Museer klar til genåbning: ”Kulturen er jo vores fælles udgangspunkt som mennesker”

Med forholdsreglerne på plads venter museerne blot på, at kalenderen viser den 8. juni og fase tre af genåbningen iværksættes.

Christian Gether holder et par sekunders kunstpause.

- Altså, begynder han.

Og så er der igen stille i et kort øjeblik.

- Kulturen har jo et dybere blik på vores liv. Kulturen er det, som binder os sammen. Det er det fælles udgangspunkt, vi har som mennesker. Vi undrer os jo alle sammen over, hvad livet går ud på, ikke? Og der er kunsten jo et dynamisk analyseredskab, der kommer med nye tolkninger af virkeligheden. Det er med til at sætte en mening ind i virkeligheden. Gennem det opdager vi jo, at vi er en del af et større fællesskab.

Godt så.

Det er vist ingen overdrivelse at påstå, at museumsdirektøren på kunstmuseet Arken ser frem til at kunne tage imod gæster igen.

Siden marts måned har museet som alle andre i landet ligget brak som følge af coronakrisen, men med folketingspartiernes samlede plan for en genåbning af Danmark fredag, kan kulturinstitutionerne ny se lys for enden af tunellen.

Et plaster på såret

Med aftalen om den såkaldte fase tre for genåbningen har museer og andre kulturinstitutioner udsigt til igen at kunne fremvise kunst, koncerter, film, forestillinger og andet fra den 8. juni.

Og det er i den grad tiltrængt, lyder det fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

- Jeg er først og fremmest lettet over, at vi nu har en dato, vi kan planlægge efter. Vi længes jo alle sammen efter at komme tilbage til en eller anden form for normalitet. Men sådan bliver det jo ikke - i hvert fald ikke foreløbig. Der er rigtig meget, der skal tilpasses – både i forhold til indretning, logistik og pladsafstand, siger museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde vil lave ensretningen gennem Vikingeskibshallen og forbi de uvurderlige vikingeskibe.
Vikingeskibsmuseet i Roskilde vil lave ensretningen gennem Vikingeskibshallen og forbi de uvurderlige vikingeskibe.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Her er man nu i gang med at lave om på indretningen af Vikingeskibshallen, så der bliver ensretning gennem museet. En slags sejlrende forbi skibene, kan man kalde det. Samtidig rykkes så meget som muligt fra museet uden for.

Men trods genåbning og udsigten til kunder i butikken, så kommer året 2020 til at ramme museet hårdt.

- Vi er et af de museer som primært tiltrækker internationale turister, og det udgør i høj grad vores forretningsgrundlag. Og selvom vi har en solid økonomi, så ser vi ind i et vanskeligt år med et tab på et tocifret millionbeløb. Derfor er vi nødt til at gentænke vores forretningsmodel, og hvordan vi kan være relevante for danske turister, siger Tinna Damgård-Sørensen.

Louisiana havde gerne set tidligere åbning

En lignende suppedas befinder kunstmuseet Louisiana i Humlebæk sig i.

Selv med lønkompensation medregnet kører Danmarks mest besøgte museum med et månedligt underskud på 4,5 millioner kroner i nedlukket tilstand, fortæller museumsdirektøren Poul Erik Tøjner.

- Derudover venter en sommer uden et stort antal internationale gæster, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Museumsdirektør på Louisiana, Poul Erik Tøjner.
Museumsdirektør på Louisiana, Poul Erik Tøjner.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

- Vi er naturligvis skuffede over, at Louisiana og landets øvrige museer ikke må genåbne i næste uge som en del af fase to. Både fordi smitterisikoen ved at gå på museum vurderes til at være begrænset, og fordi vi er godt forberedt på en ansvarlig og kontrolleret genåbning. Ikke mindst er vi klar til at implementere billetsalg med time slots således, at vi har fuld kontrol over antallet af gæster, siger museumsdirektøren.

Poul Erik Tøjner håber derfor, at åbningsdatoen den 8. juni fastholdes. Ikke kun af økonomiske årsager, men også fordi museet oplever en efterspørgsel efter kultur. 

- I vores øjne var der mange gode grunde til at genåbne museerne og udstillingsstederne, så der igen blev mulighed for kulturelle oplevelser, der hjælper os ud af de seneste måneders ensomhed og tosomhed, siger han.

- Vi skal have gang i kulturen

Selvom der også rumsteres med spritdispensere (og det er jo nærmest en udstilling i sig selv, noterer museumsdirektøren sig) og andre forholdsregler på Arken i Ishøj, så ser man noget lysere på 2020.

Her har man sådan set længe stået klar til at tage imod gæster på sundhedsforsvarlig vis.

- Vi kan sagtens håndtere situationen, sådan at det er helt risikofrit. Vi har for det første masser af plads, og så har vi lavet et system, hvor man booker tid på nettet. Og gæsterne ved jo også godt selv, at de skal holde afstand, sådan som man også skal i et supermarked, siger Christian Gether.

Ensretning gennem museet bliver der ikke noget af. Så overrendt regner museumsdirektøren ikke med, at Arken bliver.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Museumsdirektør Christian Gether ser frem til at få sat gang i brugen kulturlivet. Det er tiltrængt, mener han.
Museumsdirektør Christian Gether ser frem til at få sat gang i brugen kulturlivet. Det er tiltrængt, mener han.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Men det havde straks været værre, hvis det her var sket under Van Gogh-udstillingen. Så skulle vi have linet folk op i rækker og alt muligt, siger Christian Gether med henvisning til den succesfulde udstilling fra 2018, der trak 200.000 besøgende til og gav Arken sit bedste år målt på omsætning.

Samtidig har Arken sænket billetpriserne i håb om at lokke flere besøgende til, når museet genåbner.

- For vi skal have sat gang i brugen af kultur. Det er sådan set det, der bekymrer mig mest. Vi har været foruden kulturen så længe, og det har været ude af fokus i så lang tid.

Fase tre af genåbningen er betinget af, at coronavirus-epidemien holdes i skak og ikke blusser op.