Indsatte begår mindre vold mod københavnske fængselsbetjente

Fængselsbetjentene i Københavns Fængsler har taget nye initiativer i brug for at nedbringe vold og trusler fra de indsatte.

Vold og trusler mod fængselsbetjente i de københavnske fængsler har taget et dyk nedad. Det viser tal fra Kriminalforsorgen.

Det er til stor glæde for institutionstillidsrepræsentant David Jensen, der blandt andet fremhæver arbejdet mellem de indsatte og fængselsbetjentene.

- Vi er blevet rigtig gode til at tale konflikter ned. Vi fokuserer på, at arbejdet mellem de indsatte og os er godt, siger han til TV 2 Lorry.

Københavns Fængsler udgør Vestre Fængsel, Blegdamvejens Fængsel, Politigårdens Fængsel og Nytorv Fængsel.

Volds- og trusselepisoderne i disse fængsler, hvor en indsat har truet eller udøvet vold mod en fængselsbetjent, var i 2017 på 195 episoder, i 2018 på 110 og i det første halvår af 2019 er tallet nede på 47.

quote Vi forsøger at møde de indsatte, som vi selv vil mødes. Vi forsøger at sætte os ind i deres situation, og det kan tage toppen af mange konflikter

David Jensen, institutionstillidsrepræsentant i Københavns Fængsler

David Jensen peger især på fængselsbetjentenes evne til at udvise empati som en årsag til faldet.

- Vi forsøger at møde de indsatte, som vi selv vil mødes. Vi forsøger at sætte os ind i deres situation, og det kan tage toppen af mange konflikter, fortæller han.

Derudover har den aftagende bandekonflikt også hjulpet til, at de indsatte opfører sig ordentligt, da det ofte var bandemedlemmerne, der kom med trusler.

Badeforhold er ændret

For at skabe en bedre relation til de indsatte har fængselsbetjentene også set på konkrete situationer, der kan udløse vold eller trusler. Her har man blandt andet ændret på badetiderne for de indsatte.

Tidligere kunne de kun komme i bad indtil klokken 11. Det skabte vrede hos de indsatte, hvis de havde sovet til ud på eftermiddagen og ikke kunne nå i bad, hvis de for eksempel skulle have besøg af et familiemedlem. Derfor forlængede man tidsrummet for at tage bad til klokken 18.

Men det er ikke kun det overskud, fængselsbetjentene udviser over for de indsatte, der skaber et bedre arbejdsmiljø. Fængselsbetjentene har også indført en nultolerance over for vold og trusler.

Hvis en indsat eksempelvis truer eller udøver vold, bliver det politianmeldt øjeblikkeligt, og det kan medføre en forlænget fængselsstraf.

- Det har betydet, at de indsatte tænker sig om en ekstra gang, fortæller David Jensen.

De indsatte er i løbende dialog med fængslets ledere gennem en talsmandsgruppe, og de indsatte fortæller her, at de sætter pris på de nye tiltag.