Her er man stået op til frost og tæt tåge

Mandag morgen er startet kold mange steder i landet.

Mange danskere er vågnet op til rim i græsset og is på bilruderne på en kold og vindstille oktobermorgen.

For blot anden gang dette efterår er vi stået op til nattefrost - og det er første gang i oktober.

Koldest har det været i Billund, hvor DMI's vejrstation har målt -0,4 grader. Derudover er der registreret let nattefrost i Horsens samt i Isenvad syd for Ikast.

På Sjælland har det været koldest i Sjælsmark, hvor termometret har vist 1,0 grader, mens det helt generelt har været betydeligt lunere ved kysterne. Her holder de 'varme' farvande temperaturen oppe, så der enkelte steder har været tocifrede nattemperaturer.

Laveste temperaturer natten til 12. oktober 2020.
Laveste temperaturer natten til 12. oktober 2020.
Foto: TV 2 Vejret

 Tæt tåge flere steder

I takt med at temperaturen er faldet gennem natten, er der dannet tåge flere steder. Når luften afkøles, kan den indeholde mindre vanddamp, og til sidst fortættes vanddampen til små vanddråber, hvilket vi ser som tåge.

Navnlig over dele af Sjælland har tågen været tæt, hvor sigtbarheden var på under 100 meter. Derudover har der været 'almindelig' tåge flere andre steder, hvilket kræver, at sigtbarheden er mellem 100 meter og én kilometer.

I dagens løb stiger temperaturen til 12-13 grader som det højeste, og selvom der kan komme enkelte byger, vil mange opleve en ganske pæn mandag med rolige vindforhold.

Den første frost dette efterår fik vi natten til 18. september, hvor der blev målt -1,3 grader i Isenvad. Det var både den tidligste efterårs-nattefrost i 15 år - og den laveste temperatur målt i september i 15 år.