Livreddere vil gøre badested dårligt for at undgå ulykker

Politiker er positiv over for at opsætte skilte på stranden. Livreddere vil gøre farligt badested upopulært. 

Sten på badestrande er oftest en uvelkommen gæst, men på Hornbæk Strand vil cheflivredder John Mogensen nu erstatte sandbund med sten på særligt udvalgte steder. 

Det skal få badegæster til at søge væk fra livsfarlige badesteder som eksempelvis ved siden af moler eller kystsikring. 

- De steder, vi ikke vil have folk til at bade, vil vi simpelthen gøre stranden dårligere, siger John Mogensen, der er cheflivredder i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, til TV 2 Lorry. 

Tirsdag i sidste uge blev tre brødre på seks, otte og 11 år fløjet til Rigshospitalet, da de blev fanget af strømmen i et såkaldt revlehul - også kaldet hestehul - ved en mole på Hornbæk Strand. 

quote De steder, vi ikke vil have folk til at bade, vil vi simpelthen gøre stranden dårligere

John Mogensen, cheflivredder i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste

Seneste melding fra i onsdags er, at én af de tre drenge fortsat er i kritisk tilstand. Efter omstændighederne har de to øvrige drenge det godt.

Farver vandet rødt

Allerede inden ulykken har Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste gang efter gang og år efter år forsøgt at gøre opmærksom på de livsfarlige hestehuller. 

De har blandt andet lavet en video, hvor de med rød farve i vandet viser, hvordan strømmen ved hestehuller kan trække badegæster ud, selvom vandet på overfladen ikke ser farligt ud.

Se videoen her:

(Artiklen fortsætter under videoen...)

Foruden flag og skilte har cheflivredder John Mogensen faktisk allerede én gang flyttet 400 ton sten fra et sted på Hornbæk Strand til det farlige badested ved molen. Stenene lå fra vandkanten og et stykke ud i vandet. De var synlige ved lavvande og dækket til ved højvande, forklarer John Mogensen. 

Men efter at en borger klagede, fik cheflivredderen af Kystdirektoratet besked på at fjerne stenene igen. Det var ikke lovligt, lød beskeden. 

- Så måske vi skulle snakke om den lov. Jeg synes, den skal give lov til at flytte sten derhen, hvor der er farligt, siger John Mogensen. 

Søg igen

I Kystdirektoratet oplyser områdechef for kystzoneforvaltning, Hans Erik Cutoi-Toft, at der er strenge bestemmelser for at lægge sten i vandet. Det kan nemlig få negativ betydning for den kystbeskyttelse, der ligger ved siden af. 

Men områdechefen understreger, at Kystdirektoratet gerne behandler en ansøgning om at lægge sten i vandet på Hornbæk Strand. 

- Det er ikke givet på forhånd, at det ikke kan lade sig gøre. Man skal selvfølgelig forklare, hvad man har tænkt sig at gøre. Han skal beskrive, om der kan være nogle negative virkninger, og han skal beskrive den effekt, man regner med, at det skaber. Før man har søgt, og før vi har foretaget en egentlig vurdering, vil jeg ikke sige, at det ikke kan lade sig gøre, siger Hans Erik Cutoi-Toft. 

Beskeden opildner John Mogensen. 

- Det ville da være dejligt, hvis vi kunne få lov til det. Det ville være super fedt, så nu skal vi prøve at ansøge. 

Vil have flere flag

Det er Gribskov, Halsnæs og Helsingør Kommuner, der sammen står bag Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste. I bestyrelsen sidder blandt andre Jens Bertram (K), der også sidder i byrådet i Helsingør Kommune og bor tæt ved Hornbæk Strand.

quote Jeg må konstatere, at vi har haft en drukneulykke, og så er der jo et eller andet, vi kan gøre bedre

Jens Bertram (K)

Han beder indtrængende om, at forældre ikke lader deres børn bade ved stenmolerne og de farlige hestehuller. Der er i forvejen skilte og flag, der gør opmærksom på problemet, pointerer han, men:

- Jeg må konstatere, at vi har haft en drukneulykke, og så er der jo et eller andet, vi kan gøre bedre, siger Jens Bertram. 

Han overvejer derfor, om der skal sættes flere flag op på det stykke strand, hvor ulykken skete.

Det bakker John Mogensen op om. 

- Vi kan sætte større og flere skilte op, for så har vi gjort alt, hvad der er muligt. Men jeg ved ikke, om det gør en forskel, siger John Mogensen, der også gerne ser politiet underskrive skiltene.

Fordi: 

- Når politiet siger noget, så lytter de mere til dem end os andre, konstaterer cheflivredderen.

Ingen isskilte 

Lige nu advarer et skilt på stenmolen om livsfarlige badeforhold, mens der på selve stranden er såkaldte beachflag med advarsler. Disse tages op og ned, når livredderne kommer og går. 

Stenmolen ejes af havnen, og derfor må der godt stå et skilt der. Omvendt er det igen Kystdirektoratet, der skal give tilladelse til skilte på selve stranden. 

Også her er der strikse regler, oplyser Hans Erik Cutoi-Toft fra Kystdirektoratet. Man skal nemlig have dispensation for det, der hedder strandbeskyttelseslinjen. 

- Men hvis der er en god forklaring på, hvorfor der lige præcis her er brug for et skilt - og hvis vi taler om noget, der kan være med til at redde menneskeliv - så er man på rette vej i forhold til at kunne dispensere for et skilt. Men hvis det er en isreklame - så nej, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Både John Mogensen og Jens Bertram afviser at sætte minestrimmel eller hegn op på stranden. Det vil ikke hindre folk i at gå i vandet og vil endda måske gøre badestedet mere interessant, lyder det. 

Sådan redder du dig selv fra et revlehul - også kendt som hestehul

Når man er ved stranden, skal man passe på, at man ikke bliver fanget i et revlehul, også kaldet hestehul.

 

Her er rådene fra TrygFondens Kystlivredning, hvis man støder på et revlehul.

 

Dette er et revlehul:

 

 • Et revlehul er en fordybning i strandens revler, hvor der kan være en udadgående strøm, der fører vandet tilbage ud i havet.
 • Revlerne kan ses som lyse sandstriber i vandet langs med kysten.
 • Det er kun under bestemte vind- og bølgeforhold, at revlehuller fører vand ud fra stranden.
 • Det er netop denne udadgående strøm, der kan være farlig, hvis man bliver fanget i den og kæmper imod.

 

Sådan skal du reagere, hvis du ender i et revlehul:

 

 • Når du går på bunden, kan du pludselig mærke, at den forsvinder under fødderne, og strømmen vil trække dig væk fra strandkanten.
 • Gå ikke i panik. Lad dig føre med strømmen, til den aftager. Svøm derefter til siden og langs stranden og derefter ind til land igen.
 • Ofte vil det kun være fem til ti meter, du behøver at svømme langs stranden, inden strømmen forsvinder.
 • Hvis du ser nogen kæmpe med et revlehul, skal du ikke svømme ud og hjælpe vedkommende. I stedet skal du kontakte en livredder, hvis der er en på stranden.
 • Kast noget, der kan flyde. Det kan være en redningsvest, en redningskrans eller en bold.
 • Råb til svømmeren, at han eller hun ikke skal svømme imod, men svømme til siden.
 • Pas på dig selv. Mange er selv druknet i forsøget på at redde en anden ud af et revlehul.

 

 

Kilde: Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat hos TrygFonden Kystlivredning