Nabo til nattefester: 22-årige Jacob plages af larm og hærværk

På aftener med godt vejr mødes store grupper af unge på området Posen i Hillerød - og larmen kan være ulidelig for naboerne.

Da 22-årige Jacob Emil Odgaard Andersen flyttede til Hillerød for tre år siden, havde han ikke lige regnet med, at det ville blive nødvendigt for ham at anskaffe sig et par ørepropper.

Men det er det blevet denne sommer. For han bor klos op ad området Posen, der er et populært forsamlingsområde ved slotssøen i Hillerød, og denne sommer er værre end nogensinde før. Store grupper af unge indtager aften efter aften området for at feste, og det giver problemer for naboerne. 

Jacob Emil Odgaard Andersen er en af dem.

quote Det handler om støj, der er så kraftig, at den går gennem vinduer, døre og vægge natten lang.

Jacob Emil Odgaard Andersen, nabo til Posen

- Jeg har da mødt folk, der fortæller, at for 30 år siden festede de også på Posen. Men det her handler ikke om unge, der fester. Det handler om støj, der er så kraftig, at den går gennem vinduer, døre og vægge natten lang, siger han.

Mere end bare larm

Jacob Emil Odgaard Andersen møder på arbejde tidligt - og skal derfor også tidligt i seng. Derfor vil han selvsagt gerne have sin nattesøvn. Men festen på Posen er så højlydt, at det kan være svært. Og samtidig medfører den andre problemer.

- Vi har også oplevet hærværk, her hvor jeg bor. Der er ødelæggelse af genstande på grunden, der ligger op ad Posen, og de har brugt vores grund som toilet. Vi har været nødt til at holde dem ude ved at sætte kædelåse på portene og ringe til politiet, så min irritation handler om meget mere end bare musikken, siger han.

Nordsjællands Politi bekræfter over for TV 2 Lorry, at de er opmærksomme på, at området Posen er et af de steder, mange unge samles for at feste. I samme forbindelse bekræfter de, at de har modtaget anmeldelser om støj fra stedet.

Flere har problemer

Ifølge Jacob Emil Odgaard Andersen sker det, at flere hundrede unge er til stede på Posen, og larmen kommer blandt andet fra de efterhånden forhadte soundboxes - transportable højttalere, der kan spille endog meget højt.

Han har skrevet om problemet i en lokal Facebook-gruppe, og her bekræfter andre Hillerødborgere også, at de finder larmen generende. 

Borgmesteren: Helt uacceptabelt

I en mail til TV 2 Lorry betegner borgmester Kirsten Jensen (S) situationen som helt uacceptabel, men hun pointerer samtidig, at hun gerne vil finde en løsning, der stadig giver de unge mulighed for at hygge sig.

quote Det er helt uacceptabelt, at beboere føler sig genereret i den grad som det er tilfældet. 

Kirsten Jensen, borgmester

- Her og nu arbejder SSP, frivillige og politiet tæt sammen og forsøger at løse problemerne sammen og sammen med de unge. Vores SSP-konsulenter er hyppigt til stede på Posen, og taler med de unge om adfærd og hensyntagen. Vi er desuden ved at få sat skilte op, der opfordrer til positivt samvær og respekt og hensyn, og vi er ved at se på, hvad vi yderligere kan gøre, forklarer hun.

Kirsten Jensen mener, at de særlige vilkår denne sommer har forstærket problemerne.

- Situationen med COVID-19 har desværre i år medvirket til, at disse støjgener er værre end andre år, da der mangler alternativer for de unge. Forhåbentlig vil en normalisering af hele situationen være med til også at påvirke dette til det bedre, siger hun.

Endelig påpeger hun, at hun sammen med forvaltningen overvejer, om kommunen kan sætte ind med yderligere tiltag.

Skilte gør det ikke

Imens håber Jacob Emil Odgaard Andersen på en løsning. Men at borgmesteren og kommunen overvejer at angribe problemet med skilte, har han ikke så meget fidus til.

- Kommunen har skam oplyst til mig, at de gerne vil skabe positiv kommunikation. Og at det kan ske med skilte - men skilte kommer jo ikke til at gøre en forskel, siger han og tilføjer:

- Festerne må da gerne være der. Det er fedt - men det skal bare være med respekt for naboer og bymljø. Og sådan er det ikke lige nu.