle ting udenfor banen. Ting som nok ville være svære at tale om på et hold med heteroseksuelle. Derfor er jeg ved Pan Fodbold, fortæller han.

quote Ord som "bøsse" er blevet et gængs skældsord i fodboldens verden, fordi der hylder man det maskuline.

Bjarke Oxlund, antropolog ved Københavns Universitet

Da Pan Fodbold blev startet i år 2000, var der kun homoseksuelle medlemmer, men i dag er cirka 20 procent af medlemmerne heteroseksuelle. Og Andreas er glad for, at holdets diversitet vokser.

- Det er enormt rart, at vi er nået til et punkt, hvor homo- og heteroseksuelle kan danne hold sammen. Vi er et mangfoldigt hold både på grund af seksualiteter, men også de baggrunde, folk har. Normalt har jeg spillet med mine venner fra gymnasiet eller universitetet, men her der er vi bare meget forskellige på alle mulige måder, siger han.

På Pan Fodbold fylder seksualitet ikke det store, faktisk nok det samme som på heteroseksuelle hold. 

- På banen fylder seksualitet ingenting. Når vi taler sammen på holdet, så fylder seksualitet nok det samme som på alle andre fodboldhold, og når vi går i byen sammen, så fylder den meget, fordi vi går på homobarer, fortæller Andreas.

Desuden har Pan Fodbold deltaget i Copenhagen Pride sammen.

Fodbold og skældsord

Skældsord i fodboldverdenen er mange ting, men ord som "bøsse", "svans" og "homo" bruges flittigt mod fodboldspillere og dommere. 

quote Det er enormt rart, at vi er nået til et punkt, hvor homo- og heteroseksuelle kan danne hold sammen.

Andreas Eilenberger, fodboldspiller & homoseksuel

Bjarke Oxlund er antropolog ved Københavns Universitet, og han ved en hel del om homofobiske tilråb i fodbold.

- Ord som "bøsse" er blevet et gængs skældsord i fodboldens verden, fordi der hylder man det maskuline. Så hvis man skal sige noget rigtig grimt til nogen, så siger man noget, der er feminiserende. Det ligger nemlig en underforstået størrelse af, at hvis man er homoseksuel, så er man også feminin, og så er det et godt skældsord, forklarer Bjarke Oxlund til TV 2 Lorry.

Fodbold og fordomme

Andreas har ofte været vidne til homofobiske tilråb, og det er også hans indtryk, at skældsordene bunder i fordomme om, at homoseksuelle mænd er feminine. 

- Mange tror, at homoseksuelle mænd er pigede og render rundt med løse håndled, og fordi vi er sådan, så kan vi nok ikke finde ud af at spille fodbold. Det er helt klart en fordom, der hænger ved, siger Andreas.

Pan Fodbold er vigtig i forhold til at nedbryde fordommene, mener antropolog Bjarke Oxlund.

- Pan fodbold gør en forskel, fordi de er der, og gør det synligt, at der er homoseksuelle fodboldspillere. Det er med til at bryde den forestilling om, at alle homoseksuelle mænd interesserer sig for dans, yoga og andre sportsgrene, hvor der ikke er så meget fokus på maskulinitet, forklarer han.

quote Jeg føler ikke, at vi behøver at bevise noget for omverdenen.

Andreas Eilenberger, fodboldspiller & homoseksuel

Desuden hersker der en stor mystik omkring omklædningsrummet. For hvad foregår der, når et homoseksuelt fodboldhold klæder om sammen?

- Der sker det, at først så tager jeg mine fodboldstøvler på, så tager jeg mine shorts på, så tager jeg min målmandstrøje på, og så tager jeg mine målmandshandsker på. og det er jo hvad der sker. Ligesom i alle andre omklædningsrum, siger Andreas.

Homoseksualitet i herrefodbold

Ifølge en ny undersøgelse fra DBU er én procent af de mandlige klubmedlemmer homoseksuelle. På samme måde viser flere undersøgelser, at cirka én procent af den generelle befolkning er homoseksuelle. Alligevel er der ingen professionelle europæiske fodboldspillere, der er sprunget ud.

Kilde: DBU

For ham og de andre homoseksuelle på holdet er fordomme en del af hverdagen, derfor kan der også opstår en trang til at vise verdenen, hvad de duer til.

- Vi har fået et godt hold nu, og derfor kunne det da være fedt at vise verdenen, at homoseksuelle hold også godt kan spille fodbold, fortæller han, og fortsætter:

-  Omvendt så føler jeg ikke, at vi behøver at bevise noget for omverdenen, men vi vil gerne bevise noget overfor os selv. At vi spiller så god fodbold som muligt og på så højt et niveau, som vi kan komme til, afslutter Andreas.

Se serien "Homoholdet" øverst i artiklen