Da Lucas ikke kunne se sin mor ude på havet, troede han, at det værste var sket

Lucas Løssl har netop modtaget Danske Beredskabers hæderslegat efter en svømmetur, der udviklede sig uhyggeligt - og var tæt på at koste hans mor livet. Læs familiens beretning nedenfor.

Lucas Løssl og hans lillesøster har med næb og kløer fået kæmpet sig op på stranden. Denne aften er vandet uforudsigeligt ved Hornbæk strand, og deres mor kæmper stadig mod de kraftige understrømninger.

Mens Lucas råber efter sin mor, forsvinder hun pludselig ude på havet.  

Til Lucas’ store forbavselse får hans mor kæmpet sig ind mod stranden, men pludselig kollapser hun få meter ude i vandet.

Lucas griber til handling – en handling, der gjorde, at han den 23. september i år modtog de Danske Beredskaber hæderslegat for "med usædvanlig handlekraft og mod at have reddet menneskeliv i hav".

Ulykken på Hornbæk Strand

Om aftenen den 16. juli 2019 går Lucas Løssl, dengang 18 år, hans mor, hans lillesøster på 13 år og hans lillesøsters veninde en tur på Hornbæk Strand for at tage sig en aftendukkert.

Ifølge Lucas’ mor, Rikke Løssl, er de alle samme habile svømmere, og hun er derfor ikke nervøs for, at de går i vandet.

Lucas, hans lillesøster og lillesøsterens veninde bevæger sig ud i vandet, mens Lucas’ mor går langs stranden strande med hunden.

- På et tidspunkt prøver jeg at vinke dem ind, og dér fornemmer jeg, at der er noget galt, for de kommer ikke ind, men siver faktisk længere og længere ud, og der smider jeg alt, hvad jeg har, og skynder mig ud i vandet, siger Rikke Løssl til TV 2 Lorry, som har snakket med hende et år efter ulykken.

Artiklen fortsætter efter billedet...

ARKIVFOTO: Hornbæk Strand, hvor ulykken skete.
ARKIVFOTO: Hornbæk Strand, hvor ulykken skete.
Foto: Nanna Kreutzmann/BM/Ritzau Scanpix

Lucas og hans lillesøster bliver trukket ud i vandet af et revlehul, og ifølge Lucas flyder de mere end 50 meter væk fra land.

Det lykkedes for lillesøsterens veninde at komme ind, hvor hun kan bunde, men for Lukas og hans lillesøster er situationen mere alvorlig.

- Jeg forsøger at holde min lillesøster over vandet, for der er begyndt at gå panik i hende, fortæller Lucal Løssl til TV 2 Lorry.

Da deres mor når ud til dem, tager hun over for Lucas og giver tegn til, at han skal svømme ind. Men på dette tidspunkt er Lucas’ mor selv ved at være udmattet.

- Jeg kan godt mærke, at jeg er fuldstændig udkørt, og jeg kunne ikke holde min datter over vand mere, så jeg bliver nødt til at sige ”svøm ind!”.

Lucas og hans lillesøster får med deres sidste kræfter kæmpet sig op på stranden, men deres mor kæmper stadig mod de kraftige understrømninger.

- I cirka 30 sekunders tid kan man slet ikke se hende ude på vandet, der troede jeg faktisk, at det værste var sket, siger Lucas Løssl.

Pludselig kan Lucas se sin mor komme længere og længere ind mod stranden, og på et tidspunkt kommer hun ind, hvor hun kan bunde.

Men pludselig besvimer hun med hovedet under vand.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Lucas løber ud i vandet og får hende trukket op på land. I mellemtiden har lillesøsterens veninde tænkt hurtigt og får ringet til sine forældre, som efterfølgende ringer 112.

Med det samme begynder Lucas at give sin mor livreddende førstehjælp, og heldigvis går der ikke længe, før den første redder ankommer.

Kort tid efter lander en redningshelikopter, som flyver Lucas mor og lillesøster til Rigshospitalet.

En lykkelig afslutning

Der er gode nyheder for familien. Efter at have ligget på Rigshospitalets Traumecenter kommer Rikke Løssl i bedring og kan udskrives den følgende dag.

Samme aften vælger familien at genbesøge det sted på Hornbæk Strand, hvor hændelsen er sket.

- Det var rart at se stranden igen i en mere fredelig situation. Jeg tænkte, at der var vildt at det kunne se så fredeligt ud, når det var så livsfarligt dagen før, siger Lucas.

Lucas mor overlevede episoden, men så godt går det ikke for alle. I sommer blev en 55-årig mand fundet livløs i vandet ved Hornbæk Strand, efter at han var druknet.

Legatet for handlekraft og mod

I løbet af foråret 2020 blev Lucas mor ringet op og fik at vide, at hendes søn var blevet indstillet til ’beredskabslegatet’.

D. 23. september blev Lucas Løssl og hans familie inviteret op på brandstationen i Helsingør, hvor Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), overrækker Lucas et diplom og legatet på 10.000 kroner.

Til overrækkelsen blev der sagt, at Lucas modtog prisen, fordi han ”... med usædvanlig handlekraft og mod at have reddet menneskeliv i hav.”

- Det var en god dag og en god måde at få afsluttet det, selvom det selvfølgelig er en oplevelse, som jeg nok aldrig vil glemme, siger Lucas.

Sådan skal du reagere, hvis du ender i et revlehul:

  • Når du går på bunden, kan du pludselig mærke, at den forsvinder under fødderne, og strømmen vil trække dig væk fra strandkanten.

 

  • Gå ikke i panik. Lad dig føre med strømmen, til den aftager. Svøm derefter til siden og langs stranden og derefter ind til land igen.

 

  • Ofte vil det kun være fem til ti meter, du behøver at svømme langs stranden, inden strømmen forsvinder.

 

  • Hvis du ser nogen kæmpe med et revlehul, skal du ikke svømme ud og hjælpe vedkommende. I stedet skal du kontakte en livredder, hvis der er en på stranden.

 

  • Kast noget, der kan flyde. Det kan være en redningsvest, en redningskrans eller en bold.

 

  • Råb til svømmeren, at han eller hun ikke skal svømme imod, men svømme til siden.

 

  • Pas på dig selv. Mange er selv druknet i forsøget på at redde en anden ud af et revlehul.

 

Kilde: Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat hos TrygFonden Kystlivredning