Tonni spørger: Hvornår bliver varmechecken udbetalt?

Politikerne lovede i februar, at de husstande, der var hårdest ramt af de stigende gaspriser, ville få en varmecheck. Nu er vi godt inde i marts, og flere af jer undrer jer over, hvor den bliver af.

Tilbage i februar vedtog regeringen, sammen med støttepartierne Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet, at udstede en varmecheck til de husstande, der har sværest ved at betale de stigende varmepriser.

Siden da har der været helt stille om, hvornår den når frem.

Checken skal hjælpe husstande med en årsindkomst på under 550.000 kroner med at betale de støt stigende varmeregninger.

Men selvom energipriserne har været stigende de sidste mange måneder, og mange forbrugere allerede er pressede af priserne, så lader varmechecken vente på sig.


Se hvad der allerede er svaret på

Kom ind på siden her

Tonnis varmeregning er blevet mere end fordoblet

Tonni Fjordvald, som bor lidt uden for Køge har, ligesom mange andre, skrevet ind til os, for at høre om ikke snart hjælpen er på vej.

Hun er 82 år, bor i et lille hus på 99 kvadratmeter, og kæmper med nogle helt nye beløb på sin varmeregning.

- Den er steget fra omkring 3.000 til 8.000 pr. kvartal. Det er altså rigtigt mange penge, når man er pensionist, fortæller Tonni Fjordvald.Sparer på alt

De høje udgifter til varmen har store konsekvenser for hendes dagligdag.

- Jeg kan ingenting gøre, udover at spise billigt. Maden er jo det eneste, jeg kan spare på. Jeg har tilladt mig at beholde min gamle bil, og den skal på værksted. Men den må blive holdene i garagen, for jeg ved jo ikke, hvad den næste regning bliver på. Jeg kommer heller ikke i teatret eller biografen mere. Det er der ikke længere penge til, siger Tonni Fjordvald.


Faktisk føler Tonni Fjordvald sig så presset af regningerne, at hun overvejer at flytte fra huset.

- Jeg overvejer at sælge mit hus og min bil, så jeg kan få en lejlighed. Men det er jo ikke bare noget man sådan lige gør. Det tager jo tid at få fat i en lejlighed, fortæller Tonni Fjordvald.

Alternativt må hun ud at låne penge, for at betale regningerne.

- Det ender jo med, at jeg bliver nødt til at låne penge af mine børn, hvis priserne bliver ved med at stige, siger Tonni Fjordvald


Hvad er varmechecken, og hvem kan få den?

- Der er afsat 1 mia. kroner til at finansiere varmechecken.

- Varmechecken vil være en skattefri engangsydelse.

- Beløbet forventes at blive 3750 kroner.

- Ca. 320 tusinde husstande forventes at kvalificere sig til en varmecheck.

- Varmechecken vil blive udbetalt automatisk, såfremt man opfylder kriterierne.

- Der skal vedtages en særlov i folketinget før, varmechecken kan udbetales.

For at få varmechecken:

Skal din husstand have en indtægt på under 550.000 kr. (598.000 før AM-bidrag)

Skal husstanden være opvarmet med:

1) Individuelt gasfyr

2) Fjernvarme i et område med mere end 65 % gas eller en kombination af gas og el, der giver samme gennemsnitlige prisstigning eller

3) El-paneler eller varmepumper som primær varmekilde, som oplever en tilsvarende prisstigning.Endnu ingen dato for udbetaling af varmechecken

TV 2 Lorry har været i kontakt med Klima-, Energi og Forsyningsministeriet, for at blive klogere på, hvornår varmechecken vil blive udbetalt.

Første step er, at Folketinget vedtaget en hastelov.

- Der er ikke noget nyt, for på grund af vinterferien har Folketinget ikke være samlet, som det plejer. Vi arbejder på at få logistikken på plads, så hastebehandlingen kan ske, siger Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til TV 2 Lorry.

Adspurgt om der er en tidsramme, som de økonomisk pressede husstande kan forholde sig til, siger Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til TV 2 Lorry:

- Nej, det det kan vi ikke sige noget om, men vi skal nok melde det ud, når vi har en dato.


Forligsparti undrer sig

Det er ikke kun borgerne, der er frustrerede over den lange ventetid, det er Suzanne Zimmer fra partiet Frie Grønne også.

- Jeg havde egentlig regnet med at de var blevet udbetalt. Det var jo en del af præmissen at de skulle udbetales hurtigt. Det var derfor, vi gjorde sådan, at man ikke skal søge om det, siger Susanne Zimmer.

Super sprøde fastelavnsboller
Super sprøde fastelavnsboller
Foto: Christophe Kolbeck / TV 2 Lorry


Hun mener også, at beløbet godt kunne have været højere.

- Frie Grønne havde gerne set, det var blevet et større beløb. Det er jo mennesker, der helt konkret står og mangler penge, så det hele kan løbe rundt, siger Susanne Zimmer.

Men hvis det står til Klima, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen (S), så bliver aftalen om varmechecken ikke genåbnet. Det udtaler han til Ritzau.

quote Vi kommer ikke til at genåbne aftalen om varmechecken

Dan Jørgensen, Klima-, Energi- og Forsyningsminister (S)


- Selvfølgelig lytter vi gerne til partierne og deres ønsker, men vi kommer ikke til at genåbne aftalen om varmechecken, siger Dan Jørgensen.

Tilbage i Ølbylyng forsøger Tonni Fjordvald at være tålmodig. Der er ikke så meget andet at stille op.

- Jeg tager en dag ad gangen du, slutter Tonni Fjordvald af.

Tak til Tonni Fjordvald for spørgsmålet.


Spørg Os - Afstemning

_

Spørg Os - Formular

_

Spørg Os - Afstemning

_