Legendarisk burgerbar får ny bøde efter fund af døde insekter, snavs og hår

Fødevaresikkerheden sejlede, da fødevaremyndighederne for nylig genbesøgte et af Bakkens mest ikoniske spisesteder.

Der var atter rod i rengøringen, da Fødevarestyrelsen den 20. august besøgte Oscars Bøf Bar og Fish & Chips, som har eksisteret i 71 år og er kendt som Danmarks første burgerbar.

Kontrolrapporten er en lang opremsning af uhygiejniske fund, der nok vil ødelægge appetitten hos mange af Bakkens sultne gæster.

”Følgende er konstateret: Gummilister i køleskuffer fremstår med gammel snavs og sorte belægninger. Ben og gulv under køleskuffebord fremstår snavset og med fedtet stænk og sorte plamager af ældre dato. Ismaskine fremstår indvendig med sorte, brune og lilla belægninger og tætningslisten i lågen fremstår med brun belægning,” står der i Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

”Kanten på kølerumsdør fremstår flere steder med massive sorte belægninger, hjørner og kanter uden for virksomhedens to kølerum fremstår med sorte belægninger og gammel snavs. Hvid kasse, som står på gulv, fremstår med gammelt brunt snavs,” står der yderligere i kontrolrapporten.

Døde insekter

Men det stopper ikke her. 

”Beholder til plastik service fremstår indvendig beskidt af krummer og med hår. Lamper i ovnrum fremstår med gammel brun snavs, og inde i lampeskærm ligger døde insekter. Lampeudtag i bøfområde fremstår ligeledes med brun fedt,” står der i kontrolrapporten.

Også håndteringen af fødevarer fik kritik.

Fødevarestyrelsen konstaterede nemlig, at Oscars Bøf Bar og Fish & Chips opbevarede 408 styks fyldte drikkevandflasker og fem kilo løg i net udenfor, hvor der ikke er skadedyrssikret.

"Virksomheden oplyser at vandet er kommet hjem for fire dage siden og løg for et par dage siden. Virksomheden havde følgende bemærkninger: 'Vi fjerner det'," står der i kontrolrapporten.

Som konsekvens af de mange brud på fødevarereglerne har Oscars Bøf Bar og Fish & Chips fået en bøde på 15.000 kroner og endnu en sur smiley. Dertil følger to gebyrbelagte, opfølgende kontroller.

Artiklen fortsætter under billedet.

Da Oscars Bøf Bar åbnede i 1949, kostede en bøfsandwich én krone. I dag koster den 40 kroner.
Da Oscars Bøf Bar åbnede i 1949, kostede en bøfsandwich én krone. I dag koster den 40 kroner.

Ingen kommentar fra ejer

Så sent som den 7. juli fik Oscars Bøf Bar og Fish & Chips også en bøde og en sur smiley af Fødevarestyrelsen, fordi der var alt for snavset.

Ejer Frank Hartvig Andersen erkendte dengang over for TV 2 Lorry, at der skulle rettes op på forholdene, men han var ganske utilfreds med, at det skulle koste ham en bøde på 10.000 kroner, selvom han angiveligt sælger rigeligt med burgere.

- Tingene kan jo ikke være i tip top, når man sælger tusinde burgere på en dag. Man vil altid kunne finde nogle fejl. Og jeg synes, de (fødevarekontrollanterne, red.) opfører sig som nogle små konger og har alt for meget magt. Det er min holdning, sagde Frank Hartvig Andersen, der desuden tilkendegav, at han efterhånden ikke gider drive sit spisested længere på grund af fødevaremyndighedernes indblanding.  

- Jeg sælger mit lort her om et par år, og så går jeg på pension, så jeg er fri for alle de der skide myndigheder, som er blevet værre og værre. Jeg har været her på Bakken i 45 år, og jeg synes simpelthen, at de kører på kanten af, hvad der er optimalt. Er du klar over, hvor meget jeg skal omsætte for, hvis jeg skal betale en bøde på 10.000 kroner, lød det surt fra Frank Hartvig Andersen.

Da TV 2 Lorry igen fanger Frank Hartvig Andersen på telefonen, ønsker han ikke at kommentere Fødevarestyrelsens seneste besøg.

- Vi slutter sagen her, siger han.

Historien om Oscars Bøf Bar og Fish & Chips

  • Den 5. maj i 1949 åbnede Oscars Bøf Bar og Fish & Chips på Bakken efter amerikansk forbillede.
     
  • Initiativtageren Oscar Pettersson fik idéen efter en vens tur til USA, og sammen med hustruen Anni gik han mange timer i køkkenet for at eksperimentere med, hvordan man laver en god bøfsandwich. 
     
  • Det lykkedes ægteparret at ramme plet, og i dag bruger man stadig samme enkle opskrift: Bøf, bløde løg og dressing, dressing, dressing.
     
  • En enkelt ting er dog ændret. I gamle dage brugte man nemlig hestekød, fordi det er mindre tørt. I dag bruges der kun oksekød.
     
  • Ophavsmanden til Oscars Bøf Bar, Oscar Pettersson, havde flere forretninger på Bakken før i tiden. Og i dag er det oldebørnene, som tager del i forretningen.
     
  • Oscar Pettersson gik under navnet 'Bakkekongen' og står også bag forlystelsesparkens ærespris, Bakkens Oscar, som uddeles én gang om året.
     
  • Rekorden for flest solgte bøfsandwicher på én dag er hele 2.400 stykker, oplyser på Bakkens hjemmeside.

I 2009 var TV 2 Lorry forbi Oscars Bøf Bar, da man kunne fejre 60 års fødselsdag. Se indslaget her: