Massefyringer i Københavns Lufthavn i dag

650 af 2.600 stillinger er varslet nedlagt. Fredag modtager de mange medarbejdere i lufthavnen en fyreseddel.

Opdatering klokken 12.30:
Artiklen er opdateret med nye oplysninger fra Københavns Lufthavn.

En stor del af medarbejderne i Københavns Lufthavn i Kastrup har fredag modtaget en fyreseddel at gå på weekend med.

Lufthavnens varslede fyringsrunde er fredag blevet ført ud i livet, oplyser pressechef Kenni Leth til TV 2 Lorry.

- Vi har nu afsluttet de forhandlinger, vi gennem den seneste måned har haft med tillidsfolkene, og det er korrekt, at vi i dag desværre siger farvel til mange dygtige medarbejdere, siger han.

I en pressemeddelse oplyser Københavns Lufthavn, at der er indgået aftale om at nedlægge stillinger svarende til 511 fuldtidsstillinger. I første omgang var der varslet 650 fyringer.

De fyrede medarbejdere vil i vidset muligt omfang få overbragt nyheden personligt, såfremt de er på job, mens andre vil modtage beskeden via e-boks.

Alle de implicerede medarbejdere kontaktes dog af den nærmeste leder enten personligt eller via telefon.

quote Det er en rigtig trist dag i Københavns Lufthavns historie

Kenni Leth, pressechef

Præcist antal meldes ud senere

Pressechefen understreger, at fyringerne rammer bredt på tværs af medarbejderstaben.

- Det er en rigtig trist dag i Københavns Lufthavns historie. Og det sker på en kedelig baggrund, hvor lufthavnen i en historisk krise. Over sommeren har vi mistet omkring 80 procent af den trafik, vi normalt har. Det er klart, at det påvirker vores organisation, som vi nu er nødt til at tilpasse, siger Kenni Leth.

Alene i år forventes et underskud på mellem 450 og 750 millioner kroner for lufthavnen, der sidste år kunne fremvise et pænt overskud.

Lufthavnen i Kastrup oplyser, at en del af de medarbejdere, der nu har mistet jobbet, bliver en del af et nyoprettet uddannelsesforløb i samarbede med fagforeninger og Tårnby Kommunes nyetablerede jobcenter i lufthavnen.

Lønkompensation udløber

Fyringerne sker på den næstsidste hverdag før regeringens lønkompensationsordning, som har holdt hånden under mange coronaramte brancher, udløber.

Store virksomheder i lufthavnen som SAS og catering-firmaet Gate Gourmet har allerede været igennem massive fyringsrunder. 

Disse fyringer har især ramt Tårnby Kommune hårdt, hvor mange indbyggere er beskæftiget i lufthavnen.

Ifølge Fagbladet 3F er det især virksomheder beskæftiget med luftfart, som har gjort brug af lønkompensation.

Tal fra Erhvervsstyrelsen viser ifølge fagbladet, at Københavns Lufthavne er den virksomhed i Danmark, der har modtaget næstflest millioner i lønkompensation, mens SAS topper listen. SAS Ground Handling er den tredje mest kompenserede virksomhed.

Seks virksomheder, der direkte beskæftiges af luftfart, er blandt de 20 virksomheder, der har modtaget flest penge i lønkompensation.