"Der kommer en dag. Og i dag er jeres dag": Godhavnsdrengene får undskyldning

Ved en officiel begivenhed på Marienborg modtog Godhavnsdrengene tirsdag en officiel undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen (S).

- Der kommer en dag. Og i dag er jeres dag, sagde statsminister Mette Frederiksen med henvisning til filmen af samme navn, der skildrer systematisk svigt, overgreb og misrøgt af unge drenge på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje.

Foran en forsamling bestående af både Godhavnsdrenge, pårørende, politikere og andre interessenter udtalte statsministeren på vegne af staten det ord, fem tidligere regeringer har afvist at ytre til de drenge, der har levet med konsekvenserne af de overgreb, de blev udsat for igennem en årrække på hjemmet i Nordsjælland:

quote På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid, på vegne af vores fælles fremtid, vil jeg gerne se hver eneste af jer i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld. 

Mette Frederiksen, statsminister

- Undskyld.

- På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid, på vegne af vores fælles fremtid, vil jeg gerne se hver eneste af jer i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld. På vegne af Danmark, undskyld, sagde Mette Frederiksen og blev mødt af klapsalver i salen.

Godhavnsdrengene er en forening for de drenge, der var anbragt på hjemmet i Tisvildeleje.

Den blev dannet af primær initiativtager Poul Erik Rasmussen og har siden 2005 kæmpet for at få en officiel undskyld fra den danske stat.

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Godhavnsdreng: Smerten og minderne forsvinder aldrig

Formand for foreningen Godhavnsdrengene, Poul Erik Rasmussen, sagde fra talerstolen, at kampen for en undskyldning både har været lang og svær og til tider har syntes som en umulig opgave.

- Vi fik hver gang den samme forklaring: Gud, hvor er det synd for jer, men I får fandeme ikke nogen undskyldning. 

- Vi var ved at gå i stå. Men så sidder jeg en dag i bilvasken og så ringer telefonen. En stemme siger: Hej, jeg hedder Mette, jeg vil gerne give jer en undskyldning. Det lød sgu ikke særlig officielt, men kort efter mødtes vi med Mette Frederiksen. 

Smerten og minderne forsvinder aldrig, lød det fra Poul Erik Rasmussen.

- Men mon ikke det her giver en masse, der lige skal tænkes igennem. I mange år har man gået og gemt på den skyld nede i en kasse. Det behøver man sgu ikke mere. Det har statsministeren lige sørget for, siger Poul Erik Rasmussen.

Tidligere Godhavnsdreng og formand for Foreningen Godhavnsdrengene, Poul Erik Rasmussen og statsminister Mette Frederiksen (S).
Tidligere Godhavnsdreng og formand for Foreningen Godhavnsdrengene, Poul Erik Rasmussen og statsminister Mette Frederiksen (S).
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Et af de mørkeste kapitler i Danmarks historie

Foran en rørt forsamling talte statsminister Mette Frederiksen om, hvordan Godhavnsdrengenes historie har gjort et stort indtryk på hende.

- I dag vil Danmark give en undskyldning for det, der skete, da I var børn. I vores tid er der begået alvorlige overgreb og svigt, og det skete på børnehjem, hvor den danske stat var ansvarlig for tilsynet, udtalte statsministeren i sin tale.

- I stedet for omsorg fik I tæsk, og i stedet for varme blev I mødt med ydmygelser.

- Det var ikke jeres skyld. Det er aldrig børns skyld. Det er de voksnes. I dag må vi spørge os selv, hvordan det kunne lade sig gøre

- I mistede den ene barndom, vi har i vores liv. Mange af jer er vokset op i skyggen et sted uden håb.

- Det, I har gennemlevet, er i mine øjne et af de mørkeste kapitler i Danmarks historie. Vi er nødt til at se det mørke kapitel i øjnene, for gør vi ikke det, kan vi ikke magte at male fremtiden lys.

- Jeg ved, at mange af jer har levet dårlige liv. Andre har kæmpet for et godt liv. Men sammen har i kæmpet for den officielle undskyldning fra Danmark.

- Når alt kommer til alt, så handler det om retfærdighed. Retfærdighed for jer, der fik stjålet jeres eneste barndom.

Formand for foreningen Godhavnsdrengene Poul Erik Rasmussen.
Formand for foreningen Godhavnsdrengene Poul Erik Rasmussen.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Er villig til at give flere undskyldninger

I perioden fra 1945 til 1976 de anbragte drenge på det statslige hjem i Tisvildeleje udsat for grove overgreb af både fysisk, psykisk og seksuel karakter samt for medicinske forsøg begået af de ansatte.

I sin tale sagde Mette Frederiksen desuden, at hun er villig til at give flere undskyldninger til personer, der har lidt overlast ud over Godhavnsdrengene. Hun nævnte blandet grønlandske børn, der blev tvangsfjernet samt personer med handicap. 

OVERBLIK: Sagen om Godhavnsdrengene

  • Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje som selvejende institution.
  • Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.
  • Efter dokumentarprogrammet "Drengehjemmet" i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen "Godhavnsdrengene".
  • I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.
  • Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.
  • I ti år har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.
  • I april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet og skulle have været anlagt senest i 1985.
  • Dommen fra byretten blev i november 2017 stadfæstet af Østre Landsret.
  • Socialdemokraterne fremsatte i januar 2017 et beslutningsforslag, der skulle give de tidligere børnehjemsbørn en undskyldning. Der var ikke flertal i Folketinget for forslaget.
  • 28. marts 2017 gentog børne- og socialminister Mai Mercado (K), at regeringens position er, at staten ikke skal give mændene en undskyldning.
  • Folketinget vedtog i februar 2018 en ny lov, der ophæver forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn.
  • 13. marts 2018 oplyste den tidligere børnehjemsdreng Poul-Erik Rasmussens advokat, Bjørn Elmquist, at Procesbevillingsnævnet havde givet tilladelse til, at sagen kunne komme i Højesteret.
  • Poul-Erik Rasmussen droppede siden sagen på grund af manglende økonomi til at føre den videre.
  •  I april 2018 stemte blå blok og DF nej til Enhedslistens forslag om, at Godhavnsdrengene skulle have en officiel undskyldning.
  • I sin tale ved Folkemødet den 14. juni 2019 siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at hun officielt vil undskylde over for drengene, hvis hun bliver statsminister.
  • Den 3. juli udsender den nyvalgte statsminister Mette Frederiksen (S) en officiel invitation til Godhavnsdrengene til en begivenhed i statsministerresidensen Marienborg, hvor en officiel undskyldning til blive givet.
  • En officiel undskyldning gives til Godhavnsdrengene og andre tidligere anbragte børn gives den 13. august af statsminister Mette Frederiksen (S).

 

Kilde: Ritzau, TV2 Lorry, DR, Statsministeriet

Se vores søndagsmagasin om Godhavnsdrengene her: