Region Sjælland vil anlægge flere grusgrave - ønsker ny lovgivning på råstofområdet

Der er brug for en national strategi for at sikre adgang til sand og grus mener både Region Sjælland og råstofbranchen i et fælles opråb.

Der bygges huse, veje og jernbaner i Danmark som aldrig før. Men vi står overfor en stor udfordring med af skaffe grus og sand nok til alle vores byggerier.

Sådan lyder det i et fælles opråb fra politikere i Region Sjælland og råstofbranchen, der nu vil have regeringen til at lave en fælles råstofstrategi i Danmark.

quote Vi har et stort problem med at skaffe nok råstoffer

Peter Jacobsen (DF), formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Sjælland

Meddelelsen kommer få dage efter, at en snævert flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Faxe Kommune stemte nej til en plan om en ny, ellers godkendt grusgrav i Bjerrede ved Haslev på Sydsjælland.

Selvom en af politikerne i opråbet, formanden for Udvalget for Regional Udvikling i Region Sjælland, Peter Jacobsen (DF) afviser en direkte forbindelse til den konkrete sag fra Faxe, så mener han generelt, at politikerne i regionen mangler håndtag at trække i for at sikre forsyningen af grus og sand.

- Det her er et fælles initiativ, der har været på vej længe. Vi står i Region Sjælland med en svær afvejning mellem miljøhensyn, hensyn til naboer og så samfundets behov for at få råstoffer til byggeri, siger udvalgsformanden til TV2 ØST.

Han mener, at der virkelig er brug for regeringens indsats på området.

- Vi er nødt til at få en national strategi om på plads om det her. Og det er en strategi, der også skal tænke genbrug af gamle råstoffer ind og de råstoffer, der kan hentes i havet. Løsningen er måske ikke at bygge flere grusgrave. Men vi er nødt til at kunne skaffe de råvarer, som der er brug for, siger Peter Jacobsen.

Borgere skal kunne kompenseres

Peter Jacobsen slår fast, at kompensationer til borgerne kan være et plaster til såret, hvis der skal udvindes sand eller grus i deres område.

- Vi skriver, fordi vi ikke mener, at der er nogen vej udenom. Det er ikke for sjov. Vi har et stort problem med at skaffe nok råstoffer, og der mangler vi håndtag, der kan sikre, at vores råstofplaner kan gennemføres i praksis. Det mener jeg naturligvis skal ske i samarbejde med kommunerne som i dag – men også på en måde, så det kan sikres, at vi får de råstoffer, som vi mangler, siger han.

Han understreger, at der ikke er tale om en fiks og færdig plan til politikerne – men en række ideer, der sammen kan skabe inspiration til landspolitikerne.

- Indvinding af råstoffer er en forudsætning for, at der kan bygges nye veje, huse og hospitaler. Vi er fra Nymølle Stenindustrier klar til at yde vores bidrag til, at indvindingen foregår på rimelige vilkår, og at der kan gives en erstatning eller kompensation til de borgere og kommuner, der påvirkes urimeligt hårdt af råstofindvinding, siger han.

Han peger på, at mere genbrug af råstoffer og en forhøjelse af råstofafgiften for at kunne give kompensation til berørte naboer kunne være en mulighed for at sikre mere udvinding.

Også Dansk Byggeri og Dansk Industri er med i den fælles henvendelse til regeringen.