Ganløse-borgere frygter privatisering af gammel gård

Ganløse Bylaug kæmper for gården Liselund, som de mener er sidste chance for at få et offentligt areal til glæde for byens borgere.

I Ganløse er en gruppe borgere gået fra dør til dør med en sag, de brænder for.

Omdrejningspunktet er gården Liselund, som man gerne vil gøre til et foreningshus. Og i den 3000 mennesker store by har man ifølge bylauget fået 914 fysiske voksenunderskrifter foreløbigt.

- De sidste 30-40 år er der seks-syv andre bondegårde, der er forsvundet. Nogle er jævnet med jorden, og andre er bygget om til boliger. Det her er sidste chance for at vi får et offentligt areal til byens borgeres glæde, mener Niels Madsen, der er formand for Ganløse Bylaug. 

Vil omdanne til foreningshus

Siden halvfjerdserne har Liselund huset ungdomsklub og spejdergruppe. Men i 2018 besluttede man i byrådet at sælge den, for så at samle klubben med Ganløse Skole. Gården er i dårlig stand og ville derfor koste mange penge at renovere. 

Nu kæmper Ganløse Bylaug dog for, at de kan investere i en del af stedet og gøre hovedhuset til et foreningshus - eksempelvis til e-sport, fællesspisning og til lokale spejdere, der nu er rykket ud af byen.

Fredag var bylauget derfor på Egedal Rådhus for sammen med underskrifterne at aflevere et høringssvar.

De ønsker, at Liselund ikke sælges som én matrikel, fordi de så skal rejse mange flere penge eller satse på, at en privat køber vil sælge hovedhuset fra til dem. 

Stort engagement i Ganløse

Det lokale engagement i Ganløse er stort - måske endda lidt udover det sædvanlige. Og man er før lykkedes med en lokal investering. 

I 1970 blev Ganløse Mølle overtaget og renoveret af lokale borgere gennem et andelsselskab. 

Derudover har byen blandt andet stået sammen om at beholde bibliotek, skole og friluftsbad. 

- Vi kan holde sammen, og vi kan mødes om små ting og om store ting, siger Anne Hjelmsø fra Ganløse Biblioteks Venner om byfællesskabet. 

Tavse politikere ved høringsfrist

Hvis der er nogen, der hurtigere og med bedre økonomi end jer, kan byde på hele Liselund, hvorfor skal kommunen så vente på, at I måske eller måske ikke kan købe huset?

- Vi mener jo, at kommunen skulle tænke, at man giver noget til gavn for byen. At man laver en investering i byen, svarer bylaugs-formand Niels Madsen

TV 2 Lorry har forsøgt at få både Egedals borgmester og formanden for planudvalget til at forholde sig til Ganløseborgernes ønske til udbuddet af Liselund. Det har dog ikke været muligt.

Hele byrådet skal tage stilling til sagen efter sommerferien, og tre medlemmer, én fra Radikale Venstre, én SF og en løsgænger skriver til TV 2 Lorry, at de er positivt stemte. Resten er ikke vendt tilbage på en SMS-henvendelse fra TV 2 Lorry fredag, hvor høringsfristen for Liselund udløb.