Pårørende får stjålet blomster fra gravsteder: - Det er så respektløst

Flere pårørende oplever, at blomster, som de sætter på Herfølge Kirkegårds gravsteder, bliver fjernet eller stjålet.

På Herfølge Kirkegård melder flere gæster om en meget ærgerlig tendens.

Pårørende oplever, at deres blomster bliver sat hen på andres gravsteder eller i værste fald stjålet.

Jette Andersen, der har været pårørende til bisatte familiemedlemmer på kirkegården i mere end 15 år, har for nylig ved selvsyn observeret et eksempel på det morbide hærværk.

Normalt plejer kirkegården at være fuld af smukke blomsterbuketter ved gravstederne, men denne gang var alle buketterne taget op af gravvaserne og henkastet en halv meters penge væk fra gravstenene.

Først troede Jette Andersen, at det var gartneren på kirkegården, der havde taget blomsterne op, men da alle 25 blomsterbuketter lå tilfældigt rundt omkring gravstederne, blev hun klar over, at noget var glat.

- Jeg frygter at komme på kirkegården igen, hvis nogle stjæler eller fjerner de blomster, som jeg har sat ved gravstederne, jeg besøger. Det er respektløst, og jeg ville blive ked af det, siger hun til TV 2 Lorry.

Jette Andersen har sin bror begravet på kirkegården og har tidligere oplevet, at blomsterbuketter også er blevet fjernet fra hans gravsted såvel som de omkringliggende.

Herfølge Kirke ligger i Herfølge sogn, der er et stort sogn syd for Køge med 12.000 indbyggere.
Herfølge Kirke ligger i Herfølge sogn, der er et stort sogn syd for Køge med 12.000 indbyggere.
Foto: Jette Andersen

Et kendt, men sjældent fænomen

Hærværk i form af at fjerne blomster fra gravsteder er et fænomen, som Foreningen af Danske Kirkegårdsledere tidligere har stiftet bekendtskab med, dog i mindre omfang. 

Jens Zorn Thorsen, der er formand for ledelsen i foreningen, siger til TV 2 Lorry, at episoder som disse er velkendte, men at det er kun én til to gange om året, ledelsen hører om det.

- Det er sjældent, at vi hører om det, men jeg synes, det er ubetænksomt. Ikke nok med at man stjæler, så stjæler man fra pårørende, der er i sorg, og det er bare ekstra hårdt, siger han.

En opgave hos foreningens er blandt andet at hjælpe kirkegårdsledere på landets kirkegårde og gravsteder, hvis lederne oplever alvorlige situtioner. 

Og i sager som denne, hvor folk aktivt fjerner eller stjæler blomsterbuketter, er der kun én ting at gøre, mener Jens Zorn Thorsen. 

- Vi beder gartnerne på den specifikke kirkegård om at holde øje med folk, der besøger kirkegården. Gartnerne skal holde øje med, om der er nogle, der virker mistænkelige, siger han.

Nyt for Herfølge Kirkegård  

Selvom flere pårørende har skrevet i en lokal Facebookgruppe og påpeget, at deres blomsterbuketter er blevet fjernet eller stjålet, så er bekymringer om blomstertyverierne fra gravsteder ikke nået frem til menighedsrådet ved Herfølge Kirkegård.

- Hvis det er en problematik, så vil vi selvfølgelig gøre noget ved det. Det ærgrer mig, hvis folk ikke har respekt for vores kirkegård, siger menighedsrådsformand Ole Christopher til TV 2 Lorry.

Han fortæller, at de fra menighedsrådet kun kan appellere til folk om, at de skal opføre sig ordentligt.

- Vi kan ikke være vagthunde på kirkegården, da kirken er frit tilgængelig for alle, siger han.

Herfølge Kirkegård ligger i et kuperet terræn.
Herfølge Kirkegård ligger i et kuperet terræn.
Foto: Jette Andersen

Køge Kommune klar til at hjælpe

Formand for Teknik- og Ejendomsudvalget i Køge Kommune, Erik Swiatek (A), der træffer beslutninger om blandt andet renhold af parker og offentlige områder - bare ikke kirkegårde - er oprevet over tendensen.

- Det er noget svineri, der ingen steder hører hjemme. Det viser manglende respekt for gravstederne, og det er ikke noget, som borgere kan være bekendt at gøre, siger han til TV 2 Lorry.

Fordi menighedsrådet har ansvaret for forvaltningen af kirkegården, ligger sagerne om blomsterhærværk ved gravsteder uden for kommunens område. Erik Swiatek afviser dog ikke, at Køge Kommune kan have et ansvar for at løse problemet.

- Hvis det viser sig, at det er noget kommunalt, så vil vi hellere end gerne gå i dialog med menighedsrådet ved Herfølge Kirkegård, siger han.

'Specielt sted for mig'

Jette Andersen håber, at problemet med de ødelagte gravdekorationer snart vil ophøre, så hun igen kan nyde den smukke kirkegård uden yderligere bekymringer.

- Jeg er kommet på kirkegården, siden jeg var et barn. Så det er et meget specielt sted for mig, siger hun og fortsætter: 

- Jeg håber, at jeg kan nyde gravstedet igen snart.