Flere mangler svar på coronatest – nu vil region undersøge sagerne

Flere borgere har oplevet, at de ikke har fået svar på deres coronaprøve. Nogen har endda oplevet det hele to gange inden for kort tid. Nu vil Hovedstadens Akutberedskab undersøge, hvad der kan være gået galt.

Region Hovedstadens Akutberedskab vil nu undersøge, hvorfor flere borgere aldrig har fået svar på deres coronatest.

Det sker efter, at TV 2 Lorry forleden kunne berette om en håndfuld tilfælde med borgere, der har ventet forgæves på svar, efter de er blevet testet på regionens testcenter i Ballerup.

Siden artiklens udgivelse torsdag har TV 2 Lorry modtaget adskillige henvendelser fra personer, der fortæller, at de har oplevet det samme.

Flere af dem er bekymret, og de manglende testsvar åbner op for flere spørgsmål: For hvor mange får egentlig aldrig svar på deres prøver, hvad er der sket med de forsvundne prøver, og hvordan kan fejlene opstå?

Fredag lyder svaret fra Region Hovedstaden, at de faktisk ikke ved, hvad der er gået galt, men at de er i gang med at undersøge sagen.

quote Jeg kan love, at vi arbejder hårdt på at finde ud af, hvor fejlene er opstået

Martin Fjordholt, beredskabsmanager i Region Hovedstadens Akutberedskab

- Sammen med Statens Serum Institut undersøger vi alle led i kæden. Lige fra borgeren dukker op ved os, får scannet sit sundhedskort, og indtil prøveglasset skal være afleveret inde på seruminstituttet, siger Martin Fjordholt, beredskabsmanager i Region Hovedstadens Akutberedskab, til TV 2 Lorry.

Han uddyber, at akutberedskabet blandt andet undersøger, om der er noget, der fejler i de it-systemer, de bruger til at registrere borgere og prøver i. Akutberedskabet undersøger nu, om der er sket fejl i den scanning, der foretages af sundhedskortet og prøven. Og de gennemgår hele den manuelle proces i forhold til at bringe prøveglasset fra testcenteret hen til seruminstituttet.

Region kender ikke problemets omfang

Beredskabsmanager Martin Fjordholt fortæller, at man i Region Hovedstaden kun har fået meget få henvendelser fra folk, der ikke har fået svar på deres test.

Men regionen hører meget gerne fra folk, der har oplevet det.

- Vi kan ikke eftersøge den enkelte prøve uden at have samtykke fra borgeren, men vi kan måske få en bedre ide om, hvad omfanget er, hvis de kontakter os, siger han.

Han anbefaler desuden, at man bestiller tid til en ny test, hvis man ikke har fået svar på sin coronaprøve efter 72 timer.

Der er dog ikke grund til bekymring, hvis man ikke får sit prøvesvar, understreger han.

- Men vi er udmærket klar over de gener og den usikkerhed, det giver nogle borgere, hvis svaret ikke dukker op. Det er vi selvfølgelig rigtig kede af, siger Martin Fjordholt.

Region Hovedstaden kan ikke sige præcis, hvornår de er færdige med at undersøge, hvad der kan være gået galt.

- Men jeg kan love, at vi arbejder hårdt på at finde ud af, hvor fejlene er opstået, lyder det fra beredskabsmanager Martin Fjordholt.

Fra TV 2 Lorrys nyhedsudsendelse fredag den 25. september.