Sådan opstår piratfesterne: - Når jungletrommerne kalder, så kommer vi

Natten til søndag undersøgte TV 2 de mange piratfester, der er opstået i København under corona. De unge erkender smittefaren, men dansen fortsætter.

Klokken 19 lørdag aften tikker en besked med GPS-koordinaterne ind.

De afslører, at en af nattens helt store piratfester skal finde sted i et industriområde på Refshaleøen i København.

Stedet er hemmeligt og gives kun til dem, der på forhånd har doneret 50 kroner via MobilePay. Til gengæld lokker arrangørerne med musikere fra undergrunden og salg af alkohol til billige priser.

Fremgangsmåden går igen på en lang række events, som TV 2 har kendskab til.

De viser, at hundredevis af mennesker over sommeren har trodset coronavirussen og forsamlet sig på afsides områder i København. På steder som Amager Fælled, Sydhavnstippen og Skrædderholmen har de danset tæt under åben himmel til lyden af techno- og housemusik.

Og skal man tro de mange billeder og videoer, der florerer på de sociale medier, har også Refshaleøens isolerede kroge været et populært trækplaster for de festglade danskere – og er det altså igen i denne weekend.

En bas så høj, at den kan mærkes i brystet

På det sidste stykke vej ud mod den nu kendte lokation støder TV 2s reportere på en anden fest.

Op mod 300 mennesker er samlet under en gruppe træer, hvorfra der strømmer en bas, som kan mærkes helt ind i brystet.

De to studerende Oliver Raassina og Ann-Sofie Karstenskov er iblandt dem.

- Når jungletrommerne kalder, så kommer vi, erklærer Ann-Sofie Karstenskov, som har hørt om festen gennem nogle venner.

Oliver Raassina og Ann-Sofie Karstenskov var natten til søndag til fest på Refshaleøen.
Oliver Raassina og Ann-Sofie Karstenskov var natten til søndag til fest på Refshaleøen.
Foto: TV 2

De vurderer begge, at omgivelserne er mere sikre, end de ville være på et diskotek.

- Jeg tror, det ville være svært at åbne natklubberne lige nu på grund af smittefaren fra corona, siger Oliver Raassina.

Men hvad er forskellen på at være herude og på en natklub?

- Vi er jo udendørs, så er der bedre luft. Men jeg kan da godt se, at det nok ikke er det bedste, at vi er her. Her er jo mange mennesker, så man skal være ekstra forsigtig, siger Oliver Raassina.

- Jeg har min maske i tasken, så jeg føler mig absolut klar til, hvad end der sker, istemmer Ann-Sofie Karstenskov.

HVAD SIGER CORONAREGLERNE?

  • Fester, hvor man forsamles på en sådan måde, at det får en "festivallignende karakter", er omfattet af forbuddet mod at forsamles flere end 100 personer på samme sted. Det gælder også, selv om der ikke er live-musik.
  • Steder hvor der drives natklub eller diskotek skal forblive lukket frem til og med 31. oktober.
  • Diskoteker eller natklubber kan dog holde åbent, hvis de ændrer deres indretning og aktiviteter således, at de stemmer overens med de regler, der gælder for restauranter. Der må med andre ord ikkke danses.

 

 

Kilde: Rigspolitiet

Hun fortsætter:

- Jeg er kommet herud for at få afløb, trænger vi ikke alle lidt til det? Her er jo god ventilation, og jeg er ked af at sige det - men lige meget hvad man gør for at lukke det hele, så finder vi en vej.

Festerne bryder flere love

Også denne fest har hemmeligholdt sin lokation indtil sidste øjeblik.

I anledningen af pride-ugen står en mand på en mindre forhøjning foran de mange, fremmødte mennesker iført et blomstret jakkesæt og to farvestrålende paraplyer. Ved siden af ham hænger et hjemmelavet skilt, der erklærer, at man ved at donere 15 kroner kan få "gratis øl".

Hundredevis af mennesker har over sommeren trodset coronavirussen og forsamlet sig til såkaldte piratfester - her på Refshaleøen i København natten til søndag.
Hundredevis af mennesker har over sommeren trodset coronavirussen og forsamlet sig til såkaldte piratfester - her på Refshaleøen i København natten til søndag.
Foto: TV 2

Det er på de sociale medier, at den primære kommunikation om piratfesterne foregår. Først når man får adgang til en af de mange, lukkede Facebook-grupper, er der mulighed for at tilmelde sig events, hvor informationer om selve betalingen og kontakten til arrangørerne står nøje beskrevet.

Betalingen kaldes her "donationer". Men ifølge indsamlingsloven har de ikke noget med egentlige donationer at gøre, da man ved donationer typisk ikke vil få noget igen.

Og da arrangørerne hverken fremgår af cvr-registret eller har godkendte bevillinger til at servere alkohol fra Københavns Kommune, er forretningen utvivlsomt ulovlig.

Hvorfor ikke bare tage på bar?

Mens dansen fortsætter blandt træerne, er hundredvis af unge også troppet op til piratfest et helt andet sted i byen.

quote Man kunne selvfølgelig blive hjemme, men vi har jo et behov, vi kan ikke lade være

August Tange, 19 år

I tunnellen på Sølvgade i Indre København holder en generator gang i både spotlys og dj-pult.

To 19-årige drenge, Lukas Pedersen Berg og August Tange, er på vej ned i mørket.

- Jeg skal ned og feste, drikke en masse øl og danse, siger Lukas Pedersen Berg.

