Flåter med livsfarlig sygdom igen fundet i Nordsjælland - legeplads er lukket ned

Sidste år blev to personer smittet med den farlige TBE-virus fra flåter i samme område i Nordsjælland - og nu er den fundet igen.

Den farlige TBE-virus - også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse - er endnu en gang blev fundet i flåter, der er indsamlet ved Tisvilde Naturlegeplads i det nordøstlige hjørne af Tisvilde Hegn i Nordsjælland.

Det oplyser professor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut til TV 2 Lorry.

Flåterne er indsamlet i et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut. Flåter med TBE-virus blev fundet samme sted sidste år, da to personer blev indlagt med hjernebetændelse, efter at de var smittet ved Tisvilde Naturlegeplads.

- Vi havde lidt håbet, at de forsvandt. Men vi har været oppe at samle flåter fra de samme områder, og vi kan se, at de er der endnu. De er kommet for at blive, siger Anders Fomsgaard.

TBE - centraleuropæisk hjernebetændelse

 • Smitte med TBE sker, hvis man bliver bidt af inficerede skovflåter. 
   
 • Ikke alle flåter i en geografisk ”TBE-virus-plet” indeholder TBE-virus. 
   
 • Den europæiske variant af TBE, som findes i Danmark, har typisk et tofaset forløb: Efter en inkubationstid på cirka en uge opstår der hos en fjerdedel af de virussmittede feber og influenzalignende symptomer (”sommerinfluenza”) i cirka en uge. Efter et symptomfrit interval på cirka en uge udvikler en ud af tre med sommerinfluenza også symptomerne på hjernebetændelse (TBE). 
   
 • Diagnosen stilles på Statens Serum Institut oftest serologisk med påvisning af IgM straks-antistoffer i en blodprøve. TBE-virus kan påvises i flåter med gen-tests. 
   
 • Omkring 1/3 af dem der må hospitalsindlægges med TBE-hjernebetændelse kan forvente at få længerevarende mentale eller neurologiske følger af varierende sværhedsgrad, og børn kan få mindre oplagte indlæringsvanskeligheder. 
   
 • TBE-virus overføres fra flåternes spytkirtler inden for få minutter ved bid, så man bør fjerne flåten så hurtigt som muligt. Typiske virusværter er mus, ræve og hjorte. Skov- eller engområder med tæt undervegetation og krat indebærer den største risiko for flåtsmitte. 
   
 • Det er vigtigt under alle omstændigheder at undersøge kroppen hyppigt for flåter og fjerne flåter på kroppen så hurtigt som muligt fx med en flåpincet eller bare med neglene. 
   
 • TBE ses især hos personer, som færdes jævnligt i naturen uden for stier, og mere sjældent blandt personer, der blot lejlighedsvis bruger naturen i TBE-endemiske områder. 
   
 • TBE kan forebygges med TBE-vaccination (som først er to stik med ca. en måneds interval) og en booster inden næste flåtsæson. Beskyttelsen kan yderligere boostes hver 3-5 år. 
   
 • Støvler, lange bukser og lange ærmer samt nogle myggesprays kan hjælpe til at hindre flåtbid. 
   
 • Højsæsonen for flåter er maj til oktober.

 

Kilde: Statens Serum Institut

Ifølge professoren er det interessante ved TBE-virus, at det kun findes hos flåter i et meget lille begrænset område. Det kan for eksempel være en busk på størrelse med en lille parcelgrund - det som han kalder et mikrofokus.

- Det er selvfølgelig meget uheldigt at sådan en forekomst af en virusplet falder lige sammen med en meget populær menneskeplet - nemlig en legeplads, siger Anders Fomsgaard.

Legeplads bliver lukket

At man har fundet flåter med TBE-virus det samme sted to år i træk, får nu konsekvenser.

- Det vi er blevet enige om med Gribskov Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed på et møde tirsdag, det er, at man nok er nødt til at lukke den nuværende placering for Tisvilde Naturlegeplads og flytte den til et andet sted, hvor der ikke er TBE-virus, siger Anders Fomsgaard.

Han understreger dog, at det er fint nok at færdes i skovene i området ved Tisvilde Hegn, hvis man bliver på stierne.

- Det er jo ikke sådan, at flåterne er over det hele. Det er kun på den her lille plet ved naturlegepladsen. Men man skal måske lige kigge sig efter, når man kommer hjem for at se om der skulle sidde nogle flåter og så fjerne dem med neglene så hurtigt som muligt, siger Anders Fomsgaard.

Hjernebetændele med TBE-virus er en alvorlig sag. Personer, der bliver smittet, kan blive indlagt, og nogen får mén, for eksempel i form af lammelse af en arm eller et ben.

quote Vi havde lidt håbet, at de forsvandt.

Anders Fomsgaard, professor, Statens Serum Institut

Samtidig kan der være det, man kalder neuropsykiatriske bivirkninger, hvor man for eksempel bliver paranoid. Undersøgelser fra Sverige viser, at børn, der bliver smittet, i høj grad får påvirket deres skolegang i form af indlæringsvanskeligheder, fortæller Ander Fomsgaard.

Nordsjællandske flåter stammer fra Norge

Det er sjældent, at TBE konstateres uden for Bornholm, der gennem en lang årrække har været et kendt risikoområde.

Der findes dog fortilfælde for centraleuropæisk hjernebetændelse i resten af landet. Flåterne i Tisvilde Hegn kan man se stammer fra Norge.

- Vi mener, de er kommet med en trækfugl med flåter på sig, som har slået sig ned lige der ved naturlelgepladsen, siger Anders Fomsgaard.

Indbyggere på Bornholm, der færdes i skove og krat, anbefales at blive vaccineret mod virussen. I resten af landet anbefales dette ikke.

Skulle man dog som indbygger andetsteds end Bornholm alligevel have lyst til at blive vaccineret, så findes der en TBE-virusvaccine til børn og voksne, som man selv skal betale for.

Alle borgere kan i samråd med deres læge vælge at blive vaccineret mod TBE.

Risikoen for at pådrage sygdommen er størst hos personer, som færdes meget i naturen i områder, hvor der findes skovflåter, som er smittede med TBE, eksempelvis skovarbejdere eller jægere. Derfor er alle ansatte under Naturstyrelsen, der færdes i de nordsjællandske skove, også vaccinerede.