Det er en sensommerdag i 1970. Oskar Plougman er som statens tilsynsførende på skolehjem på vej til et uanmeldt besøg som så mange andre.
Men da han tropper på et drengehjem i Tisvildeleje, står det hurtigt klart, at noget er helt galt.
Det, de fortæller om deres lærer, er simpelthen så gruopvækkende, at jeg tør ikke tage derfra.
Under sit tilsyn med Godhavn Drenge- og Lærlingehjem taler Oskar Plougman med drengene i en skoleklasse. Sommerdagen i 1970 er længe siden, og Plougmand er en gammel mand i dag, men de anbragte drenges nødråb står stadig klart i erindringen hos ham.
- Det, de fortæller om deres lærer, er simpelthen så gruopvækkende, at jeg tør ikke tage derfra, fordi jeg er bange for, hvad han kan finde på, siger han til TV 2 Lorry.
Oskar Plougman, der er netop blevet ansat som inspektør for Børneforsorgen, kontakter sin chef. De konfererer. Hvad gør de med den omtalte lærer? De bliver enige om at give læreren en time til at forsvinde. Ellers vil de rejse en sag mod ham.
- Inden for en time er han væk. Han var en af de helt fæle, siger Oskar Plougman.
80-årige Oskar Plougman, der er uddannet skolelærer og psykolog, greb tingene an på en anderledes måde på daværende.
Det var første gang, at der var nogen, der spurgte børnene, om hvordan de havde det.
- For at høre om de trivedes psykisk og fysisk så er det jo vigtigt at snakke med dem - og det var første gang, at der var nogen, der spurgte børnene, om hvordan de havde det, siger han.
Børneinstitutionen Godhavn blev oprettet i 1893. Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.
Mange elever oplevede i 50'erne og 60'erne grove fysiske, psykiske og seksuelle overgreb og blev udsat for medicinske eksperimenter.
Artiklen fortsætter under billedet.
Forstanderne faldt på stribe
Det var forstander Christian Bek, der stod i spidsen for uhyrlighederne på Godhavn.
- Han har været en sadist, og han har ikke haft noget pædagogisk talent. Man har ligget under for, at der skulle være kæft trit og retning, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men Oskar Plougmand fik hurtigt sat en stopper for Beks grusomheder
- Man ansætter en skoleinspektør, der skal stå for alt det pædagogiske, og Bek trak sig så tilbage. Han bevarede lidt af sin værdighed, men bliver sat ud af spillet, siger Oskar Plougman.
Og så faldt de som ege i stormvejr, de gamle forstandere.
Med Godhavn statuerede staten et eksempel og en ny pædagogisk linje.
- Hvis man ikke kunne sadle om, så var man altså på den, og det var der mange, der ikke kunne Har man haft succes med noget i 30 år, så er det svært lige pludselig at gøre det modsatte. Og så faldt de som ege i stormvejr, de gamle forstandere, siger han.
Som inspektør i børneforsorgen kom Oskar Plougman de kommende år med til at sætte en stopper for de mange grusomheder, der i årevis har foregået på mange institutioner rundt omkring i landet.
Men det var de grufulde historier fra børnene på Godhavn, der satte gang i et opgør med overgreb mod børn i statens institutioner. Han understreger dog, at det ikke var alle institutioner, som han besøgte, hvor der skete overgreb.
For langt de fleste har det her betydet et ødelagt liv.
Undskyldning vil skabe fred i sind
Advokaten Bjørn Elmqvist har siden 2005 arbejdet pro bono for Godhavnsdrengene i et forsøg på at få en undskyldning for statens svigt.
- Jeg tror og håber, at denne her undskyldning vil skabe fred i sind for mange. Og det er jeg sikker på, at den vil, siger han.
- Jeg ved ikke, om der er nogen, der vil sætte krav om kompensation efter undskyldningen. Det allervigtigste er, at man får taget hånd om de her mennesker, og sikret sig, at de får en førtidspension. For langt de fleste har det her betydet et ødelagt liv, siger han.
Så kom undskyldningen endelig
- På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid, på vegne af vores fælles fremtid, vil jeg gerne se hver eneste af jer i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld. På vegne af Danmark, undskyld, sagde Mette Frederiksen.
Oskar Plougman var selv til stede under ceremonien på Marienborg.
For Poul-Erik Rasmussen, formand for foreningen Godhavnsdrengene, betød undskyldningen rigtig meget:
- Den ramte hårdt. Det var så stærkt. Alle mine forventinger er blevet indfriet, sagde han efter seancen.
I sin tale sagde Mette Frederiksen desuden, at hun er villig til at give flere undskyldninger til personer, der har lidt overlast ud over Godhavnsdrengene. Hun nævnte blandet grønlandske børn, der blev tvangsfjernet samt personer med handicap.