Naboer må leve i skygge: Kommunen har stavnsbundet os til vores hjem

Gennem ti år har naboer til et omdiskuteret byggeri i Gilleleje forgæves forsøgt at råbe kommunen op. Vi føler os fuldstændig retsløse, lyder kritikken.

Tidligere lod de to store vinduespartier solen strømme uhindret ind i Birthe Engesgaards spisekøkken i villaen på Østre Allé i Gilleleje.

Det er efterhånden ti år siden.

- Hvis det er gråvejr er her bælgmørkt. Om sommeren sidder jeg ved køkkenbordet klokken 6 om morgenen og læser avis. Og selv om solen for længst er stået op, bliver jeg nødt til at tænde lyset, siger Birthe Engesgaard, da hun viser os rundt i sin villa på Østré Alle i Gilleleje.

Og der er iøjnefaldende mørkt i det store spisekøkken.

Selvom det er midt på dagen. Og selv om solen skinner fra en skyfri himmel over Gilleleje.

I dag er der så mørkt i Birthe Engesgaards køkken, at hun skal tænde lyset året rundt. Foto: TV 2 Lorry
I dag er der så mørkt i Birthe Engesgaards køkken, at hun skal tænde lyset året rundt. Foto: TV 2 Lorry

Har kæmpet i mange år

Bare en meter fra skelgrænsen til nabogrunden tårner en stor grå villa sig op i ca. ni meters højde.

Med store vinduer, som tillader frit ind- og nedkig til både gård og køkken hos Birthe Engesgaard.

Og det er denne villa, som igennem ti år har fyldt så meget hos både Birthe Engesgaard og hendes mand, som hun mistede for et par år siden.  

Følelsen efter mange års fælles kamp har hun endnu.

- Det har virkelig taget meget af vores rare tilværelse. Der er noget mystisk ved det, siger Birthe Engesgaard, da hun fra køkkenet viser os ud i den tidligere så flittigt benyttede solgård, som i dag også ligger hengemt i skygge.

Ulovlig byggetilladelse

For ti år siden gav Gribskov Kommune byggetilladelse til det omdiskuterede byggeri.

Senere erklærede Statsforvaltningen, at byggetilladelsen var givet på et ulovligt grundlag.

quote - Det har betydet så meget, at jeg næsten ikke kan beskrive det med ord. Det har fyldt, og det fylder i hverdagen. Og det gør det hver evig eneste dag. 

Anne Louise Pociot, nabo

Men så sørgede Gribskov Kommune med en række dispensationer, fravigelser og nye byggetilladelser for, at huset i sin nuværende form står der den dag i dag.

Naboer: Sagen fylder hver evig eneste dag

Naboerne på den anden side af den store grå villa har nøjagtig samme følelse som Birthe Engesgaard.

- Det har betydet så meget, at jeg næsten ikke kan beskrive det med ord. Det har fyldt, og det fylder i hverdagen. Og det gør det hver evig eneste dag. Jeg havde aldrig troet, at jeg som borger i kommunen skulle opleve at blive behandlet på den måde. Og det er jo ikke en sag, vi bare kan glemme. Så selv om byrådet lægger låg på og prøver at få os til at tie stille, så eksisterer sagen og bygningen jo stadigvæk, lyder det fra Anne Louise Pociot, som bor med sin familie i en ældre villa side om side med den store grå villa.

Har forgæves forsøgt at sælge

I dag føler familien sig stavnsbundet til deres hus, som de har forsøgt at sælge flere gange:

Hvilke konkrete erfaringer har I haft, når ejendomsmægleren kom med potentielle kunder?

- Flere gange har vi oplevet, at de stoppede i indkørslen, når de har set den store kolos. Og det kan man jo ikke fortænke nogle i. Vi sidder med en ejendom, som har lidt et stort værditab, siger Anne Louise Pociot, som sammen med sin mand Jens forgæves har forsøgt at få kompensation hos kommunen.

- Vi har talt med flere advokater, og de har alle sammen rådet os til at lade sagen ligge, fordi det kan komme til at koste os, så jorden den ryster. Vi kan sagtens få ret, men så kommer kommunen bare bagefter og giver nogle dispensationer, og så er vi lige vidt, siger Jens Pociot.

Villaejer er uforstående overfor utilfredse naboer

Ejeren af den store grå villa er stort set uforstående overfor naboernes indvendinger:

quote - Det er jantelov, jantelov, jantelov. Jeg føler, at fordi jeg har bygget det her fine store hus, så griber janteloven fat og siger – det kan du ikke være bekendt, bare fordi du kan.

Birger Gerhard Scheufens, ejer af omdiskuteret villa.

- Jeg forstår ikke, at de er utilfredse. Jeg kan selvfølgelig ikke forklare, hvilke tanker de gør sig, og det kan da godt være, at vi set i bakspejlet skulle have prøvet en anden arkitektur. Men nu var det lige det hus, vi ønskede at have, hvor vi kunne få så meget lysindfald som muligt. Vi havde en arkitekt på, og man kan diskutere, om han har rådgivet os rigtigt, når omgivelserne ikke kan lide det, vi laver. Men både vi og kommunen har godkendt det. Nu er det bygget, og vi er overrasket over, at det skal give så meget ballade, siger ejeren Birger Gerhard Scheufens.

Hvad er det udtryk for – for dig at se?

- Jantelov, jantelov, jantelov.

På hvilken måde?

- Jeg føler, at fordi jeg har bygget det her fine store hus, så griber janteloven fat og siger – det kan du ikke være bekendt, bare fordi du kan, siger Birger Gerhard Scheufens.

Efter mange års bøvl og byggerod har han valgt, at han vil flytte væk:

Hvorfor har du sat huset til salg?

- Jeg kan da godt mærke ubehaget. Det er da ikke sjovt, når naboerne ikke smiler, slutter Birger Gerhard Scheufens.

Læs, hvad Gribskovs borgmester siger til sagen, i denne artikel: