I de sidste 20 år har hver tredje betjent forladt Herstedvester

Ifølge formanden for Fængselsforbundet er manglen på mandskab i fængslerne en af de afgørende grund til, at en fange som Peter Madsen kunne bryde ud.

Tirsdag blev en helt særlig dag for Herstedvester Fængsel, da man pludselig kunne læse at morderen i Danmarks måske mest omtalte drabssag i nyere tid, havde stukket af fra fængslet

Mange har sikkert set overvågningsbillederne med Peter Madsen på fri fod med fængselsvagter i hælene, og lige så mange har sikkert stillet sig spørgsmålet: Hvordan kunne det ske?

Ifølge fængselsforbundet er hver tredje fængselsbetjent forsvundet fra Herstedvester fængsel i løbet af de seneste 20 år.

Spørger man formand fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, er dette en af de mest afgørende faktorer i forhold til, at Peter Madsen kunne bryde ud af Herstedvester Fængsel.

- Hvis der havde været mandskab derude, så kunne man forhindre, at han overhovedet kunne tage et gidsel med noget, der ligner et våben, siger Bo Yde Sørensen til TV 2 Lorry.

- Hvis vi skal forebygge, at sådan noget som det her kan ske, så skal vi i gang med at se på bemandingen ude på fængslerne. 

Tog kvindeligt gidsel

Peter Madsen brød ud af fængslet ved at tage en kvindelig psykolog som gidsel.

Han truede gidslet med en pistollignende genstand, og da fængselsvagterne vurderede at kvinden var i livsfare, turde de ikke andet end at imødekomme hans ordre.

- Uanset, om ringmuren havde været fem meter høj eller 10 meter høj, så ændrer det jo ikke på, at den fængselsbetjent, der sidder nede i porten, han køber sig noget tid, for at undgå fare for liv og førlighed, ved at trykke på knappen, siger Bo Yde Sørensen.

- Det er optakten, du kan gøre noget ved. Det øjeblik, der er taget gidsler, der er løbet kørt.

Peter Madsen blev i 2017 idømt livstid for drabet på den svenske journalist, Kim Wall.

Et generelt problem

Ifølge Bo Yde Sørensen svarer scenariet i Herstedvester til resten af Kriminalforsorgen.

- Der er færre og færre betjente på vagt. Hvis man svækker bemandingen, så svækker man samtidig sikkerheden.

Justitsminister Nock Hækkerup (S) krævede tirsdag en redegørelse i Peter Madsens flugt fra Kriminalforsorgen. TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra ministeren, men det var ikke muligt.

Justitsministeriet oplyser til DR Nyheder, at redegørelsen er klar i løbet af nogle uger.

Ifølge DR Nyheders oplysninger kan der inden eller i forbindelse med redegørelsen om fangeflugten komme ændringer i fængslernes procedurer for sikkerhed.