Borgmester om strid om kæmpevilla: Naboer må anlægge sag

Gribskov Kommune har for længst erkendt, at der er begået fejl i forbindelse med en meget omdiskuteret byggesag i Gilleleje. Alligevel afviser kommunen, at den kan yde kompensation til naboerne.

Et villabyggeri på Østre Allé i Gilleje har gentagne gange været på dagsordenen til byrådsmøderne i Gribskov Kommune.

Højde, afstand til skel og store indkigsgener for naboerne er bare nogle af omdrejningspunkterne.

Og selv om flere byrådspolitikere har været fortalere for at rive byggeriet ned, så har et flertal i byrådet sørget for, at villaen står der den dag i dag.

Selv om Gribskov kommune erkender at have begået fejl undervejs, så afviser den kompensation til naboerne.

Det siger Gribskovs borgmester, Anders Gerner Frost, Nytgribsskov, til TV 2 Lorry:

En villakolos i Gribskov kun en meter til skel men blåstemplet af kommunen, plager ikke bare livet af naboerne. Huset stavnsbinder dem også.

- Der siger kommunen og kommunens jurister og eksterne jurister – nej, det kan vi ikke. Vi kan som kommune ikke gøre mere i den her sag. Den følelse, som man har som naboer, kan vi ikke tage fra dem. Men det eneste de kan gøre er, at anlægge en retssag.

Byggeriet fik lov at fortsætte

Allerede fra byggeriets start for ti år siden vakte byggeriet på Østre Allé i Gilleleje store protester hos naboerne på grund af både højde og afstand til skel.

quote - Jeg har da en tro på, at den her sag godt kunne have været behandlet anderledes. Og at de fejl, der er sket kunne have været undgået. 

Anders Gerner Frost, Borgmester, Nytgribsskov

For otte år siden underkendte Statsforvaltningen den oprindelige byggetilladelse, men med  dispensationer, fravigelser og ændrede byggetilladelser fik byggeriet lov at fortsætte.

Til stor frustration hos naboerne, som fortsat føler sig tromlet af kommunen i dag – ti år efter.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg som borger i kommunen skulle opleve at blive behandlet på den måde. Og det er jo ikke en sag, vi bare kan glemme. Så selv om byrådet lægger låg på og prøver at få os til at tie stille, så eksisterer sagen og bygningen jo stadigvæk , lyder det fra Anne Louise Pociot, som sammen med sin familie er en af naboerne til den store omdiskuterede villa.

Familien Pociot er frusteret over det store nabohus. 
Familien Pociot er frusteret over det store nabohus. 
Foto: TV 2 Lorry

Kommunen har forlængst erkendt fejl

Allerede tilbage i 2011 erkendte Gribskovs daværende borgmester, Jan Ferdinandsen (K), at der var begået fejl i sagen, og at kommunen stod med et problem.

Alligevel står villaen der endnu.

- Jeg har da en tro på, at den her sag godt kunne have været behandlet anderledes. Og at de fejl, der er sket kunne have været undgået. Huset står der og det kan ikke laves om, lyder det i dag fra Anders Gerner Frost.

Huset står der og naboerne til begge sider er frustrerede, og det går dem på hver dag. Hvor stor forståelse har du for det?

Gribskov Kommune afviser, at den kan gøre noget for naboerne til et meget omdiskuteret byggeri. Foto: TV 2 Lorry
Gribskov Kommune afviser, at den kan gøre noget for naboerne til et meget omdiskuteret byggeri. Foto: TV 2 Lorry

- Det har jeg da en kæmpe forståelse for. Selv om jeg i virkeligheden ikke har haft noget med den her sag at gøre. Eller det har jeg selvfølgelig – og jeg har også et ansvar. Det har alle, der har siddet i Byrådet, siger Anders Gerner Frost.

Hvorvidt kan Gribskov Kommune være stolt af denne her sag – ja eller nej?

Nej. Selvfølgelig kan vi da ikke det, slutter borgmesteren.