Efter massiv kritik af unges adfærd svarer 17-årige Tobias igen

I Græsted Kommune ligger Folkeparken, hvor flere familier, børn og unge opholder sig, men parken bliver tilsvinet, og unge får skylden – det er problematisk, siger 17-årige Tobias Mastek.

Efter flere ugers uro og hærværk i folkeparken i Græsted, hvor unge mennesker har fået skylden for svineriet, så har 17-årige Tobias Mastek valgt at tage bladet for munden.

Det har han valgt at gøre, da han er træt af, at alle unge mennesker fra Græsted får skylden for svineriet, der flyder i parken.   

Ikke nok med at unge får skylden af de voksne i byen, så har Tobias Mastek og hans venner tilmed oplevet vrede voksne, der kommer hen og beder dem om at rydde op, selvom de ikke har svinet.

- Mine venner og jeg har oplevet i Folkeparken, at voksne kommer hen og konfronterer os, som om min vennegruppe og jeg er dem, der har svinet til overalt i parken. Der var en voksen, der kom hen til os og sagde, at vi burde skamme os, selvom vi sad helt uskyldigt, siger han til TV 2 Lorry.

Talt med store ord i Facebook-gruppe

Facebook-gruppen ’Vores Græsted’ har været glødende med opslag fra vrede borgere i byen, der har gået en tur i Folkeparken og set svineriet. Der bliver talt med store ord i mange af opslagene, hvor borgere skriver, at de har fundet alt fra efterladt affald, barberblade og halve joints.

23-årige Freja Mille Que, der selv bor i Græsted, er en af dem, der valgte at gå til tasterne for at komme ud med sine frustrationer.

- Det er uacceptabelt, at man ikke kan gå i den ellers smukke park uden, at det flyder med glasskår, et blad fra en hobbykniv og halve joints, der ligger fremme til en hver. Samtidig har hyggelige bænkesæt fået brandmærker, så der ikke er værd at sidde, siger hun til TV 2 Lorry.

Og af samme grund har hun valgt ikke længere at opholde sig i Folkeparken, før der kommer styr på svineriet. 

17-årige Tobias Mastek mener ikke, at det giver mening at skælde ud på de unge på Facebook. 

- Jeg synes ikke, det hjælper at skælde os unge ud på Facebook uden at inddrage os, når vi får hele skylden for problemerne i parken.

Samtidig oplevede Tobias Mastek, at tonen i borgernes opslag blev mere hård, og det virkede som om, at de voksne fik påvirket hinanden negativt i kommentarsporet. 

- Det gik fra, at der skulle gøres noget ved problemerne i Folkeparken, hvor det næste i gruppen blev, at unge er forfærdelige, har dårlige forældre, og de unge skal skældes ud, siger han.

Tobias’ opslag har mødt stor og positiv opbakning, og det overraskede ham. 

Gamle cigaretpakker, rullepapir til joints og skodder er blot noget af det, som Freja Mille Que har set i Folkeparken i Græsted på hendes gåture.
Gamle cigaretpakker, rullepapir til joints og skodder er blot noget af det, som Freja Mille Que har set i Folkeparken i Græsted på hendes gåture.
Foto: Freja Mille Que

Løsninger til parkensområder

Freja Mille Que er sikker på, at problemerne skyldes manglende væresteder for de unge. 

- Hvis vi ligesom nabokommunerne havde et ungdomshus, så tror jeg på, at de unge ville færdes der, siger hun til TV 2 Lorry. 

Tobias Mastek forstår bekymringerne hos de voksne, og han vil derfor gerne finde løsninger til problemet. 

- Jeg kan sagtens forstå de voksnes bekymringer. Jeg synes, at man skal sætte kameraovervågning op eller få lavet nabohjælp, så voksne kan gå ned i parken og tjekke, siger han. 

Nordsjællands Politi oplyser, at politiet ikke har fået nogle anmeldelser omkring hverken hærværk eller uro i det tidsrum, hvor opslagene er blevet skrevet på Facebook.