Nye skilte sender biler over betalingsbro – undlader at oplyse om gratis, hurtigere vej

Skilte mod Frederikssund, der viser i retning af en både hurtigere og gratis vej, er blevet erstattet af nye, der i stedet viser i retning af ny betalingsbro og undlader at oplyse om den gamle vej.

Så er den gal igen i Roskilde Fjords hinterland.

Her har borgere siden åbningen af den nye betalingsbro mellem Nordsjælland og Hornsherred flere gange hævdet urent trav, når det kommer til Vejdirektoratets skiltning af, hvordan man kommer over fjorden.

Mens borgeres utilfredshed med skiltningen i en ny rundkørsel tidligere fik Vejdirektoratet til at rette ind, så har nye skilte ved en populær genvej nu vakt harme blandt modstandere af betalingsvejen over Kronprinsesse Marys Bro.

Indtil for nylig viste skilte i området mellem Skuldelev og Skibby den direkte og korteste vej mod Frederikssund via Tørslevvej.

De skilte er nu blevet ændret, så de nu oplyser om et anderledes højere antal kilometer til Frederikssund.

Samtidig viser de ændrede skilte nu en vej, der fører bilister over betalingsbroen Kronprinsesse Marys Bro som den eneste mulighed for at komme til Frederikssund.

Det til trods for, at den gamle rute via Tørslevvej og over den gamle bro faktisk er kortere og gratis.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Ifølge skiltene er der pludselig blevet længere til Frederikssund, selvom dette ikke er tilfældet. Til venstre de tidligere skilte, fotograferet i juni 2019. Til højre de nye skilte, fotograferet i august 2020.
Ifølge skiltene er der pludselig blevet længere til Frederikssund, selvom dette ikke er tilfældet. Til venstre de tidligere skilte, fotograferet i juni 2019. Til højre de nye skilte, fotograferet i august 2020.
Foto: Niels Knuth Winterfeldt/TV 2 Lorry, Google Street View

’Ren chikane’

- Det er ren chikane, siger Susanne Bartholin, der er en af de ledende skikkelser i borgergruppen ’Broafgift? Nej tak!’.

- For det første bliver turen længere, for det andet undlader de at informere om, at skiltene fører over en betalingsbro, og for det tredje har de tilmed fjernet skiltene, der viser den gratis’ vej.

quote Det er ren chikane

Susanne Bartholin fra borgergruppen ’Broafgift? Nej tak!’

Hun bakkes op af byrådsmedlemmet i Kenneth Jensen (S), der også er aktiv modstander af brugerbetalingen på den nye bro. Han kalder skiltningen ”lige lovlig frisk”.

- Jeg synes, det er frækt, at man på den måde gør alt, hvad man kan for at lede bilister over den længste og dyreste vej. De lokale her ved jo godt, hvilken vej man skal køre for at komme hurtigst over. Men kommer man udefra – turister eller lignende – bliver man jo bondefanget, siger Kenneth Jensen til TV 2 Lorry.

- Det er jo bare endnu et af deres værktøjer til at presse folk over en betalingsforbindelse, vi ikke vil have. Det er uærligt, siger han.

quote Det er uærligt

Kenneth Jensen (S), byrådsmedlem

Ifølge Susanne Bartholin er det tydeligt, at Vejdirektoratet prøver at narre folk til at køre over Kronprinsesse Marys Bro.

- Så det er total vildledning af bilister. Hvis man ikke er stedkendt i området, så får man det indtryk, at betalingsbroen er den eneste vej over, og det er jo direkte forkert.

