Sommerens satsning på kunstmuseet Louisiana: Zinedine Zidane

En stor LED-skærm, der følger en af fodboldens mest yndefulde spillere gennem tiderne, skal være det store trækplaster på Danmarks mest besøgte museum denne sommer.

Har man fodboldabstinenser fra det udskudte EM og samtidig interesse for moderne kunst, er Louisianas store sommersatsning måske noget for én.

Det populære kunstmuseum i Humlebæk i Nordsjælland opstiller således Douglas Gordon og Philippe Parrenos visuelle kunststykke, Zidane: A 21st Century Portrait denne sommer.

Det skriver Louisina i en pressemeddelelse.

Værket, der er en videoinstallation på en fem gange 11 meter stor LED-skærm, portrætterer den franske fodboldstjerne Zinedine Zidane, der i sin tid som aktiv spiller i 90’erne og 00’erne var en sportens mest elegante spillere.

Kunstinstallationen følger Zidanes bevægelser – med eller uden bold - gennem en hel fodboldkamp for klubholdet Real Madrid i 2005 fra i alt sytten synkroniserede kameraer.

- EM i fodbold er aflyst, og selvom fodboldkampene er vendt tilbage på tv, er det tydeligt, at kampene mangler intensitet i publikums fravær. Dette fjorten år gamle værk har i det lys fået en melankolsk note. Det viser fodboldspillet, når det er smukkest med 80.000 tætpakkede, støjende tilskuere – og så med Zidane, en af de bedste nogensinde, fortæller Mathias Ussing Seeberg, museumsinspektør på Louisiana.

Den enorme LED-skærm opstilles i kunstmuseets have lige ud til Øresund.

 

Ekstraordinært, japansk værk og kulturfestival

Det er dog ikke kun Zidane-værket, der skal lokke besøgende til det hårdt prøvede museum denne sommer.

Louisiana oplyser, at de også har skaffet et værk af den internationalt berømmede og anerkendte japanske kunstner Yayoi Kusama, som består af 800 spejlende glober, der flyder på søen i Søhaven. Værket, der har titlen Narcissus Garden, blev oprindeligt skabt til Venedigbiennalen i 1966, og det vil for mange besøgende på museet ikke være første gang, der stiftes bekendtskab med Yayoi Kusama. Hendes udstilling på museet tiltrak mange besøgende i 2015 og 2016.

Yayoi Kusama, Narcissus Garden, 1966/2020.
Yayoi Kusama, Narcissus Garden, 1966/2020.
Foto: Kim Hansen

Foruden kunst satser Louisiana – som altid – også på kulturarrangementer. Fra en scene i Skulpturparken vil der over de næste ni uger være en lang række arrangementer med alt fra musik, litteratur til samtaler og sågar DJ-sets.

- Det har længe tegnet til, på flere måder, at blive en anderledes sommer for de fleste. Det bliver den også for gæsterne på Louisiana. Vi inviterer til oplevelser med kunst, litteratur og musik hele sommeren i museets park – en ekstra dimension til udstillingerne med Kirkeby, Kudo og fra sidst i juli Fantastiske kvinder, fortæller Louisianas direktør Poul Erik Tøjner.

Som alle andre museer har Louisiana været hårdt ramt af coronakrisen, hvor museet i flere måneder var lukket for besøgende. Siden genåbningen har museet udviddet åbningstiderne, så der på fem ud af ugens syv dage er åbent til klokken 23 om aftenen.

Klip fra værket 'Zidane: A 21st Century Portrait'