Den 1. oktober 1989 er en dag, som altid vil have en helt speciel plads i Ivan Larsens og Ove Carlsens hjerter.
Men vi skal tilbage til 1986 for at finde frem til den dag, hvor magien startede mellem de to.
- Vi mødte hinanden på en bøssebar, der hedder Cosy Bar, i en sen nattetime, fortæller Ivan Larsen. Han er i dag 72 år gammel, og er tre uger ældre end sin mand Ove Carlsen.
Jeg har fået dødstrusler og fået kastet sten ind ad vinduerne, men aldrig fortrudt det. Jeg har altid været lykkelig for, vi ikke har behøvet at skjule eller lyve over for omverden.
På daværende tidspunkt arbejdede Ivan på en lokalkøbenhavnsk radio for homoseksuelle, kaldet Radio Rosa, som i dag er lukket.
Derfra kendte Ove Carlsen hans stemme, og hurtigt opstod der kemi mellem Ivan, der arbejdede som sognepræst, og Ove, som var psykolog.
- Den eneste måde, vi kunne bo sammen på, var, at Ove flyttede ind til mig på præstegården. Han flyttede ind i 1987, et lille år efter vi mødte hinanden, husker Ivan Larsen tilbage.
Forsider og dødstrusler
Ivan Larsen husker tydeligt tilbage, hvordan menighedsrådsformanden beskrev Ove som 'en fin fyr'.
Nogle kunne absolut ikke lide, at de to mænd havde fundet sammen, men der var også mange medlemmer af meninghedsrådet, som blandede sig udenom og lod privatliv være privatliv.
- Der var masser af kirker i København, og hvis man ikke brød sig om mig som præst på grund af mit privatliv, kunne man jo flytte over på den anden side af gaden, fortæller Ivan Larsen.
Hurtigt begyndte Ivan og Ove at få større opmærksomhed omkring deres forhold, og en søndag var de pludselig på forsiden af Politiken og ugen efter i Aarhus Stiftstidende.
Men Ivan Larsen har aldrig nogensinde fortrudt, de åbnede sig op omkring deres forhold.
- Det var ikke noget svært valg. Det var lige det, jeg gerne ville. Jeg har fået dødstrusler og fået kastet sten ind ad vinduerne, men aldrig fortrudt det. Jeg har altid været lykkelig for, vi ikke har behøvet at skjule eller lyve over for omverden, siger Ivan Larsen.
Verdenspressen og vielsen
Den 1. oktober 1989 er en historisk dag, som Ivan og Ove oplevede på nærmeste hånd.
Sammen med 10 andre par skulle de foran verdenspressen giftes som de første homoseksuelle par i verden foran den internationale presses kæmpemæssige bevågenhed.
- Jeg husker meget tydeligt den dag. Der var så mange gæster, at vi ikke kunne få vores 25 gæster med. Nogle medier havde fulgt os forud for vores bryllup, og vi tænkte begge to, at vi måtte vente til dagen var overstået med at få fred. 14 dage efter holdt vi en lukket bryllupsfest for famillie og venner, fortæller Ivan Larsen.
Inden Ivan og Ove skulle vies som par nummer to på dagen, blev Axel Axgil og Eigil Eskildsen viet på det københavnske rådhus.
Axel stiftede i 1948 'Forbundet af 1948', som senere blev til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske. Han var blandt andet inspireret af det faktum, at homoseksuelle ikke var medtaget i FN's menneskerettighedserklæring. I 1950 blev han forbundets første formand.
- Han har lagt en kæmpe indsats for hele homobevægelsen, og man kan ikke undervudere den. Derfor var det fuldstændig naturligt, at det var ham og Eigil, som blev viet som det første par i verden, lyder det fra Ivan Larsen.
Forandret København
I dag er Ivan Larsen og Ove Carlsen det længstlevende viede homoseksuelle par i verden.
Derfor var de i forbindelse med Copenhagen Pride i august inviteret til 30 års jubilæumsvielser for homoseksuelle på Københavns Rådhus, hvor de så fem par blive viet, enkelte af overborgmester Frank Jensen (S).
- En af de største bekymringer fra 1989 lød, at man ville blive oversvømmet med bøsser og lesbiske. Men tværtimod har andre lande, også lande udenfor Europa fulgt med og lavet lovgivninger, der styrker homoseksuelles rettigheder. Her forleden hørte jeg en debat, hvor det blev diskuteret, om tre eller fire skal kunne gifte sig i fremtiden, fortæller Ivan Larsen.
Selv om han stadig godt kunne tænke sig, at man blev bedre til at informere og undervise børn tidligere omkring homosekualitet, så hæfter Ivan Larsen sig ved, at man juridisk er nået rigtig langt, og han ser kæmpestore forskelle fra 30 år siden og i dag.
- Hele debatten har rykket sig afgjort. Alle de meningsmålinger jeg kender til gennem de sidste mange år har vist, at der er et stort flertal for, at homoseksuelle par skal kunne gifte sig med hinanden. Og se bare i weekenden, der deltager hele København og Frederiksberg i vores fest, siger han.
LGBT politikkens historie i København
- I 1989 fik det første homoseksuelle par papir på hinanden på Københavns Rådhus.
- I 2010 fik homoseksuelle par mulighed for at adoptere på lige fod med heteroseksuelle par.
- I 2012 blev det første homoseksuelle par viet i kirken.
- I 2015 svarede 90 pct. af danskerne, at homoseksuelle skal have de samme
rettigheder som heteroseksuelle – EU-gennemsnittet var 70 pct.
- I 2019 får København får samlet politik for ligebehandling af LGBTI+ personer.
- I 2021 er København vært for WorldPride.
Kilde: Københavns Kommune
Skal knibe sig i armen
I august fandt den den 23. udgave af Copenhagen Pride til, og i 2021 er København vært for World Pride, hvor hovedstaden vil komme i det internationale søgelys for mangfoldighed.
- Det vækker bestemt gode minder, når vi ser de frem brylupper i dag. Brudeparrene havde venner og familie med, og alle var utrolig glade. Så ved man, at man har gjort en indsats, lyder det fra 72-årige Ivan Larsen.
I dag er Ivan dårligt gående, og han har derfor ikke overskud til at gå med i Copenhagen Pride længere, som han tidligere har nydt at gøre. Flere år gik han endda med præsteskjorte undervejs i optoget for at sende et tydeligt budskab til folk.
- Ove går stadig med i Priden, og det har altid været en forrygende dejlig dag. Det er der, hvor alle kan leve deres drømme ud. Nu sidder jeg herhjemme og glæder mig over, at der er 100.000 mennesker, som deltager, siger Ivan Larsen og fortsætter:
- Nogle gange skal man knibe sig selv i armen og huske at glæde sig over det, som foregår her lige og nu. Og det gør jeg nu, slutter han.