Stor fyringsrunde i lufthavnen: "Det værste, jeg nogensinde har prøvet"

Onsdag har endnu en stor fyringsrunde ramt Københavns Lufthavn. Catering-firmaet Gate Gourmet har fyret knap 400 af deres i alt 800 medarbejdere.

- Det er det værste, jeg nogensinde har prøvet.

Sådan beskriver Jan Thomsen den følelse, han står med onsdag. Han er tillidmand i catering-firmaet Gate Gourmet, der leverer mad til størstedelen af flyene i Københavns Lufthavn.

De har onsdag været nødsaget til at fyre 400 af deres i alt 800 medarbejdere, hvoraf størstedelen af de afskedige medarbejdere er organiseret i 3F.

Fyringsrunden kommer efter en stor og vedvarende nedgang i flytrafikken på grund af covid-19. Derudover er cateringfirmaet også hårdt ramt af, at flere flyselskaber slet ikke serverer mad på flyene længere. Det sker i et forsøg på at reducere smittespredningen.

quote Det er en frygtelig dag. Normalt forhandler jeg overenskomster og lokalaftaler, men det her er skæbner - og det er en helt anden ting. Det er jeg dybt berørt af. 

Jan Thomsen, tillidmand, Gate Gourmet

Slut med lønkompensation

Gate Gourmet er en af de virksomheder, der har fået lønkompensation i forbindelse med coronakrisen. Men den slutter nu.

- Vi har været dybt taknemmelige for lønkompensationen. Men da den ikke er her mere, er vi kommet til den konklusion, at afskedigelse er uundgåelig, siger Jan Thomsen til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det er en frygtelig dag. Normalt forhandler jeg overenskomster og lokalaftaler, men det her er skæbner - og det er en helt anden ting. Det er jeg dybt berørt af. 

Jan Thomsen er tillidmand i Gate Gourmet, der onsdag har fyret 400 medarbejdere. 
Jan Thomsen er tillidmand i Gate Gourmet, der onsdag har fyret 400 medarbejdere. 
Foto: TV 2 Lorry

Fyringsrunde på fyringsrunde 

Fyringsrunden i  Gate Gourmet kommer i kølvandet på masseafskedigelser fra en række store arbejdspladser i lufthavnen. 

I slutningen af juni blev omkring 2500 fyret i blandt andet SAS Ground Holding, Aviator og Sodexo. Og de mange fyringer har skabt genklang i Tårnby Kommune.

quote Vi er rigtig glade for, at vi kunne etablere det her jobcenter. Vi har fået nogle af landets bedste konsulenthuse til at hjælpe, så de opsagte kan få den bedst mulige hjælp. 

Winnie Sørensen, formand, Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget, Tårnby Kommune, SF

Derfor besluttede Tårnby Kommune i samarbejde med SAS og lufthavnen i starten af juni at placere et nyt jobcenter i Københavns Lufthavn.

Jobcentret skal tilbyde hjælp til de af lufthavnens virksomheder, der er og bliver ramt af afskedigelser i forbindelse med coronakrisen. Det fortæller Winnie Sørensen, der er formand for Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget i Tårnby Kommune. 

- Vi er rigtig glade for, at vi kunne etablere det her jobcenter. Vi har fået nogle af landets bedste konsulenthuse til at hjælpe, så de opsagte kan få den bedst mulige hjælp, siger hun til TV 2 Lorry.

Gang i jobcentret

Lige nu er jobcentret i gang med at hjælpe omkring 800 opsagte medarbejdere. Indtil nu er det overvejende samtaler de mange arbejdsløse er blevet tilbudt.

Og med de nu knap 400 yderligere opsagte medarbejdere fra Gate Gourmet er der nok at se til for jobcentret i lufthavnen. 

- Vi tilbyder en indsatsmodel, hvor der er noget vejledning og afklaring i forhold til, hvilke job de nu skal kigge efter. Og så ser vi på, hvordan de bedst muligt stiller sig i forhold til at få et job, siger Winnie Sørensen.

Winnie Sørensen har som formand for Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget i Tårnby Kommune været med til at få et jobcenter i Københavns Lufthavn
Winnie Sørensen har som formand for Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget i Tårnby Kommune været med til at få et jobcenter i Københavns Lufthavn
Foto: TV 2 Lorry

Den sidste store virksomhed, som endnu ikke har haft en fyringsrunde, er selve CPH Lufthavn, hvor mange ansatte fortsat er på lønkompensation. 

Vi har i dag forsøgt at få en kommentar på, hvordan fremtiden ser ud for deres ansatte - men de har desværre ikke ønsket at kommentere på situationen. 

Ny stor fyringsrunde i Københavns Lufthavn – I dag fik 400 medarbejdere hos cateringfirmaet Gate Gourmet fyresedlen

Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over ?