350 børn og unge, der alle er fordelt på Egedal Kommunes folkeskoler, har haft et ønske om på et tidspunkt at rykke ud på den nye privatskole – Ølstykke Privatskole – men de mange elever gik på sommerferie med en trist nyhed.
Lige da Ølstykke Privatskoles bestyrelse var klar til at tage det første spadestik til skolen, så opstod der flere uenigheder mellem skolens bestyrelse, administrationen og politikere i Egedal Kommune.
Det har resulteret i, at bestyrelsen på Ølstykke Privatskole har valgt at afvise den købsaftale, som kommunen har præsenteret dem for. Det oplyser Johan-Benjamin Hahn, der er formand i bestyrelsen på Ølstykke Privatskole, til TV 2 Lorry.
- Politikerne mener, at de har givet os en god aftale, men det mener vi langt fra, at de har. Og det er derfor, vi har valgt at trække stikket, fordi vi ikke får en fair aftale, der indeholder de vilkår, som vi ønsker, siger han.
Det er en beslutning, der ærgrer Karsten Søndergaard (V), der er borgmester i Egedal Kommune.
- Jeg synes simpelthen, at det er så ærgerligt, fordi vi var så tæt på målstregen til en ny privatskole, og så vælger bestyrelsen at smide håndklædet i ringen og ikke længere fortsætte, siger han til TV 2 Lorry.
Købsaftalen skabte kun mere splid
Den nye privatskole har været under omtale i et år, hvor politikere fra kommunen og bestyrelsen fra privatskolen sammen har prøvet med næb og klør at komme frem til en fælles beslutning, der kunne sikre en ny privatskole.
Sådan skulle det ikke gå, da bestyrelsen og kommunen droppede samarbejdet, efter de ikke kunne komme til enighed om købsaftalen.
Købsaftalen gav privatskolen mulighed for at leje eller købe et stykke af de kommunalt ejede arealer på Spejderengen midlertidigt, så Ølstykke Privatskole kunne blive opført. Egedal Kommune valgte at give privatskolen en tre-årig lejekontrakt, så privatskolen kunne nå i mål med at åbne dørerne op for den nye skole i august i år.
Det valgte privatskolen at takke nej til, da privatskolen manglede en garantisikring fra kommunen i form af en lokalplan, der sikrer, at privatskolen må bygge på arealet.
Karsten Søndergaard oplyser til TV 2 Lorry, at det er ærgerligt, at Ølstykke Privatskole trak sig, og især når den primære grund er lokalplanen.
- Ølstykke Privatskole vil gerne have en garanti for lokalplanen, men som kommune kan man aldrig give garanti, da lokalplanen skal i høring og godkendes af myndigheder. Det vil sige, at vi aldrig kan give den garanti til skolen, som de ønsker, siger han.
Og det blev det afgørende for, at Ølstykke Privatskole takkede nej til tilbuddet om at købe området, da der ingen lokalplan var – og derfor ingen tilladelse til at bygge.
Uenighed blandt bestyrelse og politikere
Johan-Benjamin Hahn siger til TV 2 Lorry, at der er tale om politisk modstand fra Egedal Kommune i forhold til den nye privatskole, og det smittede af helt til sidst i købsaftalen.
- Vi ville ikke kunne se vores långivere i øjnene, hvis vi gik med til disse vilkår – vilkår, hvor vi skulle betale grunden nu uden garanti for at måtte bygge, siger han.
Karsten Søndergaard, der er borgmester i Egedal Kommune, understreger overfor TV 2 Lorry, at der ikke er tale om politisk modstand mod Ølstykke Privatskole.
- Kommunens byråd har været enige hele vejen igennem, og hver gang der har skulle stemmes for ting, som privatskolen har præsenteret, så har byrådet været enige, siger han.
Der er nu flere forældre og elever, der står med knuste drømme om at skifte skole, og hen over sommeren skal finde på nye løsninger for deres børn.
Karsten Søndergaard oplyser til TV 2 Lorry, at de mange elever, der ønsker at skifte skole måske stadig har mulighed for det.
- De elever, der ikke ønsker at komme tilbage til deres klasse efter sommerferien, har vi en mulighed til. Eleverne kan finde et tilbud på en af vores andre folkeskoler i kommunen, siger han og fortsætter:
- Privatskolen har et potentiale, og derfor synes jeg, at bestyrelsen skal arbejde videre med det. I kommunen ville vi have meget gavn af at få en privatskole, da det ville være et super alternativ til vores folkeskole.