Flere politikere har været udsat for hærværk siden de den 28. oktober hang deres valgplakater op. Nogle har fået tegnet på dem, nolge skrevet ukvensord, mens andre har fået dem hevet helt ned. Det har TV 2 Lorry tidligere beskrevet.
Men selvom du måske ikke synes, plakaterne pryder bybilledet, eller er politisk uenig, må du altså ikke røre andres plakater. Det er ulovligt, slår lektor i strafferet Trine Baumbach fast.
Hvis det ikke er din, må du ikke hive den ned, skrive, tegne eller lave andre morsomheder på den. Det er hærværk
- Hvis det ikke er din, må du ikke hive den ned, skrive, tegne eller lave andre morsomheder på den. Det er hærværk, siger Trine Baumbach til TV 2 Lorry.
Hvis plakaterne hænger ulovligt
I nogle tilfælde holder plakaterne sig ikke inden for lovgivningen. For eksempel må plakaterne ikke hænge på byens bænke og skraldespande eller lavere end 2,3 meter direkte over fortov eller cykelsti. Men selvom plakaterne hænger ulovligt, må du ikke tage sagen i egen hånd.
- Det er kommunen, der skal administrere det, hvis den hænger på deres vejareal, siger Bjarne Vennike, der er juridisk fagkoordinator i Vejdirektoratet.
Han opfordrer til, at man kontakter kommunen og appellerer til at de fjerner den, hvis den hænger ulovligt. Hvis plakaten derimod hænger på statsvejnettet er det Vejdirektoratet, man skal kontakte.
Kommunen eller Vejdirektoratet skal herefter give et varsel til den pågældende politiker 24 timer inden, de griber ind. Det er også derfor, at der skal stå kontakinformation bag på plakaterne, forklarer Bjarne Vennike fra Vejdirektoratet.
Og selvom kommunne måske ikke tager affære, må man ikke fristes til at gøre det selv, lyder det fra lektor i strafferet Trine Baumbach.
I Danmark er det de offentlige myndigheder, som retshåndhæver - og man må ikke tage sagen i egen hånd
- I Danmark er det de offentlige myndigheder, som retshåndhæver - og man må ikke tage sagen i egen hånd.
Derfor er det ifølge de to eksperter heller ikke tillidt at flytte plakaterne.
- Medmindre de hænger så de direkte bringer personer i fare, må man ikke røre dem. Så må man anmelde det, og hvis der derefter ikke sker noget, må man altså leve med det, understreger Trine Baumbach.
Bødestraf
Og selvom det altså er ulovligt, har landets politikere de seneste uger oplevet, at deres plakater er blevet revet ned eller tegnet på.
Det bliver betegnet som hærvæk, og ifølge Trine Baumbach kan man forvente en bødestraf, hvis man bliver dømt.
- I førstegangstilfælde vil det være en bødestraf, vurderer hun.
Du må pille ned i ét tilfælde
Der er dog et tilfælde, hvor du gerne må tage plakaten ned. Det er hvis plakaten hænger på din ejendom.
- Det er på en måde hærværk at hænge noget på andre folks ejendom. Så medmindre der er særlige regulativer ud til offentlig vej, må man altså selv bestemme hvad, der skal hænge på sin ejendom, og man må altså derfor gerne pille dem ned.
Du kan læse mere om lovgivningen på økonomi- og indenrigsministeriets hjemmeside her.