Sensommervejr: Se, hvor varmt det bliver

En sommerdag så sent på året sker statistisk set kun hvert syvende år.

Usædvanligt varm luft for årstiden strømmer tirsdag op over Danmark og giver os en både solrig og varm sensommerdag med temperaturer, der kan nå 27 grader.

Den varme luft kommer fra Sydeuropa, hvor den bevæger sig op over Frankrig og Tyskland - og herfra videre til Danmark, hvor vi især over den sydlige halvdel af landet kommer til at mærke sommervarmen.

Store dele af landet kan se frem til en sommerdag med temperaturer over 25 grader.

Vi får overvejende solrigt vejr, men højtliggende skyer kan i perioder sløre septembersolen.

Det er dog ikke alle, der får del i det varme sensommervejr.

Det varme vejr skal nydes i fulde drag. Allerede onsdag vil lidt køligere luft strømme frem mod Danmark, og det bliver mere blæsende.

Sker statistisk set kun hvert syvende år

Det er relativt usædvanligt med sommervarme midt i september.

I de seneste 147 år har vi blot 20 gange haft sommerdage 15. september eller senere. Det svarer til, at det statistisk set sker en gang hvert syvende år.

Kommer temperaturen i løbet af tirsdagen op på 27 grader, vil det være endnu mere usædvanligt.

Siden målingerne begyndte i 1874 har det kun seks gange tidligere været ligeså varmt så sent på året. Halvdelen af disse meget varme septemberdage har vi oplevet inden for de seneste 10 år. Senest var i 2018, hvor temperaturen 18. september nåede 27,0 grader.

Vi skal dog 63 år tilbage i tiden for at finde den højeste temperatur målt på denne tid af året. Det er de 31,6 grader, som termometeret viste 16. september 1947.