Ved normal trafik er ruten fra Skuldelev til Frederikssund seks minutter hurtigere, otte kilometer kortere og uden vejafgift, hvis man vælger at køre uden om Kronprinsesse Marys Bro. Alligevel angives vejen over broen som den eneste mod Frederikssund.
Ved normal trafik er ruten fra Skuldelev til Frederikssund seks minutter hurtigere, otte kilometer kortere og uden vejafgift, hvis man vælger at køre uden om Kronprinsesse Marys Bro. Alligevel angives vejen over broen som den eneste mod Frederikssund.
Foto: Google maps

Forvirrende med flere skilte, mener Vejdirektoratet

I Vejdirektoratet kan projektleder Christian Tolderlund ikke genkende billedet af, at skiltningen skulle være misvisende.

- Vi ønsker at henvise bilisterne til den primære vej, som i dette tilfælde går over den nye bro. Vi vil helst have, at folk følger de store veje og helst undgår at køre gennem en by, hvis de ikke har noget ærinde der, siger Christian Tolderlund til TV 2 Lorry.

Også selvom det er en omvej?

- I det her tilfælde er det en lidt længere vej. Men de bilister, der kender vejen i forvejen, kan jo køre, som de plejer.

quote Man har jo fortsat muligheden for at bruge den gamle vej

Christian Tolderlund, Vejdirektoratet

Hvorfor fremgår det ikke på skiltene, at man er på vej hen mod en betalingsvej?

- Vi gør også opmærksom på, at man kører ind på en betalingsvej, hvor man som bilist har muligheden for at køre fra, før man når ud på betalingsstrækningen, siger Christian Tolderlund.

Til den tid har man dog som bilist eller cyklist allerede kørt en omvej i forhold til den korte rute.

Projektlederen tilføjer, at det kan virke forvirrende, hvis der med flere tavler skiltes mod samme by ad forskellige veje, hvorfor det ifølge Vejdirektoratet er bedst at holde sig til én rute.

- Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at hvis man havde håbet på, at den nye bro ikke skulle være en betalingsvej, er skuffet over det. Men man har jo fortsat muligheden for at bruge den gamle vej, siger Christian Tolderlund.

Dukker op med jævne mellemrum

Ifølge Susanne Batholin fra ’Broafgift? Nej tak!’ er udskiftningen af skiltene ved Skuldelev blot et af flere eksempler på, at Vejdirektoratet forsøger at genne trafik ud på den udskældte Kronprinsesse Marys Bro.

- Følger man med i vores debatsider, så er det med misvisende og manipulerende skilte noget, der jævnligt dukker op som kilde til frustration, siger Susanne Bartholin.

I stedet burde Vejdirektoratet tone rent flag, mener hun.

- Jeg synes, man burde være mere ærlig omkring, at der faktisk er flere veje til Frederikssund, og at der stod, at man var på vej til at køre ned på en betalingsvej, lidt ligesom der gør før de sidste frakørsler inden Øresundsbroen.

Måtte ændre skiltning i rundkørsel

Det er ikke første gang, Vejdirektoratets skiltning i området er blevet genstand for vrede. I rundkørslen ved den lille landsby Onsved har det statslige trafikorgan været nødsaget til at ændre på helt ny skiltning efter kritik fra borgere.

Her deles hovedvejen gennem Hornsherred i to veje – den ene bliver til betalingsvejen over Kronprinsesse Marys Bro, den anden fortsætter som hovedvej mod Jægerspris og Frederikssund.

Alligevel fremgik ruten over betalingsbroen som den eneste i retning af Frederikssund, mens Jægerspris slet ikke optrådte på skiltningen.

- Jeg synes, det er frækt at lede folk over broen, når man kan køre via landevejen til Frederikssund og undgå at betale, udtalte Søren Stig Andersen, da TV 2 Lorry tidligere omtalte problematikken.

 Senere erkendte Vejdirektoratet, at dette var en fejl og ændrede siden skiltningen.

- Det er meget normalt, at når vi tager nye veje i brug, så får vi henvendelser fra trafikanter. Og så vurderer vi, om disse giver anledning til at foretage ændringer, lød det dengang fra Christian Tolderlund, som er senior projektleder i Vejdirektoratet.