Tre personer smittet med farlig flåt-sygdom i Nordsjælland

Imellem juni og august er tre personer blevet smittet med TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, i Nordsjælland.

Danmarks farligste dyr er flåten. 

Og den er ikke blevet mindre farlig, efter den ikke kun bærer sygdommen borrelia med sig, men nu også centraleuropæisk hjernebetændelse. 

I Danmark betragtes Bornholm og Tisvilde Hegn i Nordsjællands som TBE-risikoområder. Og det er med rette. For denne sommer er tre personer, netop i Tisvilde Hegn, blevet bidt af en flåt og smittet med TBE.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse. 

- Det drejer sig om tre personer, der henholdsvis bor i, har været i sommerhus i eller har opholdt sig i skoven i kortere tid uden for stierne. Alle har været indlagt med typiske symptomer på TBE, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Legeplads blev flyttet 

SSI og Københavns Universitet har i både 2019 og 2020 fundet TBE i flåter ved en velbesøgt naturlegeplads i den nordøstlige del af Tisvilde Hegn. Flåterne blev samlet ved såkaldt ”flagging”, hvor man trækker et stykke stof hen over vegetationen.

TBE - centraleuropæisk hjernebetændelse

  • Smitte med TBE sker, hvis man bliver bidt af inficerede skovflåter. 
     
  • Ikke alle flåter i en geografisk ”TBE-virus-plet” indeholder TBE-virus. 
     
  • Den europæiske variant af TBE, som findes i Danmark, har typisk et tofaset forløb: Efter en inkubationstid på cirka en uge opstår der hos en fjerdedel af de virussmittede feber og influenzalignende symptomer (”sommerinfluenza”) i cirka en uge. Efter et symptomfrit interval på cirka en uge udvikler en ud af tre med sommerinfluenza også symptomerne på hjernebetændelse (TBE). 
     
  • Diagnosen stilles på Statens Serum Institut oftest serologisk med påvisning af IgM straks-antistoffer i en blodprøve. TBE-virus kan påvises i flåter med gen-tests. 
     
  • Omkring 1/3 af dem der må hospitalsindlægges med TBE-hjernebetændelse kan forvente at få længerevarende mentale eller neurologiske følger af varierende sværhedsgrad, og børn kan få mindre oplagte indlæringsvanskeligheder. 
     
  • TBE-virus overføres fra flåternes spytkirtler inden for få minutter ved bid, så man bør fjerne flåten så hurtigt som muligt. Typiske virusværter er mus, ræve og hjorte. Skov- eller engområder med tæt undervegetation og krat indebærer den største risiko for flåtsmitte. 
     
  • Det er vigtigt under alle omstændigheder at undersøge kroppen hyppigt for flåter og fjerne flåter på kroppen så hurtigt som muligt fx med en flåpincet eller bare med neglene. 
     
  • TBE ses især hos personer, som færdes jævnligt i naturen uden for stier, og mere sjældent blandt personer, der blot lejlighedsvis bruger naturen i TBE-endemiske områder. 
     
  • TBE kan forebygges med TBE-vaccination (som først er to stik med ca. en måneds interval) og en booster inden næste flåtsæson. Beskyttelsen kan yderligere boostes hver 3-5 år. 
     
  • Støvler, lange bukser og lange ærmer samt nogle myggesprays kan hjælpe til at hindre flåtbid. 
     
  • Højsæsonen for flåter er maj til oktober.

 

Kilde: Statens Serum Institut

I juni blev det derfor besluttet at lukke naturlegepladsen helt, og så vil man flytte den til et TBE-frit område.

Sygdommen spreder sig

- Vaccination mod TBE bør derfor især overvejes til personer, der jævnligt færdes uden for stier i skov og krat, som f.eks. skovarbejdere, jægere, orienteringsløbere, svampe- og bærplukkere, og folk der fast dyrker leg, sport eller andre aktiviteter i skoven, siger Peter Henrik Andersen.

I alt er fire personer blevet smittet med TBE denne sommer. Det fjerde tilfælde er en kvinde på Falster. 

Det nye tilfælde påvist på Falster tyder på, at TBE fortsat spreder sig geografisk, både her i landet men også i resten af Europa.

- Vi må derfor være forberedte på, at der kan optræde stadig flere TBE-risikoområder i hele Danmark, siger Peter Henrik Andersen.