Udskældt bro runder milepæl: "Ikke gået efter planen"

Frederikssunds nye bro har rundet snart et år og en million overkørsler. Den halter dog stadig gevaldigt efter de oprindelige trafikprognoser.

Det har næsten været en stående joke i lokalsamfundet i Frederikssund.

Trænger man til at være lidt alene, skal man bare tage en tur over Kronprinsesse Marys Bro - der er nemlig ikke andre på den. 

Den 28. september er det præcis et år siden, at den længe ventede og længe ønskede bro blev erklæret åben af kvinden, der deler navn med bygningsværket, nemlig Kronprinsesse Mary selv. 

I årtier havde man ønsket sig en større, bedre og ikke mindst bredere bro, der skulle erstatte, eller i hvert fald supplere, den efterhånden noget bedagede Kronprins Frederiks Bro. 

Og nu kom den endelig.

quote Man kan ikke sige, at det første år er gået helt efter planen.

Leif Tullberg, bestyrelsesformand i Fjordforbindelsen Frederikssund

Men allerede inden broen stod færdig, var jubel vendt til ærgrelse. Og sådan er det blevet ved. 

Det helt store stridspunkt er broafgiften. Flertallet af borgerne i Frederikssund finder det urimeligt, at man skal betale for at køre over til den anden side af kommunen. 

Og den modvilje ses tydeligt på tallene, nu hvor Kronprinsesse Marys Bro runder sin første fødselsdag. 

En million biler har kørt over broen i løbet året, der er gået. Det kan måske lyde af meget. Men til sammenligning er der passeret cirka seks gange så mange biler over den gamle bro.

- Man kan ikke sige, at det første år er gået helt efter planen, med nedlukning af samfundet og et noget usædvanligt trafikmønster. Og at tallene ikke har levet op til de forskellige trafikprognoser. Men nu runder vi en vigtig milepæl, og det er et udtryk for, at bilister i hele regionen har taget den nye forbindelse til sig, siger Leif Tullberg, bestyrelsesformand i Fjordforbindelsen Frederikssund i en pressemeddelelse og fortsætter: 

- Man er ikke i tvivl om, at der er mange forskellige synspunkter omkring broen, men statistikken er ikke til at tage fejl af. Der er betydeligt mindre kø på begge side af fjorden nu, og der er mange pendlere, som sparer rigtig meget tid hver dag med den nye rute. Det tør jeg godt kalde en stor succes. Det, at vi så kan fejre en million køreture lige inden vi broens et års fødselsdag, er jo bare en ekstra gevinst, siger Leif Tullberg.

I august måned passerede 3.513 biler i gennemsnit dagligt Kronprinsesse Marys Bro. Det er de højeste tal for broen indtil videre. Men det er ikke videre imponerende, hvis man altså sammenligner med Kronprins Frederiks Bro. Her passerede 19.633 biler dagligt Roskilde Fjord. 

Se alle tallene i tabellen nedenunder.