De to drenge er enige i, at de har et ansvar for ikke at blive smittet med corona til festerne og tage det med hjem. Alligevel holder det dem ikke fra at gå ned i tunnellen på Sølvgade i København.
De to drenge er enige i, at de har et ansvar for ikke at blive smittet med corona til festerne og tage det med hjem. Alligevel holder det dem ikke fra at gå ned i tunnellen på Sølvgade i København.
Foto: TV 2

Du kan jo bare tage på bar. Hvorfor ikke gøre det i stedet?

- Det er selvfølgelig rigtigt, men jeg har brug for at danse. Jeg finder et fællesskab ved det, som kan noget helt andet. Det er en anden stemning, svarer Lukas Pedersen Berg.

De to drenge er enige i, at de har et ansvar for ikke at blive smittet med corona til festerne og i værste fald give det videre til andre. Alligevel holder det dem ikke fra at gå ned i tunnellen.

- Man kunne selvfølgelig blive hjemme, men vi har jo et behov, vi kan ikke lade være. I min vennegruppe har vi lyst til at tage ud, møde andre og danse. Man glemmer måske lidt, at det i sidste ende kan gå ud over andre mennesker, siger August Tange

De unge driver coronasmitten

Det er især den yngre del af befolkningen - de 20- til 40-årige - der lige nu driver smitten i de nordiske, europæiske og mange andre lande verden over. De seneste tre uger har langt størstedelen af de konstaterede coronatilfælde herhjemme været blandt netop denne aldersgruppe.

Samtidig har Statens Serum Institut i sine risikovurderinger angivet, at stort set samtlige af de kendte risikofaktorer for smittespredning er til stede ved supersprederevents som eksempelvis fester i nattelivet.

Derfor mener Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, også, at der skal sættes ekstra ind for at sætte en stoppe for de ulovlige fester.

- Det er der jo også lovhjemmel for. I det øjeblik, du kommer over 100 personer til de her fester, så er det ikke lovligt længere, siger virologen.

Netop når kroppen sætter i dans, bliver også vejrtrækningen kraftigere, og det betyder, at der bliver dannet flere dråber i munden, som slipper ud, forklarer han.

- Og som jeg forstår det, er der også udskænkning af alkohol, så folk har jo ikke nødvendigvis deres sansers fulde brug, og det er opskriften på at få det, vi kalder et superspreder-event.

Festarrangør: - Jeg presser ikke nogen til at komme

Omkring klokken 2 ankommer TV 2s reportere langt om længe til den store fest på Refshaleøen. Koordinaterne holder stik.

Denne fest er i ugens løb blevet diskuteret livligt i en af de lukkede Facebook-grupper, og derfor har vi allerede indsamlet en del viden om, hvem arrangøren bag festen er.

Ham spotter vi hurtigt, siddende på en ladcykel ved siden af endnu en dj, som her er badet i neonlys.

I ladcyklen ligger kolde øl og vand, som de fremmødte kan købe kontant eller via MobilePay.

Først er han ikke meget for at tale, men lader sig alligevel overtale på betingelse af, at han kan være anonym.

Han mener ikke, at han alene står med ansvaret for, om arrangementet er smittefarlig. Desuden er de mange om at arrangere festerne, siger han.

- Folk har et personligt ansvar. Jeg presser ikke nogen til at komme her. Vi inviterer et lille antal mennesker, men de ringer til andre mennesker, og det kan vi ikke gøre noget ved. Stedet er jo offentligt, siger han.

Eventet på Facebook er dog offentligt tilgængeligt for alle, der ved, hvor de skal lede. Desuden er det delt i en lukket gruppe med over 3000 medlemmer.

Men arrangøren mener alligevel, at hans events er langt mere kontrollerede end de andre fester, der foregår i området.

- På Refshaleøen bliver der afholdt gigantiske fester. Det gør myndighederne ikke noget ved, siger han.

Så du siger, at der er mange fester, og at denne bare er én i mængden?

- Ja, der er mange flere.

Københavns Politi vil have borgernes hjælp

Ansvaret for at lukke festerne ligger i sidste ende hos myndighederne.

Fester, hvor man forsamles på en "festivallignende karakter", er efter Rigspolitiets opfattelse omfattet af forbuddet mod at forsamles flere end 100 personer på samme sted. Det gælder også, selv om der ikke er live-musik.

I Københavns Politi er man bekendt med, at der er opstået nye former for piratfester under coronaepidemien.

I de seneste tre uger har man lukket tre piratfester i politikredsen, oplyses det. TV 2 har dog kendskab til, at langt flere fester har fundet sted i den periode.

- Så sent som i fredags var vi ude ved en fest i Nørrebroparken, hvor op mod 400 unge mennesker mødtes. Den fest fik vi lukket ned, og vi fik givet nogle påbud og sigtelser i den forbindelse, siger politiinspektør Tommy Laursen.

Han erkender dog, at politiet har svært ved selv at finde frem til festerne.

- Vi er meget afhængige af, at borgerne ringer til os og gør os opmærksomme på det, og så rykker vi naturligvis ud, siger han.

Men hvad gør I for at være på forkant med piratfesterne?

- Vi er jo konstant ude i det forskellige miljøer, hvor vi prøver at tage det i opløbet. Men nogle gange går det rigtig hurtigt. I ved selv, at man først kort tid inden, festen går i gang, får at vide, hvor den bliver afholdt, og det er ikke sikkert, at vi så lige er til stede i det område.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup, men han har endnu ikke ønsket at udtale sig.