Opråb fra borgmestre efter flere uheld: - Forlæng nu den motorvej!

Flere nordsjællandske borgmestre ønsker forlængelse af Hillerødmotorvejen som topprioritet, når regeringen til efteråret indleder forhandlinger om de kommende års planer for infrastrukturen. Alt andet vil være uforsvarligt, lyder det.

- Jeg føler mig ikke sikker, fordi man ved aldrig, hvad man kan forvente.

Sådan lød det fra bilist Claus Møller Pedersen, da vi mandag kørte med ham på motortrafikvejen nord for Allerød på den strækning, som længe har været på flere borgmestres ønskeliste. 

quote De kan simpelthen ikke komme udenom de her veje. Det vil være uforsvarligt både økonomisk, men også i forhold til menneskeliv

Steffen Jensen, borgmester, Halsnæs Kommune, Soc.dem.

De forstår til fulde bekymringen og ønsker fortsat en forlængelse af Hillerødmotorvejen.

- Nu må det snart gå op for Christiansborg, at vi har at gøre med en særdeles farlig strækning, som skriger efter en løsning. Og den hedder: Forlæng nu den motorvej og undgå alle de uheld, som sker, siger Benedikte Kiær, der er borgmester i Helsingør Kommune (C).

- Jo længere tid de venter med at sætte penge af til denne her strækning, jo flere dør der, siger hun. 

På den nuværende motortrafikvej var der i søndags hele tre uheld i rap. Lørdag aften skete der en dødsulykke på Hillerødmotorvejens forlængelse.

- Det gør et stort indtryk på mig, at det sker, så jeg håber virkelig, at Hillerødmotorvejen er med fremme i front, når der skal laves investeringsplan i Danmark indenfor det næste halve år. De kan simpelthen ikke komme udenom de her veje. Det vil være uforsvarligt både økonomisk, men også i forhold til menneskeliv, siger Steffen Jensen, borgmester i Halsnæs Kommune (S).

quote Utålmodigheden hos os er meget stor og har været det længe.

Hillerød Kommunes, borgmester, Kirsten Jensen, Soc.dem.

Fem døde på syv år

Vejen er på nuværende tidspunkt en såkaldt 2+1 vej, som skifter mellem at have én eller to vejbaner i de to kørselsretninger – og kun vejstriber imellem.

Særligt i den pressede morgentrafik oplever bilister som Claus Møller Pedersen farlige situationer, når mange biler skal gøre plads til hinanden og farten skifter brat.

Tal, som Vejdirektoratet har sendt til TV 2 Lorry, viser, at der fra 2013-2019 har været registreret 50 ulykker på strækningen. 13 af dem sidste år.

Heraf er otte kommet lettere tilskadekomne, 16 er alvorligt tilskadekomne og fem er døde.

- Jeg er selvfølgelig ked af, at det er menneskeliv, der skal til. Jeg bliver trist over, at det ikke er sket tidligere, men endnu engang må vi råbe op og håbe på, at vi denne gang bliver hørt på Christiansborg, siger borgmester i Gribskov Kommune Anders Gerner Frost (G).

Folketinget besluttede i december 2016 at gennemføre en VVM-undersøgelse af en motorvejsforlængelse fra Allerød.

quote Jeg håber bestemt, at der kommer til at ske noget meget hurtigt efter sommerferien.

Kirsten Jensen, borgmester, Hillerød Kommune, Soc.dem.

I undersøgelsen vurderer Vejdirektoratet, at opbygningen må forventes at halvere antallet af personskadeulykker og personskader.

- Utålmodigheden hos os er meget stor og har været det længe. Egentlig burde det ikke kræve så meget til at sætte skulderen til fra Folketingets side, siger Hillerød Kommunes borgmester, Kirsten Jensen (S). 

Politiker: Det beror på forhandlinger

TV 2 Lorry har spurgt formand for Transportudvalget på Christiansborg, Jeppe Bruus (S), om udsigten til, at der kommer en forlængelse af Hillerødmotorvejen. 

- Der er mange partier, der har været positive i forhold til en forlængelse af Hillerødmotorvejen, og den endelige beslutning skal tages i sammenhæng med den infrastrukturplan, som vi kommer til at fremlægge på et tidspunkt. Derefter vil det bero på forhandlinger, siger han. 

De nordsjællandske borgmestre venter utålmodigt.

- Jeg synes godt, man kunne lande en trafikaftale inden jul, siger Steffen Jensen. 

Og Kirsten Jensen er enig:

- Jeg håber bestemt, at der kommer til at ske noget meget hurtigt efter sommerferien, siger hun. 

Se her vores indslag om bilisters bekymring for at køre på motortrafikvejen nord for Allerød.