Kendt burgerrestaurant løj om oksekød og havde kakerlakker

Ejeren lægger sig fladt ned og undskylder.

Mange sultne københavnere og udenlandske turister er gennem tiden blevet snydt uden at vide det.

Har de spist på Vesterbros Originale Burgerrestaurant på Istedgade, har de således kunne læse på menukortet, at restauranten bruger oksekød, der stammer fra fritgående køer fra Himmerland.

Men det har nu vist sig at være en lodret løgn.

For da Fødevarestyrelsen aflagde restauranten et kontrolbesøg den 9. december, viste det sig, at restauranten ikke kunne fremvise faktura på kød fra fritgående danske køer.

Der var derimod tale om hakket oksekød fra Ungarn, fremgår det af Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

quote Jeg kan ikke andet end at lægge mig fladt ned, og jeg kan ikke bortforklare det, for det står jo sort på hvidt

Christian Ruelykke Hammerum, ejer af Vesterbros Originale Burgerrestaurant

Også restaurantens økologisk hakkede oksekød viste sig at være fup.

”Virksomheden skriver på virksomhedens Instagram profil at deres hakket oksekød er økologisk, virksomheden kunne ikke fremvise sporbarhed på økologisk hakket oksekød, men derimod hakket oksekød fra Ungarn,” står der i kontrolrapporten.

Døde kakerlakker 

Restauranten skrev også på menukortet, at alle deres fritter var hjemmelavede. Men heller ikke dette viste sig at holde stik.

”Twister/krøllede fritter samt sweet potatoes er ikke hjemmelavet”, står der i kontrolrapporten, hvor det desuden fremgår, at restauranten havde haft ubudne gæster i form af kakerlakker.

”På gulv i kælder ses der flere døde kakerlakker, b.la. også på lager, hvor der opbevares fritureolie på gulvet.”

Fundet af kakerlakkerne samt den manglende mærkning og information af kød og fritter udløste en sur smiley og to bøder tilsammen 20.000 kroner til spisestedet.

- Det er for dumt, erkender ejer

TV 2 Lorry har været i kontakt med Christian Ruelykke Hammerum, der ejer Vesterbros Originale Burgerrestaurant.

Han er godt klar over, at det ikke ser for godt ud.

- Det er for dumt og en rigtig tanketorsk. Jeg kan ikke andet end at lægge mig fladt ned, og jeg kan ikke bortforklare det, for det står jo sort på hvidt, siger han.

Christian Ruelykke Hammerum forsøger dog alligevel at diske op med en forklaring.

Han fortæller, at restauranten for cirka to år siden solgte hakket økologisk kød fra Danmark, men at de for cirka et års tid siden skiftede over til udenlandsk kød, da deres slagter ikke længere kunne levere det danske kød.

- Så har jeg ikke tænkt videre over, at det stadig stod på menukortet. Det med de hjemmelavede fritterne skyldes, at vi ikke havde søde og krøllede fritter på menukortet, da vi i tidernes morgen startede op. Dem har vi så siden hen tilføjet, men har ikke skrevet, at de altså ikke var hjemmelavede.

Men det er jo længe, I har kørt med de her falske beskrivelser på jeres menukort. Er det ikke bare bevidst snyd?

- Nej, det er det ikke. Men det er åndssvagt og dumt. Det kan jeg ikke løbe fra. Det er gået for hurtigt, og jeg har ikke tænkt mig om. Det beklager jeg.

Hvis man som kunde i dag går ind og køber en burger hos jer, kan man så vide sig sikker på, at der er en overensstemmelse mellem det produkt, I reklamerer med på jeres menukort og det, som I i virkeligheden sælger?

- Ja, vi har ændret det på hjemmesiden og fået trykt nye menukort, som jeg har ringet og presset på for at modtage. Jeg vil meget gerne have dem så hurtigt så muligt, så jeg kan sove ordentligt om natten. Det påvirker mig det her.

Har fået sprøjtet for skadedyr

I forhold til fundet af de døde kakerlakker forklarer Christian Ruelykke Hammerum, at ejendommen har været plaget af kakerlakker i mange år.

Han siger, at han derfor adskillige gange haft et skadedyrsbekæmpelsesfirma på besøg for at undgå, at skadedyrene finder vej ind i restauranten.

- Vi har haft et firma på fast, som kommer en gang om måneden og sprøjter. Ved de sidste syv til otte besøg det seneste år har de ikke fundet én eneste kakerlak. Jeg er derfor ked af, at de er dukket op igen. Jeg har brugt rigtig mange penge på at undgå, det skulle ske, siger han.

Christian Ruelykke Hammerum tilføjer, at han efter Fødevarestyrelsens seneste kontrolbesøg igen har haft besøg af skadedyrsbekæmpelsesfirmaet.   

Vesterbros Originale Burgerrestaurant er en del af kæden Den Originale Burgerrestaurant. Kæden, der tidligere i år var nomineret til Byens Bedste Burger 2019 i Berlingske, findes både på Østerbro og Vesterbro i København.

Ifølge Christian Ruelykke Hammerum har de problematiske forhold i Vesterbro-filialen intet at gøre med restauranten på Østerbro.