Farlige og rådne vinger fjernet fra ikonisk mølle

Sikkerheden skal prioriteres højst. Derfor har Brøndby Kommune besluttet, at møllevingerne på Brøndbyvester Mølle skal tages ned.

I Brøndby har den idylliske Brøndbyvester Mølle mistet sine vinger. 

Vingerne, som sammen med møllen er fra 1888, har kørt rundt på både den danske mølledag, på Brøndbys Kulturnat og ved 'Møllhuset's' årlige julemarked. 

Men på grund af alderen var de gamle møllevinger nu blevet slidt så meget op, at det var ikke længere var forsvarligt at lade dem hænge på møllen. De var simpelthen rådne. 

Derfor skal eksperter nu se nærmere på Brøndbyvester Mølle og finde en løsning, så møllen kan få nye vinger. 

- Vingerne er rådne nu. Og der kan opstå en situation, hvor vingerne falder ned. Så derfor bliver vi nødt til, for sikkerhedens skyld, at tage dem ned og lave nogle nye, fortæller Casper Toftholm, der er direktør i Teknisk Forvaltning i Brøndby Kommune. 

Tirsdag den 2. juli gik håndværkerne i gang med at demontere møllevingerne, som bliver opbevaret på kommunens Materielgård. Nu skal eksperter se nærmere på møllen, så der kan findes en løsning. 

Men det er ikke nogen nem opgave at få fremstillet nye vinger: 

 
 
Foto: TV 2 Lorry

- Det er et snedkerarbejde, det er ikke noget man bare kan trække i en automat. Nu har vi de gamle vinger liggende og de fungerer så som en skabelon for de nye, siger Casper Toftholm til TV 2 Lorry. 

Brøndby Kommune overtog møllen i 1967 og indrettede senere værested for ældre i møllerhuset. Møllen passes i det daglige af otte frivillige i Brøndbyvester Møllelaug, kaldet ’Melormene’. 

Man forventer at møllen vil få nye vinger inden for et år til halvandet.