Borgmester har fået nok af boligselskaber i asbest-sag: Nu hjælper kommunen ramte beboere

Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (K) har fredag sendt et brev til boligselskaberne FFB og KAB, som han ikke mener gør nok for at hjælpe beboere, der bor i sundhedsskadelige lejligheder.

En tilværelse i støv, larm og byggerod kan måske snart være forbi for nogle af de hårdt plagede beboere i de 434 almene boliger i Søndermarken på Frederiksberg.

Som TV 2 Lorry tidligere har fortalt, så er der fundet sundhedsfarlig asbest under renoveringen af det almene boligbyggeri, men beboerne har ikke fået tilbudt genhusning af boligselskabet FFB, der ejer Søndermarken.

Det har nu fået Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (K) til at reagere, og fredag har han afsendt et brev til FFB med en klar opfordring; genhus de berørte borgere, som lever i sundhedsskadelige lejligheder.

Samtidig er kommunen selv gået i gang med at lede efter muligheder for at genhuse de værst ramte beboere i det skandaleramte byggeri, selvom det er op til boligselskaberne FFB, der ejer Søndermarken - og KAB - der står for renoveringen, at sørge for eventuel genhusning.

- Jeg synes simpelthen, at de her beboere og vores borgere har brug for tryghed og ro omkring deres boligforhold. Efter at vi konstaterede asbest derude, så synes jeg, at der nu skal der ske noget, og derfor bad jeg forvaltningen undersøge, om det ikke praktisk er muligt at genhuse, og det mener forvaltningen, at det er, siger Simon Aggesen til TV 2 Lorry.

Renoveringen af Søndermarken på Frederiksberg.
Renoveringen af Søndermarken på Frederiksberg.
Foto: Rasmus Wilmann

Kommunen fundet 30 midlertidige boliger

I brevet til boligselskaberne skriver borgmester Simon Aggesen, at kommunen har fremskaffet omkring 30 midlertidige boliger, som de alligevel fraflytter over de kommende måneder.

Desuden står der i brevet, at kommunen i den kommende tid vil stoppe med at anvise andre borgere til de almene boliger, der måtte blive ledige hos FFB, så de i stedet kan bruges til genhusning.

Og endelig anviser kommunen også, at det er muligt over de kommende måneder at leje og opstille op mod 80 fuldt indrettede beboelsesvogne.

Den sidste løsning har boligselskaberne ifølge borgmesteren tidligere afvist som en mulighed.

Ikke holdbart med hotelværelser

KAB har under hele processen fastholdt, at det ikke var sundhedsskadeligt for beboerne at bo i lejlighederne under renoveringen.

Ikke desto mindre er flere nu blevet tilbudt ophold på hotelværelse, mens beboeren i lejligheden med asbestfund har fået permanent genhusning.

Men hotelværelser flere kilometer fra den faste bopæl er ingen langtidsholdbar løsning, mener borgmester Simon Aggesen, der opfordrer til permanent genhusning også af beboerne i den femte og sidste blok, der stadig mangler renovering.

TV 2 Lorry har fredag forsøgt at komme igennem til boligselskaberne FFB og KAB for at spørge, hvorfor de tidligere - ifølge Frederiksberg Kommune - har afvist, at det var muligt at genhuse beboerne i beboelsesvogne, når kommunen nu har konstateret, at de er mulige at skaffe.

Men boligselskaberne har ikke svaret tilbage på vores henvendelse.