Antallet af anmeldte hadforbrydelser er steget fra 198 i 2015 til 449 i 2018.
Men der er et stort mørketal, og at antallet sager er endnu større, siger Tenna Wilberts, centerchef ved Nationalt forebyggelsescenter, Rigspolitiet.
- Vi kan se ud af offerundersøgelser og ud fra det tal, vi hører fra de organisationer, vi samarbejder med på området, at der er flere hadforbrydelser end det, vi kan se afspejlet i vores tal, siger Tenna Wilberts.
Overfaldet af hooligans
Ahmad Mahmoud er flere gange blevet udsat for overfald, fordi han er homoseksuel. Ved Priden i år på Rådhuspladsen blev han pludselig overfaldet af en gruppe serbiske hooligans.
- Fra det ene øjeblik til det andet træder de ind på Rådhuspladsen, og det går op for dem, at de er omgivet af LBGT+ personer. Så tænder den ene af dem fuldstændig af og overfalder den første, han støder ind i, og det er mig, siger Ahmad Mahmoud til TV 2 Lorry.
En hadforbrydelse er, når man bliver chikaneret eller overfaldet på grund af ens etniske, religiøse eller seksuelle orientering. Siden 2005 har det givet ekstra straf, når der er tale om en hadforbrydelse.
Ved overfaldet på Rådhuspladsen fik Ahmad Mahmoud to knytnæveslag i ansigtet.
- Jeg blev undersøgt på Bispebjerg hospital. Jeg fik en mindre hjernerystelse og det kostede mig to sygedage, siger Ahmad Mahmoud.
Bliver mistænkeliggjort
Nu skal en ny kampagne få flere til at anmelde sagen, hvis de bliver udsat for en hadforbrydelse.
- Det kan være nogle meget personlige ting, man skal op og fortælle om. Noget, der går tæt på, og så kan det være, at man ikke har lyst til at anmelde det til politiet, siger Tenna Wilberts.
Ifølge Ahmad Mahmoud kan det være svært at få lov til at anmelde en hadforbrydelse. For eksempel har han fået at vide, at han ikke lignende en homoseksuel nok til, at der kunne være tale om en hadforbrydelse.
- Jeg føler lidt, at jeg bliver mistænkeliggjort, eller at min henvendelse ikke bliver taget seriøst nok, når jeg siger, det er en hatecrime, siger Ahmad Mahmoud.
Rammer ved siden af
Ifølge LGBT Danmark - Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner er Ahmad Mahmouds sag langt fra unik. De mener, at politiets kampagne rammer ved siden af skiven.
- De burde have fortalt mig mere om, hvad der sker, når jeg kommer ned på politistationen, siger Kenneth Engberg, talsperson i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.
Politiet arbejder hele tiden på at blive bedre, siger Tenna Wilberts, centerchef ved Nationalt forebyggelsescenter, Rigspolitiet.
- Hvis der er nogen, der oplever, at de har et dårligt møde med politiet, så giver det jo anledning til, at gøre det endnu bedre. Men det er også ærgerligt, hvis det at nogen har haft en dårlig oplevelse med en anmeldelse, kommer til at skabe en fortælling om, at politiet ikke ønsker at modtage sagerne, for det vil vi meget gerne, siger Tenna Wilberts Centerchef, Nationalt forebyggelsescenter, Rigspolitiet.
Offeret i centrum
Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) vil den nye regering slå hårdt ned på hadforbrydelser. Ministeren inviterer nu en række organisationer og eksperter ind for at hjælpe med at finde de bedste tiltag på området. Et initiativ kan være, at sikre, at det bliver lettere at anmelde.
- Det er derfor, jeg siger, at vi skal have offeret mere i centrum. Det er noget af det, der er lykkedes, og som vi stadig arbejder med, når det gælder voldtægtsområdet. At du bliver lyttet til og taget alvorlig, når du kommer til politiet, siger Nick Hækkerup.
- Hvis man gør noget ved udfordringerne ved at opkvalificere politibetjentene, så tror jeg folk vil være mere villige til at anmelde det, siger Ahmad Mahmoud.