Fem døde på syv år: Bilister ængstelige for motortrafikvej i Nordsjælland

En forlængelse af Hillerødmotorvejen er fordelagtigt, mener formanden for Transportudvalget på Christiansborg.

Hillerød-bilister er bekymrede for deres sikkerhed, når de kører på motortrafikvejen nord for Allerød.

Det gælder blandt andre Claus Møller Pedersen, som TV 2 Lorry har kørt strækningen med mandag.

- Jeg føler mig ikke sikker, og jeg føler mig ikke sikker, fordi man ved aldrig, hvad man kan forvente.

Claus Møller Pedersen
Claus Møller Pedersen
Foto: TV 2 Lorry

Han og mange andre bilister ønsker sig den forlængelse af Hillerødmotorvejen, som har været på tegnebrættet længe - og som ifølge Vejdirektoratets vurdering vil forbedre trafiksikkerheden markant.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Forlængelsen af Hillerødmotorvejen - som den ser ud på tegnebrættet.
Forlængelsen af Hillerødmotorvejen - som den ser ud på tegnebrættet.
Foto: Grafik: TV 2 Lorry

- Jeg har set masser af eksempler på, at folk bliver kørende i det yderste spor og kører over de to optrukne linjer, hvorved de faktisk kommer ind i modkørende vognbane, siger Claus Møller Pedersen.

Tre uheld på samme dag

På den nuværende motortrafikvej var der i søndags hele tre uheld i rap. Lørdag aften skete der en dødsulykke på Hillerødmotorvejens forlængelse. Den dræbte var formanden for Socialdemokratiets afdeling i Furesø, Lisbeth Lykke Harsvik. Det oplyser Socialdemokratiet i Furesø. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Der skete ikke alvorlig personskade ved nogle af uheldene søndag.
Der skete ikke alvorlig personskade ved nogle af uheldene søndag.
Foto: Local Eyes

Vejen er på nuværende tidspunkt en såkaldt 2+1 vej, som skifter mellem at have én eller to vejbaner i de to kørselsretninger – og kun vejstriber imellem.

Særligt i den pressede morgentrafik oplever Claus Møller Pedersen farlige situationer, når mange biler skal gøre plads til hinanden og farten skifter brat.

Fem døde på syv år

Tal, som Vejdirektoratet har sendt til TV 2 Lorry, viser, at der fra 2013-2019 har været registreret 50 ulykker på strækningen - 13 af dem sidste år.

Heraf er otte kommet lettere tilskadekomne, 16 er alvorligt tilskadekomne og fem er døde.

TV 2 Lorry efterlyste mandag i en Facebook-gruppe for Hillerød-borgere vidner til farlige situationer eller uheld. Siden har adskillige borgere oprullet deres oplevelser med strækningen.

Her er bare tre eksempler:

"Har flere gange desværre set overhalinger på de dobbelt optrukne linjer hvor det har været for tæt på at gå galt...suk."

"U-vendinger er på ingen måde er særsyn, og jeg kører ikke engang på forlængelsen dagligt."

"Jeg er også begyndt at undgå den på grund af meget trafik, kø og uheld."

En borger har tilmed sendt et billede, der viser en ulovlig og farlig overhaling på strækningen.

Claus Møller Pedersen, er det vejen eller kørslen, der er problemet?

- Jeg vælger at se det som en kombination. For hvis alle kørte korrekt - og det er jo sikkert sådan vejen er lavet - så skete der jo ikke noget.

- Men det er klart, når du har modkørende biler, du har indsnævringer, du har forskellig fart: Der er en masse faktorer, som er uhensigtsmæssige.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Politiker: Vil ikke lovet noget, men der er mange fordele

Folketinget besluttede i december 2016 at gennemføre en VVM-undersøgelse af en motorvejsforlængelse fra Allerød.

I undersøgelsen vurderer Vejdirektoratet, at opbygningen må forventes at halvere antallet af personskadeulykker og personskader.

"De alvorligste ulykker på strækningen i dag sker typisk i form af frontalkollisioner eller ulykker i forbindelse med vending. Ved udvidelse til motorvej vil denne type af ulykker ikke forekomme" skriver Vejdirektoratet i VVM-undersøgelsen. 

TV 2 Lorry har spurgt formand for Transportudvalget på Christiansborg, Jeppe Bruus (S), om udsigten til, at der kommer en forlængelse af Hillerødmotorvejen. 

- Der er mange partier, der har været positive i forhold til en forlængelse af Hillerødmotorvejen, og den endelige beslutning skal tages i sammenhæng med den infrastrukturplan, som vi kommer til at fremlægge på et tidspunkt. Derefter vil det bero på forhandlinger. 

Formand for Transportudvalget, Jeppe Bruus (S). 
Formand for Transportudvalget, Jeppe Bruus (S). 
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Bilister mener, strækningen er farlig, og en VVM-redegørelse siger, at strækningen kan blive meget mere sikker med en forlængelse. Hvilken rolle spiller det for dig?

- Det betyder rigtig meget. Vi er meget opmærksomme på, at der er mange fordele ved at udbygge Hillerødmotorvejen - trafiksikkerhed er en af dem. 

Hvordan prioriterer Socialdemokratiet en forlængelse i forhold til mange andre projekter i jeres kommende infrastrukturplan?

- Der er rigtig mange projekter over hele landet, og vi fremlægger på et tidspunkt en plan, for både prioritering og rækkefølgen. Og på et tidspunkt vil den endelige tidsplan ligge fast. 

Prioriterer I det her som vigtigt?

- Det er et vigtigt projekt, og der er mange vigtige projekter. Men det er også noget, vi har været positive over for gennem årene. Hvordan timingen bliver i det, det må vi jo vente at se i forhold til den plan, vi lægger frem.

Du er jo selv valgt her i hovedstadsområdet, vil du kæmpe for en forlængelse af Hillerødmotorvejen?

Jeg vil generelt set meget gerne kæmpe for bedre infrastruktur i Hovedstadsområdet. Vi har nogle enorme trængslesudfordrininger i og omkring hovedstaden, og det er den ene af årsagerne til, at jeg er stillet op til Folketinget og søgte ind i Transportudvalget. 

Men vil du kæmpe for en forlængelse af Hillerødmotorvejen?

- Som jeg sagde før, så har mange partier været positive i forhold til en forlængelse. Den endelige beslutning og timing må vente, til vi fremlægger en endelig infrastrukturplan. 

Så du vil ikke love noget?

Jeg kan ikke garantere noget. Det må vente til en samlet plan bliver lagt frem, men jeg har sagt, at vi har været positive over for en forlængelse af Hillerødmotorvejen, og der er mange fordele ved at forlænge den.