Efter fyringsrunde i lufthavnen: "De burde dømmes for nøl"

Københavns Lufthavn bliver nu - godt en måned efter en stor fyringsrunde - kritiseret for at være dårligt forberedt på forløbet efter afskedigelserne.

Ægteparret Henrik og Heidi Christtreu arbejdede indtil for nylig i security i Københavns Lufthavn. Nu er deres stillinger blevet nedlagt.

- Jeg har været rigtig glad for at være i lufthavnen, for det har været en god arbejdsplads. Men jeg er skuffet over, hvordan de har håndteret det her. Det virker som om, det er kommet bag på lufthavnen, at de skulle ud og afskedige så mange medarbejdere, og det kan simpelthen ikke passe, lyder det fra Henrik Christtreu. 

Alene i security er der blevet nedlagt 350 stillinger. Heraf har godt 200 medarbejdere valgt at tage imod en aftale om frivillig fratrædelse. Det gælder også for Henrik og Heidi Christtreu. 

- Det er et stort spring at tage. Især når det er to indtægter, det drejer sig om. Men alle vores lokalaftaler blev opsagt i august. Det betød en betragtelig lønnedgang for os begge to. Vi fik også ny turnus. Vi plejede at arbejde fast om aftenen, det har vi gjort i syv år, men nu skulle vi arbejde i treholdsskift. Det har vi gjort før, og det kunne vi sikkert også gøre igen, men vi kunne ikke få lovning på at være 'makkere' - altså så vi kunne få de samme vagter og dermed køre sammen fra og til vores hjem i Lund i Sverige. Og så kunne det ikke hænge sammen for os, fortæller Heidi Christtreu.

Måtte takke nej til nyt arbejde

Ifølge deres overenskomst har Henrik og Heidi Christtreu krav på fire ugers uddannelse - betalt af lufthavnen - i deres opsigelsesperiode. Og det er her, kæden hopper af for ægteparret. 

- Konkret er der gået det galt, at lufthavnen ikke har været klar til at godkende kurser fra starten. Der gik næsten 14 dage, før de åbnede op for det. Der er mange kolleger, der slet ikke er kommet i gang endnu. Og nu er der gået over en måned siden fyringsrunden, fortæller Henrik Christtreu. 

Lufthavnens håndtering af forløbet har haft konsekvenser for Henrik og Heidi Christtreu.

Dagen efter, ægteparret tog imod en aftale om frivillig fratrædelse, blev de begge tilbudt nyt arbejde. De kunne dog ikke tids nok komme på det kursus, som tilbuddet var betinget af, så de kunne starte på jobbet. 

- Vi har måtte takke nej til et arbejde - og det ved vi også, at andre kolleger har gjort - fordi vi ikke kunne nå at blive klædt på til det, fortæller Heidi Christtreu. 

Ægteparret fortæller desuden, at der har hersket stor forvirring om, hvem der har haft ansvaret for tilmelding til kurser. Henrik og Heidi Christtreu havde sendt et kursusønske afsted til lufthavnen, der så senere hen meldte ud, at de tidligere medarbejdere selv skulle tilmelde sig, selvom lufthavnen står for betalingen. På det tidspunkt var det ønskede kursus fyldt op, hvilket har forsinket ægteparret yderligere i deres vej videre på arbejdsmarkedet. 

- Lufthavnen burde dømmes for nøl, lyder det fra Heidi Christtreu. 

- Mange ting skulle falde på plads

Ægteparret bliver bakket op af fagforeningen i deres kritik af Københavns Lufthavn.

- Vi har oplevet forløbet som meget forvirrende for vores medlemmer. Københavns Lufthavn har ikke været forberedt på de mange uddannelser, der skulle effektueres i forbindelse med, at der er 350 af vores medlemmer, der ikke skal arbejde der mere, siger Peter Jørgensen, der er formand for Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening.

Men i lufthavnen mener man, at forløbet efter fyringsrunden er gået godt. 

- Der er mange ting, der skulle falde på plads. Men når jeg står her godt en måned efter og kan sige, at vi har behandlet de 700 ansøgninger om uddannelse, som vi har fået alene fra securitymedarbejderne, så synes jeg ikke, vi har gjort det helt skidt. Men jeg er fuld af forståelse for den individuelle situation og er ærgerlig over, at den er endt sådan her. Men jeg kan forsikre alle om, at vi gør alt, hvad vi kan, fortæller Kirstine Bergenholtz, der er HR-direktør i Københavns Lufthavn.  

- Vi har spildt vores tid

Henrik og Heidi Christtreu har nu besluttet sig for at skifte branche. De vil være industrioperatører. De har været afsted på det første kursus og har nu lært at køre gaffeltruck. 

Ægteparret ser optimistisk på fremtiden, men de gode år i lufthavnen fået en ærgerlig afslutning. 

- Uret tikker jo i sådan en opsigelsesperiode. Jeg vil ikke stå på jobcenteret, når den udløber. Jeg har aldrig haft en ledighedsdag i mit liv, og det skal jeg ikke starte på nu. Jeg vil i gang. Det er lufthavnens skyld, at vi har spildt vores tid, afslutter Henrik Christtreu.