Regeringen kompenserer forældre som venter på børns coronatest

Regeringen og arbejdsmarkedets parter vil kompensere forældre med barselsdagpenge ved børns coronatest.

Regeringen har torsdag indgået en aftale med arbejdsmarkedets parter om en midlertidig ret til dagpenge.

Aftalen skal hjælpe forældre, der bliver nødt til at opholde sig hjemme i en periode, mens deres børn venter på at få foretaget en coronatest.

Forældrene skal ifølge aftalen have ret til en kompensation, der ligger i niveauet for barselsdagpenge. Ordningen omfatter forældre, der har børn i alderen til og med 13 år.

Der bliver givet støtte til én forælder per hjemsendelsesdag, fremgår det af aftalen.

- Vi havde da gerne set, at der havde været mulighed for at give noget mere.

- Men det vigtigste for os er, at der bliver givet mulighed for kompensation, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), ved et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet.

Her fortæller hun sammen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), om trepartsaftalen.

Jyllands-Posten beskrev tidligere torsdag, at et bredt politisk flertal vil hjælpe de mange forældre, som bliver tvunget til at være hjemme hos et barn, som er sendt hjem fra skole eller daginstitution på grund af en smittet kammerat. Og som derfor venter på at blive testet for coronavirus.

Lang ventetid på corona-prøver

På grund af de stigende smittetal med covid-19 skal man nogle steder vente tre eller fire dage på at blive testet.

Det betyder, at nogle forældre kommer til at bruge deres ferie-, fri- og omsorgsdage i perioden, hvor de er hjemme hos børnene.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver testet, hvis de er blevet sendt hjem fra deres skole eller daginstitution, fordi der er smitte med covid-19 det pågældende sted.

Barnet skal blive hjemme, indtil det bliver testet negativ første gang.

Børn under 12 år behøver ikke at blive testet, da det kan være ubehageligt for dem.

I stedet kan man vælge at holde barnet hjemme i syv dage efter, at den seneste nære kontakt med den smittede fandt sted.

Hvis barnet ikke har fået symptomer i de syv dage, kan barnet igen møde i dagtilbud eller skole, fremgår det af en pjece fra Sundhedsstyrelsen.