Kæledyrsboom under coronakrise: "De er virkelig blevet revet væk"

Hos Dyrenes Beskyttelse er den øgede kæledyrstrang hos danskerne til at tage og føle på.

Dyreinternaterne står mere eller mindre tomme, og telefonerne ringer som aldrig før.

Hos Dyrenes Beskyttelse plejer der på denne årstid at være mellem 100 og 150 dyr på internaterne. Lige nu er der 70 dyr, og det kan man takke coronakrisen for, siger Jens Jokumsen, der er kæledyrschef ved Dyrenes Beskyttelse, til TV 2 Lorry.  

- Der er en meget stor interesse for at adoptere dyr lige nu. Vi tænker, at det hænger sammen med, at folk er tvunget hjem. De har måske gået med overvejelserne om at få et dyr i noget tid, og så er det nu, de gør det, fordi de har tid til det, siger Jens Jokumsen. 

Tal fra Dyrenes Beskyttelses hjemmeside afslører også, at interessen for dyr er særlig stor lige nu. Der er nemlig 26 procent flere besøgende på hjemmesiden end normalt.

Kæledyrsboom er ikke overraskende

Selvom situationen er lidt speciel, så er den alligevel ikke helt overraskende for kæledyrschefen, Jens Jokumsen.

- Det er en adfærd, vi har set før. Op til ferier og helligdage, er der generelt flere folk, som ønsker at adoptere dyr. På sådan et tidspunkt har man nemlig tid til at få kørt dyret ind i hjemmet, siger han.

quote Vi er glade for, at det går stærkt. Vores mål er jo at få dem ud i nogle gode hjem, hvor de kan være resten af livet.

Jens Jokumsen, kæledyrschef

Og det er da også en stor fordel for dyrene, at folk er mere adoptionsvillige.

- Vi er glade for, at det går stærkt. Vores mål er jo at få dem ud i nogle gode hjem, hvor de kan være resten af livet, siger kæledyrschefen.

Hos Dyrenes Beskyttelse sørger de altid for at have en grundig dialog med folk, der ønsker at adoptere, så dyrene altid havner i egnede hjem.

Pas på hvalpefabrikkerne

Danskernes store trang til at få kæledyr skaber dog en bekymring hos Jens Jokumsen. Hvis efterspørgslen på dyr også er steget på de andre platforme som Den Blå Avis og Facebook, så betyder det kronede dage for hvalpefabrikkerne.

- Her hos os kan man ikke bare pille dyret ned fra hylden og køre med det, men det kan man ved hvalpefabrikkerne. Mange hvalpe kommer ulovligt til landet, og hvis man ikke er opmærksom på at få stillet de kritiske spørgsmål til sælgeren, så kan det gå galt, oplyser Jens Jokumsen.

På de såkaldte hvalpefabrikker holdes hundene som avlsdyr. De lever ofte under meget dårlige forhold, og hvalpene bliver ofte i en alt for ung alder adskilt fra moderen og fragtet til udlandet ulovligt.

quote Her hos os kan man ikke bare pille dyret ned fra hylden og køre med det, men det kan man ved hvalpefabrikkerne.

Jens Jokumsen, kæledyrschef

Derfor har Jens Jokumsen et par råd til folk, som vil købe en hund.

- Stil kritiske spørgsmål, læg mærke til om sælgeren interesserer sig mest for hvalpen eller pengene, lav en købskontrakt, se hvor hvalpen er vokset op, mød hundemoren, og køb aldrig hvalpen, hvis du er i tvivl, siger kæledyrschefen i Dyrenes Beskyttelse.

Status på internaterne

Der er ikke mange dyr at vælge mellem på internaterne lige nu.

quote For en uge siden havde vi omkring 50 kaniner til adoption på internatet i Roskilde. Nu er der kun 11 kaniner tilbage.

Jens Jokumsen, kæledyrschef

På Roskilde Internat er der kun 21 dyr til adoption, og det er ellers et af de største internater. Desuden er der ingen hunde til adoption i Roskilde, og det er lidt usædvanligt.

- For en uge siden havde vi omkring 50 kaniner til adoption på internatet i Roskilde. De kom fra en stor dyreværnssag. Nu er der kun 11 kaniner tilbage. Så de er virkelig blevet revet væk, oplyser Jens Jokumsen.

Her ses nogle af kaninerne fra dyreværnssagen.
Her ses nogle af kaninerne fra dyreværnssagen.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Han fortæller også, at internatet på Bornholm slet ikke har nogen dyr til adoption lige nu, hvilket også er usædvanligt.

Er du nysgerrig på, hvilke dyr der er til adoption? Så se adoptionslisten fra Dyrenes Beskyttelse.