Hærværk på kirkegård: Overvejer at tage hundepatruljer i brug

Tidligere på sommeren blev buketter stjålet fra gravsteder på Herfølge Kirkegård. Nu er samme kirkegård igen udsat for hærværk.

- Jeg synes, det er så forkert.

Sådan lyder det fra en rystet Jens Zorn Thorsen, der er formand for ledelsen i foreningen af Danske Kirkegårdsledere.

Han mener, at der skal gøres noget ved en kedelig tendens, der slæber spor efter sig på Herfølge Kirkegård.

- Der går pårørende på kirkegården, som har brug for ro og fred til at bearbejde deres sorg og ikke til at tænke på, om der bliver lavet hærværk ved de gravsteder, som de besøger.

På bare få måneder har kirkegården nemlig lagt grund til to former for hærværk.

I starten af ugen kunne gartnerne på Herfølge Kirkegård møde ind til noget af et syn, da en flere meter lang stenmur indenfor kirkegårdens rammer var blevet skilt ad, og 70 store sten lå som kastet ned på græsset.

Det oplyser Ole Christophersen, der er menighedsformand ved Herfølge Kirkegård, til TV 2 Lorry.

- Vi var skuffet og ærgerlige over, at nogen kunne finde på det. Vi ville egentlig ikke gøre det store ud af det, men så besluttede vi at kontakte politiet og dele det på vores Facebookside, siger han.

Presset gerningsmænd kom tilbage

Meldingen om hærværk på kirkegården gav pote eller også gav den kolde fødder hos gerningspersonerne, for tirsdag morgen da gartnerne mødte ind igen, var der sket et ”mirakel,” som Ole Christophersen beskriver det.

- Da vi kom tilbage tirsdag morgen, der var alle 70 sten løftet på plads igen, så stenen sad, hvor de var blevet taget ned. Det er helt vildt, fordi mange af stenene vejer omkring 40 kilo, siger han og fortsætter:

- Vi er selvfølgelig skuffet over, at nogen kan finde på det, men alligevel også positive over, at gerningsmændene har taget affære efterfølgende.

På Facebook-siden ”Herfølge Kirke” har kirkens ansatte bedt naboer, besøgende på kirkegården og folk, der har været nær kirkegården i tidsrummet, hvor hærværket er sket, om at melde, hvis de har hørt noget – men der har ingen tilbagemeldinger været, og det undrer Ole Christophersen.

- Det er ret vildt, at ingen har hørt noget, fordi det er mange store og tunge sten, der er blevet flyttet to nætter i træk, siger han til TV 2 Lorry.

Mandag morgen mødte gartnere på Herfølge Kirkegård ind til sten, der var kastet på græsset, men tirsdag morgen var stenene så sat på plads igen.
Mandag morgen mødte gartnere på Herfølge Kirkegård ind til sten, der var kastet på græsset, men tirsdag morgen var stenene så sat på plads igen.
Foto: Herfølge Kirke

Klare retningslinjer om hærværk

Jens Zorn Thorsen oplyser til TV 2 Lorry, at der er flere former for strategier, der kan tages i brug ved hærværk på kirkegårde.

- Graverne skal selvfølgelig holde øje med, om der kommer nye og mistænkelige mennesker på kirkegården, og hvis det fortsætter, så skal politiet kontaktes. Det er ikke personalets opgave at løse problemet, siger han og fortsætter:

- Hvis følgende ikke virker, så kan hundepatruljer tages i brug, hvis det ikke stopper.

Ole Christophersen siger til TV 2 Lorry, at de fra menighedsrådet kun kan appellere til folk om, at de skal opføre sig ordentligt, når de færdes på Herfølge Kirkegård.