Stevns Klint og Kronborg får eget frimærke

Fem smukke steder i Danmark, der er erklæret verdensarv, får i 2020 deres eget frimærke.

I det nye år lancerer Post Nord spritnye frimærker, der viser noget af det ypperste, vi har at tilbyde af kultur og natur i Danmark.

De fem nye frimærker viser fem danske steder, der er optaget på UNESCO's  verdensarvsliste.

Og dermed kan danskere slikke på frimærker, der forestiller Kronborg, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Kronborg, Stevns Klint, Jelling Monumenterne og Christiansfeld.

Borgmesteren på Stevns, Anette Mortensen, Venstre, har godt hørt nyheden.

quote At komme på et frimærke er stadig noget ganske særligt og en national hæder. Det er kun sådan noget dronningen og helt særlige steder kommer.

Martin Pingel, Post Nords frimærkedirektør,

- Jeg kan man da kun være glad og stolt over, at Stevns Klint får lov til at pryde et frimærke, selvom jeg ikke tænker, at der bliver brugt så mange frimærke i dag som tidligere, siger hun.

- Men Stevns Klint er et fantastisk sted, så det er da kun dejligt, at man nu også kan se det på et frimærke, siger Anette Mortensen.

Udover de fem ovennævnet er Roskilde Domkirke og Vadehavet også på UNESCO's verdensarvliste, men de har tidligere været på et frimærke, så de bliver ikke en del af serien.

En national hæder

Post Nords frimærkedirektør, Martin Pingel, fortæller, at valget er faldet på netop de fem smukke steder, fordi frimærket stadig i dag er en kulturmarkør.

- Frimærker fortæller historien om et land, så vi vælger ofte ting eller historier, som vi kan være stolte af ikke bare i Danmark, men også ud over landets grænser, siger han.

- Det er jo klart, at et frimærke ikke betyder så meget i dag som for 30 år siden, men at komme på et frimærke er stadig noget ganske særligt og en national hæder. Det er kun sådan noget dronningen og helt særlige steder kommer, siger han.

Han pointerer, at alle frimærker jo bliver gemt for eftertiden, og derfor vil man sikkert om 100 år se tilbage på dem og betragte dem som en slags nationalt dokument.

Frimærkerne bliver trykt i 300.000 eksemplarer og koster 30 kroner. Dermed vil de oftest blive brugt til at sende breve udenlands.

- De vil eksempelvis komme på postkort, som turister sender hjem, og de vil fortælle en lillebitte historie om Danmark, siger han.

Årligt bliver der trykt omkring 20 millioner frimærker i Danmark, men antallet er faldende. Martin Pingel anslår, at mængden falder med 10 procent hvert år.

Her ses frimærket af Kronborg, hvor man bagved slottet kan se et grafisk lag, der viser, en masse gamle skibe, der gør klar til at få deres vare fortoldet.
Her ses frimærket af Kronborg, hvor man bagved slottet kan se et grafisk lag, der viser, en masse gamle skibe, der gør klar til at få deres vare fortoldet.
Foto: Post Nord
 
 
Foto: Post Nord
 
 
Foto: Post Nord